Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS
spot_img

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού.

Οι κοινότητες που εκτίθενται σε πόσιμο νερό μολυσμένο με παρασκευασμένες χημικές ουσίες γνωστές ως per- και polyfluoroalkyl ουσίες (PFAS) ή “για πάντα χημικά” παρουσιάζουν έως και 33% υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Keck School of Medicine του USC.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και μόλις δημοσιεύτηκε στο  Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology, είναι η πρώτη που εξετάζει τον καρκίνο και τη μόλυνση του πόσιμου νερού από PFAS στις ΗΠΑ.

Τα PFAS, τα οποία χρησιμοποιούνται σε καταναλωτικά προϊόντα, όπως έπιπλα και συσκευασίες τροφίμων, έχουν  βρεθεί στο 45% περίπου  των αποθεμάτων πόσιμου νερού στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε είδη καθημερινής χρήσης όπως και σε τρόφιμα. Μόλις χθες όπως δημοσίευσε το cibum 6 ευρωπαϊκές χώρες ενημερώθηκαν για ψάρια μολυσμένα με PFAS. Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει τις χημικές ουσίες, οι οποίες καθυστερούν να διασπαστούν και να συσσωρεύονται στο σώμα με την πάροδο του χρόνου, με μια σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων των νεφρών, του μαστού και των όρχεων.

Για να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του PFAS και του κινδύνου καρκίνου, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Keck διεξήγαγαν μια οικολογική μελέτη, η οποία χρησιμοποιεί μεγάλα σύνολα δεδομένων σε επίπεδο πληθυσμού για τον εντοπισμό προτύπων έκθεσης και σχετικού κινδύνου. Διαπίστωσαν ότι μεταξύ 2016 και 2021, οι κομητείες στις ΗΠΑ με μολυσμένο με PFAS πόσιμο νερό είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, οι οποίοι διέφεραν ανάλογα με το φύλο. Συνολικά, τα PFAS στο πόσιμο νερό εκτιμάται ότι συμβάλλουν σε περισσότερες από 6.800 περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο, με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA).

«Αυτά τα ευρήματα μας επιτρέπουν να βγάλουμε ένα αρχικό συμπέρασμα σχετικά με τη σχέση μεταξύ ορισμένων σπάνιων καρκίνων και PFAS», δήλωσε ο Shiwen (Sherlock) Li, PhD, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο  Τμήμα Επιστημών Πληθυσμού και Δημόσιας Υγείας  στο Keck School of Medicine και πρώτος. συγγραφέας της μελέτης. “Αυτό υποδηλώνει ότι αξίζει να ερευνήσετε κάθε έναν από αυτούς τους συνδέσμους με πιο εξατομικευμένο και ακριβή τρόπο.”

Εκτός από την παροχή ενός οδικού χάρτη για τους ερευνητές, τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ρύθμισης του PFAS. Από το 2029, η EPA θα ελέγχει τα επίπεδα  έξι τύπων PFAS  στο πόσιμο νερό, αλλά μπορεί τελικά να χρειαστούν αυστηρότερα όρια για την προστασία της δημόσιας υγείας, είπε ο Λι.

Για να κατανοήσουν πώς η μόλυνση από PFAS σχετίζεται με τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, οι ερευνητές συνέκριναν δύο εξαντλητικά σύνολα δεδομένων — το ένα καλύπτει όλες τις αναφερόμενες περιπτώσεις καρκίνου και το άλλο περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα για τα PFAS σε δεδομένα πόσιμου νερού σε όλη τη χώρα. Τα δεδομένα για περιπτώσεις καρκίνου μεταξύ 2016 και 2021 λήφθηκαν από το  Πρόγραμμα Επιτήρησης, Επιδημιολογίας και Τελικών Αποτελεσμάτων του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου , ενώ τα δεδομένα για τα επίπεδα PFAS στο δημόσιο πόσιμο νερό (2013-2024) προήλθαν από τα  προγράμματα του EPA για την Παρακολούθηση Μη ρυθμιζόμενων Ρύπων .

