Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βασιλείας στην Ελβετία θα πραγματοποιηθεί μια κλινική δοκιμή σε 118 ασθενείς εντατικής θεραπείας, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο ο λυκίσκος μπορεί να μειώσει το παραλήρημα εάν λαμβάνουν καθημερινά μισό λίτρο μπύρα.
Το παραλήρημα μπορεί να επηρεάσει έως και το 80% των ατόμων που εισάγονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και να τους προκαλέσει παραισθήσεις, επιθετικότητα και σύγχυση.
Μία από τις αιτίες του παραληρήματος, που παρατηρείται σε περιπτώσεις σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων όπως ο Covid-19 είναι η μειωμένη ροή οξυγόνου στον εγκέφαλο, ενώ άλλες αιτίες περιλαμβάνουν πόνο από ασθένεια ή τραυματισμό.
Οι ασθενείς που υποφέρουν από παραλήρημα περνούν κατά μέσο όρο 21 ημέρες στη ΜΕΘ, έναντι εννέα ημερών που περνούν οι άλλοι ασθενείς, σύμφωνα με τη Mail Online.
Οι γιατροί που έχουν αναλάβει την κλινική δοκιμή πιστεύουν ότι τα ηρεμιστικά αποτελέσματα τόσο του λυκίσκου όσο και μιας μικρής ποσότητας αλκοόλ, θα μπορούσαν να έχουν θετικές επιδράσεις. Επέλεξαν την μπύρα χάρη στο χαμηλό ποσοστό αλκοόλ κατ’ όγκο που διαθέτει και θα δίνουν στους ασθενείς κάτι λιγότερο από 470 γραμμάρια κάθε μέρα για έξι ημέρες.
Οι ερευνητές θα χωρίσουν τους ασθενείς σε τρεις κατηγορίες: αυτούς που λαμβάνουν μπύρα με αλκοόλ, αυτούς που λαμβάνουν μπύρα χωρίς αλκοόλ και αυτούς που δεν πίνουν μπύρα. Η διάρκεια της κλινικής δοκιμής θα είναι 12 μήνες αρχής γενομένης από το Μάρτιο του επόμενου έτους.
Όπως αναφέρει το The Drink Business, οι ερευνητές εξήγησαν ότι «ο λυκίσκος περιέχει χουμουλόνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι έχει ηρεμιστική επίδραση και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου».