Ισπανοί ερευνητές αξιολόγησαν το διατροφικό δυναμικό και την ασφάλεια τροφίμων της Pepsi Cola της Coca Cola διαίτης και της φρουκτόζης ως πρόσθετο σε αναψυκτικά.
Μελέτη Ισπανών ερευνητών που δημοσιεύτηκε σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Foods, αξιολόγησε την ασφάλεια και το θρεπτικό δυναμικό της φρουκτόζης (FRU), της Pepsi-cola (PEP) και της Coca Cola Diet (DCC). Οι ερευνητές για τη μελέτη τους χρησιμοποίησαν φρουκτόζη που χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων και θεωρείται ως θρεπτικό γλυκαντικό σε ποτά τύπου κόλα, από την ApplichemPanreac και τα δείγματα Pepsi Cola (PEP) και Diet Coke (DCC) που χρησιμοποιήθηκαν, αγοράστηκαν από μια τοπική αγορά στην Κόρδοβα της Ισπανίας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί ζητάμε γλυκό μετά το φαγητό ακόμα και αν έχουμε χορτάσει
Για να κάνουν το πείραμα οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το Drosophila melanogaster ένα είδος μύγας της οικογένειας Drosophilidae που χρησιμοποιείται σε γενετικές μελέτες καθώς έχει αναγνωριστεί ευρέως ως αξιόπιστο μοντέλο για σκοπούς βιοϊατρικής. Η μύγα αυτή έχει δείξει την υψηλή ειδικότητά της, με περισσότερο από το 80% των γονιδίων να συνδέονται με ομόλογα ανθρώπινης γενετικής νόσου. Επιπλέον, το Drosophila χρησιμεύει ως ένα αξιόπιστο βιολογικό σύστημα για μελέτες γήρανσης, καθώς οι ενήλικες μύγες παρουσιάζουν πολυάριθμες ομοιότητες με την κυτταρική γήρανση που παρατηρείται στα θηλαστικά. Αυτό το χαρακτηριστικό έχει οδηγήσει στη συχνή χρήση αυτού του μοντέλου για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ του μεταβολισμού των θρεπτικών συστατικών και των μηχανισμών γήρανσης. Για να εξασφαλιστεί η συγκρισιμότητα με την ημερήσια κατανάλωση PEP από τον άνθρωπο (2 λίτρα κόλα την ημέρα για άτομο 70 κιλών), οι συγκεντρώσεις του ροφήματος που χρησιμοποιήθηκαν στις διάφορες αναλύσεις υπολογίστηκαν με βάση τη μέση ημερήσια πρόσληψη τροφής του D. melanogaster (1 mg/ημέρα).
Εκτός από τις αλλαγές στο DNA στο μοντέλο Drosophila melanogaster, οι ερευνητές μέτρησαν και τις αλλαγές στο DNA που προκαλούνται από τη φρουκτόζη την Diet Coke και την Pepsi Cola στα ανθρώπινα κύτταρα λευχαιμίας ως χημειοπροληπτικό παράγοντα ( ένωση, είτε φυσική είτε συνθετική, που προλαμβάνει, αναστρέφει ή εμποδίζει την ανάπτυξη διηθητικού καρκίνου).
Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν ούτε τοξικότητα ούτε μεταλλαξιογόνο δράση από την φρουκτόζη την Coke diet και την Pepsi Cola στο Drosophila melanogaster, ενώ μόνο η Pepsi εμφάνισε προστατευτικά αποτελέσματα στον προσδιορισμό αντιτοξικότητας, δείχνοντας ποσοστό επιβίωσης 80% σε συνδυασμένες θεραπείες. Η FRU, αλλά όχι η PEP, αύξησε τις παραμέτρους διάρκειας ζωής έως και 23 επιπλέον ημέρες σe συγκέντρωση 5 mg/mL. Και οι τρεις ουσίες εμφάνισαν χημειοπροληπτικές ιδιότητες σε ορισμένα από τα σημεία ελέγχου που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με κλαστογονικότητα και μοτίβα μεθυλίωσης στα κύτταρα HL-60.
Συμπερασματικά, οι εξεταζόμενες ενώσεις ήταν ασφαλείς σε δοκιμασμένες συγκεντρώσεις στο Drosophila και έδειξαν μέτρια χημειοπροληπτική δράση. Η ασφάλεια των FRU, PEP και DCC επιβεβαιώθηκε καθώς καμία από αυτές τις ενώσεις δεν έφτασε στη θανατηφόρα δόση τους 50 (LD 50 ) κατά τη διάρκεια δοκιμών τοξικότητας, ούτε οδήγησαν σε ποσοστά μετάλλαξης που υπερβαίνουν τον ταυτόχρονο έλεγχο στο Drosophila melanogaster . Επιπροσθέτως, οι δοκιμασίες αντιγονοτοξικότητας έδειξαν ότι το PEP και το DCC προστάτευσαν το DNA έναντι του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από το υπεροξείδιο του υδρογόνου στο D. melanogaster , ενώ το PEP από μόνο του εμφάνισε προστατευτικά αποτελέσματα στον προσδιορισμό αντιτοξικότητας. Το FRU ενίσχυσε σημαντικά τόσο το προσδόκιμο ζωής όσο και την ποιότητα ζωής αυτού του μοντέλου οργανισμού, ενώ το PEP συσχετίστηκε με μείωση της διάρκειας ζωής του.
Και οι τρεις ουσίες εμφάνισαν χημειοπροληπτικές ιδιότητες, με τα FRU και DCC να δείχνουν κάποιο βαθμό κλαστογονικής δραστηριότητας σε ανθρώπινα κύτταρα λευχαιμίας. Οι ερευνητές επισημαίνουν ωστόσο ότι απ απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να αποσαφηνιστούν οι μηχανισμοί στους οποίους βασίζεται η πιθανή χρήση τους σε γονιδιακές θεραπείες.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση https://www.mdpi.com/2304-8158/14/4/648
Αναφορά: Mateo-Fernández, Marcos, Pilar Alves-Martínez, Mercedes Del Río Celestino, Rafael Font, Tania Merinas-Amo και Ángeles Alonso-Moraga. 2025. «Nutraceutical Potential and Food Safety of Fructose in Soda and Diet Beverages» Foods 14, αρ. 4: 648. https://doi.org/10.3390/foods14040648