Οι ερευνητές έλεγξαν για διάφορους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Σε ατομικό επίπεδο, αυτά περιελάμβαναν την ηλικία και το φύλο. Σε επίπεδο κομητείας, απέκλεισαν αλλαγές στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου λόγω της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, των ποσοστών καπνίσματος, του επιπολασμού της παχυσαρκίας, της αστικότητας (πόσο αστική ή αγροτική είναι μια περιοχή) και την παρουσία άλλων ρύπων.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε κάθε κομητεία με τη μόλυνση από PFAS στο πόσιμο νερό, χρησιμοποιώντας τα προτεινόμενα όρια αποκοπής της EPA για κάθε τύπο PFAS. Οι κομητείες όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού. Οι αυξήσεις στη συχνότητα κυμαίνονταν από ελαφρώς αυξημένες στο 2% έως σημαντικά αυξημένες στο 33% (η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του στόματος και του λαιμού που συνδέονται με το υπερφθοροβουτανοσουλφονικό οξύ ή PFBS).

Οι άνδρες σε επαρχίες με μολυσμένο πόσιμο νερό είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης λευχαιμίας, καθώς και καρκίνου του ουροποιητικού συστήματος, του εγκεφάλου και των μαλακών ιστών, σε σύγκριση με τους άνδρες που ζούσαν σε περιοχές με μη μολυσμένο νερό. Οι γυναίκες είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στον θυρεοειδή, στο στόμα και στο λαιμό και στους μαλακούς ιστούς. Με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα EPA, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μόλυνση του πόσιμου νερού από PFAS συμβάλλει σε 6.864 περιπτώσεις καρκίνου ετησίως.

«Όταν οι άνθρωποι ακούν ότι το PFAS σχετίζεται με τον καρκίνο, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πώς είναι σχετικό. Υπολογίζοντας τον αριθμό των αποδιδόμενων περιπτώσεων καρκίνου, είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε πόσα άτομα μπορεί να προσβληθούν», είπαν οι ερευνητές, συμπεριλαμβανομένης της εξαγωγής του προσωπικού και οικονομικού κόστους αυτών των περιπτώσεων χρόνο με το χρόνο.

Προστασία της δημόσιας υγείας

Αυτά τα ευρήματα σε επίπεδο πληθυσμού αποκαλύπτουν συσχετίσεις μεταξύ PFAS και σπάνιων καρκίνων που διαφορετικά θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες. Στη συνέχεια, απαιτούνται μελέτες σε ατομικό επίπεδο για να προσδιοριστεί εάν η σχέση είναι αιτιολογική και να διερευνηθούν οι βιολογικοί μηχανισμοί που εμπλέκονται.

Από την πλευρά των κανονισμών, τα αποτελέσματα προσθέτουν στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα επίπεδα PFAS θα πρέπει να περιοριστούν και υποδηλώνουν ότι οι προτεινόμενες αλλαγές μπορεί να μην επαρκούν.

«Ορισμένα PFAS που μελετήθηκαν λιγότερο πρέπει να παρακολουθούνται περισσότερο και οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να σκεφτούν άλλα PFAS που μπορεί να μην έχουν ακόμη ρυθμιστεί αυστηρά», είπε ο Li.

Η εργασία είναι μέρος μιας συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας της Νότιας Καλιφόρνια, το οποίο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας, και του Κέντρου Καρκίνου USC Norris Comprehensive Cancer στο Keck School of Medicine.

Σχετικά με αυτήν την έρευνα

Εκτός από τον Li, άλλοι συγγραφείς της μελέτης είναι οι Lu Zhang, Jesse Goodrich, Rob McConnell, David Conti, Lida Chatzi και Max Aung από το Department of Population and Public Health Science, Keck School of Medicine of USC, University of Southern California. και Paulina Oliva από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Dornsife College of Letters, Arts and Sciences, University of Southern California.

Αυτή η εργασία υποστηρίχθηκε από μια πιλοτική επιχορήγηση από το Κέντρο Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας της Νότιας Καλιφόρνια [P30ES007048] και το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου [5P30CA014089-47].

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...

Η δυσάρεστη “έκπληξη” που κρύβουν τα συκωτάκια – Ανατροπή στα έως τώρα δεδομένα φέρνει νέα έρευνα

Σχεδόν τα μισά από τα συκωτάκια από μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και αρνί που αναλύθηκαν ήταν μολυσμένα με Campylobacter - Ποιο είδος είναι το πιο μολυσμένο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο