Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο FAO καλεί τις χώρες να προετοιμάσουν τα συστήματα τροφίμων τους για νέα «σοκ»!

ΑρχικήΝέαΟ FAO καλεί τις χώρες να προετοιμάσουν τα συστήματα τροφίμων τους για νέα «σοκ»!
spot_img

Τα παγκόσμια αγροδιατροφικά συστήματα, τα οποία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πανδημίας της Covid-19, οφείλουν να προετοιμαστούν χωρίς καθυστέρηση για νέα «σοκ» στο μέλλον, είτε πρόκειται για ξηρασίες και πλημμύρες είτε για διάφορες ασθένειες, προειδοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ήδη «τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι που δεν μπορούν να έχουν υγιή διατροφή που να τους προστατεύει από την κακή διατροφή», υπενθυμίζει. «Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι επιπλέον είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να μην μπορούν πια να φάνε υγιεινά, αν ένα ξαφνικό σοκ μειώσει κατά ένα τρίτο τα εισοδήματά τους», υπολόγισαν σε έκθεσή τους οι οικονομολόγοι του οργανισμού αυτού των Ηνωμένων Εθνών για τη διατροφή και τη γεωργία.

Η έκθεση αυτή για το 2021 σχετικά με την «Παγκόσμια Κατάσταση της Διατροφής και της Γεωργίας» υπογραμμίζει επίσης τη σημασία των οδών επικοινωνίας. «Αν οι κρίσιμες οδοί μεταφοράς διαταραχθούν από ένα σοκ, το κόστος της διατροφής θα μπορούσε να αυξηθεί για 845 εκατομμύρια ανθρώπους», σύμφωνα με τον FAO, ο οποίος έχει την έδρα του στη Ρώμη.

Η πανδημία της Covid-19 «έκανε φανερές τις ευπάθειες των παγκόσμιων αγροδιατροφικών συστημάτων», διαπιστώνει στον πρόλογο της έκθεσης ο γενικός διευθυντής του FAO, ο Τσου Ντονγκγιού.

Αυτά τα συστήματα περιλαμβάνουν την παραγωγή, τις αλυσίδες προμήθειας τροφίμων, τα εσωτερικά δίκτυα μεταφοράς και την κατανάλωση.

Σε προηγούμενη έκθεσή του τον Ιούλιο, ο οργανισμός υπολόγιζε πως 720 ως 811 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν πληγεί από το λιμό το 2020, δηλαδή έως 161 εκατ. άνθρωποι περισσότεροι απ’ ό,τι το 2019, «μια αύξηση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πανδημία».

Για να επιτρέψει στις χώρες να συνειδητοποιήσουν την ευπάθεια των συστημάτων τροφίμων τους έναντι των σοκ και των χρόνιων καταστάσεων «στρες», ο FAO εκπόνησε δείκτες «ανθεκτικότητας». Διότι σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, «η ικανότητα να αντέχει κανείς τα σοκ και τις καταστάσεις στρες και στη συνέχεια να ανακάμπτει είναι ουσιώδης», επισημαίνει.

Οι δείκτες αυτοί αναλύουν την εγχώρια παραγωγή των χωρών, την έκταση των εμπορικών ανταλλαγών τους, τα συστήματα μεταφοράς που διαθέτουν, και την πρόσβαση του πληθυσμού τους σε υγιεινή διατροφή.

Οι χώρες καλούνται «να αναζητήσουν τα αδύναμα σημεία τους» με τα εργαλεία αυτά και να επιχειρήσουν να τα διορθώσουν, εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντρέα Κατανέο, ο κύριος οικονομολόγος και συντονιστής της έκθεσης.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.

EFSA: Διαβούλευση για μέγιστο επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Ε λόγω κινδύνων για την υγεία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε.

Νέα απειλή για την ασφάλεια τροφίμων αποκαλύφθηκε από τον FΑΟ

Οι τρεις κορυφαίοι ένοχοι πίσω από ιογενείς τροφιμογενείς ασθένειες σύμφωνα με τον FAO.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα