Ξένο σώμα σε κονσέρβες της Del Monte – Ανάκληση σχεδόν 200.000 κουτιών
Οι ανακλήσεις κονσερβοποιημένων προϊόντων λόγω υποψίας ύπαρξης ξένων σωμάτων είναι σπάνιες. Αυτό οφείλεται στα αυστηρά μέτρα ελέγχου ποιότητας και ασφάλειας που εφαρμόζουν οι βιομηχανίες τροφίμων. Ωστόσο, κάποια βλάβη ή ανθρώπινο σφάλμα κατά στην αλυσίδα παραγωγής μπορεί να φέρει την εξαίρεση και να προκαλέσει ανακλήσεις προϊόντων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των καταναλωτών.
Η Del Monte Foods, Inc. του Walnut Creek, CA, ανακαλεί 8.242 περιπτώσεις —συνολικά 197.808 κουτιά—Good & Gather Cut Green Beans λόγω πιθανής μόλυνσης με ξένο αντικείμενο.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καταγγελία στον ΕΦΕΤ: “Κλειστόν” λόγω… υποστελέχωσης – Ακούστε την αυτοματοποιημένη απάντηση του Φορέα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καρκινογόνος Υδράργυρος στις κονσέρβες τόνου: Επιθέσεις εναντίον μεγάλων σουπερμάρκετ από καταναλωτικές οργανώσεις
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αφαιρεθεί η μεμβράνη κάτω από το καπάκι του βάζου στα τρόφιμα;
Σύμφωνα με λεπτομέρειες που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η ανάκληση ξεκίνησε στις 12 Φεβρουαρίου 2025 και παραμένει σε εξέλιξη. Η εταιρεία ξεκίνησε την ανάκληση αφού εντόπισε τον κίνδυνο μόλυνσης, που ταξινομήθηκε ως συμβάν Τάξης II. Αυτή η ταξινόμηση υποδηλώνει χαμηλή πιθανότητα σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία, αλλά πιθανότητα για προσωρινές ή αναστρέψιμες επιπτώσεις.
Τα ανακληθέντα πράσινα φασόλια διανεμήθηκαν σε καταστήματα Target σε 21 πολιτείες: Αλαμπάμα, Αριζόνα, Καλιφόρνια, Κολοράντο, Τζόρτζια, Αϊόβα, Ιλινόις, Ιντιάνα, Κάνσας, Μίσιγκαν, Μινεσότα, Βόρεια Καρολίνα, Νιου Τζέρσεϊ, Νέα Υόρκη, Οχάιο, Όρεγκον, Πενσυλβάνια και Βιρτζίνια Βιργινία, Τέξας.

Ανακλήθηκε προϊόν:
- Good & Gather Cut Green Beans
- Περιγραφή αντικειμένου: Καθαρό Wt. 14,5 oz (411 g)
- UPC: 0 85239-11628 9
- Πληροφορίες κώδικα: Ημερομηνία λήξεως 28 OCT 2026, Παρτίδα 7AA 418507
- Ποσότητα προϊόντος: 8.242 θήκες (24 κουτιά ανά θήκη, συνολικά 197.808 κουτιά)
- Αριθμός ανάκλησης: F-0627-2025
Οι έμποροι λιανικής και οι καταναλωτές δεν πρέπει να χρησιμοποιούν, να πωλούν, να σερβίρουν ή να διανέμουν το επηρεαζόμενο προϊόν.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βιολογικές συσκευασίες: Είναι πραγματικά φιλικές προς το περιβάλλον ή «πατούν» στην ευαισθησία των καταναλωτών;
Ξένα αντικείμενα σε κονσέρβες
Ξένο σώμα είναι κάθε ανεπιθύμητο στερεό αντικείμενο που βρίσκεται στα τρόφιμα. Τα ξένα σώματα μπορεί να κυμαίνονται από μεταλλικά και πλαστικά θραύσματα ή έντομα μέχρι οστά, μίσχους και τσόφλια. Τα ξένα σώματα στα τρόφιμα παραμένουν σημαντικός κίνδυνος για τους καταναλωτές, αλλά και για τη φήμη μιας εταιρείας. Ξένα σώματα μπορούν να εισέλθουν στο τρόφιμο σε οποιοδήποτε σημείο μεταξύ της ανάπτυξης των πρώτων υλών και του στόματος του καταναλωτή. Τα τελευταία 20 χρόνια, ξένα υλικά είναι υπεύθυνα για περίπου μία στις δέκα ανακλήσεις τροφίμων. Η μόλυνση από ξένα υλικά σε τρόφιμα και ποτά προκαλεί πολλές ανακλήσεις κάθε χρόνο.
Ξένα αντικείμενα σε κονσερβοποιημένα προϊόντα μπορεί να εισάγονται κατά την επεξεργασία, και ενέχουν κινδύνους όπως πνιγμό, οδοντικό τραυματισμό ή γαστρεντερικό ερεθισμό εάν καταναλωθούν. Αν και η ειδοποίηση ανάκλησης δεν καθόριζε τον τύπο του αντικειμένου, η ονομασία Κλάσης ΙΙ υποδηλώνει ότι τυχόν επιπτώσεις στην υγεία θα ήταν πιθανότατα ασήμαντες και προσωρινές.
Οι καταναλωτές που παρουσιάζουν ασυνήθιστα συμπτώματα—όπως τραυματισμό στο στόμα, δυσφορία ή πεπτικά προβλήματα—μετά την κατανάλωση αυτού του προϊόντος θα πρέπει να αναζητήσουν αμέσως ιατρική βοήθεια.
Η ανίχνευση ξένων αντικειμένων από τη βιομηχανία
Η ανίχνευση ξένων αντικειμένων σε κονσέρβες γίνεται κυρίως μέσω τεχνολογικών μεθόδων ελέγχου ποιότητας στη βιομηχανία τροφίμων. Οι πιο συνηθισμένες τεχνικές περιλαμβάνουν:
1. Ακτίνες Χ (X-ray inspection)
- Οι μηχανές ακτίνων Χ μπορούν να εντοπίσουν ξένα αντικείμενα όπως μέταλλα, γυαλί, πέτρες, κόκαλα και πλαστικά υψηλής πυκνότητας μέσα στην κονσέρβα, ακόμα κι αν δεν είναι ορατά εξωτερικά.
- Λειτουργούν με βάση τη διαφορετική απορρόφηση των ακτίνων Χ από τα υλικά.
2. Ανιχνευτές μετάλλων (Metal detectors)
- Χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση μεταλλικών αντικειμένων (π.χ. κομμάτια από εξοπλισμό παραγωγής) σε προϊόντα που δεν περιέχουν μεταλλική συσκευασία.
- Σε κονσέρβες (που είναι μεταλλικές), η τεχνική αυτή δεν εφαρμόζεται εύκολα.
3. Οπτικοί αισθητήρες και κάμερες (Optical sorting systems)
- Χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό ανωμαλιών στο περιεχόμενο μέσω εικόνων υψηλής ανάλυσης και τεχνητής νοημοσύνης.
- Χρήσιμοι για ανίχνευση πλαστικών ή άλλων αντικειμένων που δεν φαίνονται εύκολα με ακτίνες Χ.
4. Μαγνητικοί διαχωριστές (Magnetic separators)
- Χρησιμοποιούνται για να απομακρύνουν σιδηρούχα μεταλλικά αντικείμενα πριν από την κονσερβοποίηση.
5. Χειροκίνητος έλεγχος (Manual inspection)
- Παρότι είναι λιγότερο αποδοτικός, σε ορισμένες περιπτώσεις εργάτες ελέγχουν οπτικά τις κονσέρβες πριν από τη σφράγιση.
Στις σύγχρονες γραμμές παραγωγής, συνήθως χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός αυτών των μεθόδων για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των προϊόντων.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.