Ένα καινοτόμο σύστημα ζιζανιοκτόνων θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι διαχειριστές γεωργικών και περιβαλλοντικών προϊόντων καταπολεμούν τα επεμβατικά ζιζάνια.
Η νέα, έξυπνη μέθοδος χρησιμοποιεί κάψουλες γεμάτες με ζιζανιοκτόνα που τοποθετούνται με τρύπημα στο εσωτερικό των μίσχων των επεμβατικών ξυλωδών ζιζανίων.
Η μέθοδος είναι ασφαλέστερη, πιο καθαρή και τόσο αποτελεσματική όσο τα σπρέι ζιζανιοκτόνων, τα οποία μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων και των γύρω περιοχών.
Η υποψήφια διδάκτωρ Αμέλια Λίμπονγκαν από τη Σχολή Επιστημών Γεωργίας και Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, δήλωσε ότι η μέθοδος ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική ενάντια σε μια μεγάλη ποικιλία ειδών ζιζανίων, τα οποία αποτελούν σημαντική απειλή για τα συστήματα γεωργίας και βόσκησης.
“Τα ξυλώδη ζιζάνια, όπως ο θάμνος Mimosa, καταστέλλουν την ανάπτυξη των βοσκοτόπων, εμποδίζουν το μάζεμα και προκαλούν φυσικές και οικονομικές ζημιές σε ζώα και περιουσίες”, δήλωσε η κ. Limbongan.
“Αυτή η μέθοδος ελέγχου των ζιζανίων είναι πρακτική, φορητή και πολύ πιο βολική από άλλες μεθόδους. Έχουμε ήδη δει αρκετούς επαγγελματίες και χειριστές να υιοθετούν την προσέγγιση”.
Η φορητότητα και η ευκολία του συστήματος, σε συνδυασμό με την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και ασφάλειά του, σήμαιναν ότι το ενθυλακωμένο ζιζανιοκτόνο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με διάφορες ρυθμίσεις και σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.
“Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί 30% λιγότερο ζιζανιοκτόνο για να εξολοθρεύσει τα ζιζάνια, και είναι εξίσου αποτελεσματική με πιο εντατικές προσεγγίσεις, οι οποίες θα εξοικονομήσουν πολύτιμο χρόνο και χρήματα για τους αγρότες και τους δασοκόμους”, δήλωσε η κ. Limbongan.
“Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε καλύτερη διαχείριση των ζιζανίων στα γεωργικά και περιβαλλοντικά συστήματα σε όλο τον κόσμο, προστατεύοντας παράλληλα τους εργαζόμενους, εξαλείφοντας πρακτικά την έκθεσή τους σε επιβλαβή ζιζανιοκτόνα.
“Υπάρχει μια μεγάλη αγορά για αυτή την τεχνολογία σε χώρες όπου τα επεμβατικά ζιζάνια αποτελούν πρόβλημα και όπου η δασοκομία είναι μια βιομηχανία, η οποία πιθανώς θα είναι σχεδόν κάθε χώρα”.
Ο καθηγητής Victor Galea είπε ότι για τη διαδικασία χρησιμοποίησε ένα μηχανικό απλικατέρ που ονομάζεται InJecta, το οποίο άνοιξε γρήγορα μια τρύπα στο στέλεχος του ξυλώδους ζιζανίου, εμφυτεύοντας μια διαλυτή κάψουλα που περιέχει το ξηρό ζιζανιοκτόνο και σφραγίζοντας την κάψουλα στο στέλεχος με ένα ξύλινο βύσμα, παρακάμπτοντας έτσι την ανάγκη ψεκασμού σε μεγάλες εκτάσεις γης.
“Το ζιζανιοκτόνο στη συνέχεια διαλύεται από τον χυμό των ίδιων των φυτών και σκοτώνει τον οργανισμό από μέσα και, λόγω της μικρής ποσότητας ζιζανιοκτόνου που χρησιμοποιείται σε κάθε κάψουλα, δεν προκαλεί διαρροή”, δήλωσε ο καθηγητής Galea.
“Ένας άλλος λόγος για τον οποίο αυτό το σύστημα είναι τόσο χρήσιμο, είναι ότι προστατεύει τα υπόλοιπα, γειτονικά φυτά, που δεν στοχεύονται από την εφαρμογή και τα οποία συχνά καταστρέφονται από τυχαία επαφή όταν οι χειριστές χρησιμοποιούν παραδοσιακές μεθόδους, όπως ο ψεκασμός”.
Οι ερευνητές συνεχίζουν να δοκιμάζουν τη μέθοδο της κάψουλας σε διάφορα είδη ζιζανίων και έχουν μια σειρά από παρόμοια προϊόντα για μελλοντική διανομή, τα οποία θα βοηθήσουν τους αγρότες, τους δασοκόμους και τους περιβαλλοντικούς διαχειριστές να εξαλείψουν τα επεμβατικά αυτά φυτά.
“Ένα από τα προϊόντα που δοκιμάστηκαν σε αυτή την ερευνητική δημοσίευση, το Di-Bak G (glyphosate), πωλείται ήδη στην Αυστραλία μαζί με τον εξοπλισμό εφαρμογής και μπορεί να αγοραστεί μέσω γεωργικών προμηθειών σε ολόκληρη τη χώρα”, δήλωσε ο καθηγητής Galea.
“Τρία ακόμα προϊόντα προετοιμάζονται για αδειοδότηση και σκοπεύουμε να επεκτείνουμε αυτό το εύρος με την πάροδο του χρόνου”.
Πηγή: Science Daily