Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διεθνή: 120 κρούσματα Νοροϊού – υποψίες για επιμολυσμένη συσκευασία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΔιεθνή: 120 κρούσματα Νοροϊού - υποψίες για επιμολυσμένη συσκευασία
spot_img

Ο Νοροϊός ήταν η αιτία των περισσότερων από 120 ασθενειών στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021 στη Σλοβενία, σύμφωνα με ευρήματα έρευνας.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (NIJZ), η Διοίκηση για την Ασφάλεια των Τροφίμων, τον Κτηνιατρικό Τομέα και την Φυτοπροστασίας (UVHVVR) και το Εθνικό Εργαστήριο Υγείας, Περιβάλλοντος και Τροφίμων (NLZOH) διερεύνησαν την επιδημία στην πόλη Ilirska Bistrica.

Οι αρχές ανέφεραν ότι με βάση τα κλινικά συμπτώματα των ασθενών, τη διάρκεια της νόσου και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, η αιτία των ασθενειών ήταν ο νοροϊός.

Μεταξύ 25 και 30 Δεκεμβρίου 2021, εντοπίστηκε εστία μολυσματικής ασθένειας στην Ilirska Bistrica και 123 άτομα αρρώστησαν με τουλάχιστον ένα άτομο να νοσηλεύεται.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνθηκαν υπέφεραν από έμετο και υδαρή διάρροια, αλλά μερικοί ανέφεραν επίσης πυρετό, ναυτία και κοιλιακό άλγος.

Η εξάπλωση που συνδέεται με τη συσκευασία

Ο Norovirus απομονώθηκε ως αιτιολογικός παράγοντας σε εννέα δείγματα κοπράνων από μολυσμένα άτομα. Ο Bacillus cereus βρέθηκε επίσης σε ένα δείγμα κοπράνων.

Η έρευνα έδειξε ότι η πηγή των λοιμώξεων δεν ήταν τα τρόφιμα από ένα κατάστημα κρέατος και επίσης δεν ήταν από το προσωπικό, καθώς ο νοροϊός δεν απομονώθηκε σε δείγματα κοπράνων εργαζομένων.

Πιστεύεται ότι ο ιός εξαπλώθηκε από τη συσκευασία, στην οποία το φαγητό αποθηκεύτηκε μετά από επαφή με επιφάνειες που άγγιξαν μολυσμένοι πελάτες. Η πιθανότητα να είναι υπεύθυνοι ορισμένοι ήδη μολυσμένοι άνθρωποι δεν έχει αποκλειστεί από το NIJZ.

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ένας παράγοντας που συνέβαλε ήταν το γεγονός ότι υπήρχαν περισσότεροι άνθρωποι στο κατάστημα από ότι συνήθως.

Ο νοροϊός είναι ένας πολύ μεταδοτικός ιός που προκαλεί έμετο και διάρροια. Οι άνθρωποι μπορούν να επιμολυνθούν από την άμεση επαφή με ένα μολυσμένο άτομο, καταναλώνοντας μολυσμένα τρόφιμα ή νερό ή αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα και στη συνέχεια βάζοντας τα δάχτυλά τους στο στόμα τους.

Ένα άτομο συνήθως αναπτύσσει συμπτώματα 12 έως 48 ώρες μετά την έκθεσή του και τα περισσότερα άτομα με την ασθένεια βελτιώνονται μέσα σε 1 έως 3 ημέρες. Ο νοροϊός μπορεί να βρεθεί σε εμετό ή κόπρανα πριν οι ασθενείς αρχίσουν να αισθάνονται άρρωστοι και μπορούν να παραμείνουν στα κόπρανα για δύο εβδομάδες ή περισσότερο αφού οι ασθενείς αισθάνονται καλύτερα.

Η αρχική σύνδεση με το κρέας

Η UVHVVR διενήργησε επιθεώρηση στο κατάστημα που συνδέεται με την επιδημία στα τέλη Δεκεμβρίου για να προσπαθήσει να βρει την αιτία. Το κατάστημα έκλεισε προσωρινά μέχρι να αξιολογηθεί η υγεία των εργαζομένων.

Η αρχική ύποπτη πηγή ήταν η κατανάλωση προϊόντων κρέατος που παρασκευάζονται και πωλούνται στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των ταρτάρ μπριζόλας, καθώς όλοι οι ασθενείς αγόρασαν τρόφιμα στο ίδιο κατάστημα στην Ilirska Bistrica.

Αξιωματούχοι διενήργησαν επίσης επιδημιολογική έρευνα, πήραν δείγματα για να ελέγξουν την καθαριότητα του εμπλεκομένου εξοπλισμού και του καταστήματος, πραγματοποίησαν ιατρική εξέταση στους εργαζόμενους, πήραν δείγματα ύποπτων προϊόντων κρέατος από άρρωστους ανθρώπους και έλεγξαν τα αποτελέσματα προηγούμενων επιθεωρήσεων.

Δεκατρία άτομα ανέφεραν ότι έτρωγαν ταρτάρ μπριζόλας από το κατάστημα και δεν αρρώστησαν. Δώδεκα άτομα δήλωσαν ότι δεν έφαγαν κανένα από τα ύποπτα τρόφιμα, αλλά αρρώστησαν μια ή δύο μέρες αργότερα. Τουλάχιστον ορισμένες από τις ασθένειες πιστεύεται ότι προκλήθηκαν από μετάδοση από άτομο σε άτομο.

Ο μικροβιολογικός έλεγχος του ταρτάρ μπριζόλας διαπίστωσε ότι όλες οι αναλυθείσες παράμετροι ήταν εντός των αποδεκτών ορίων.

Όπως αναφέρει το Food Safery News, προτάθηκε αυστηρότερο σχέδιο υγιεινής στο χώρο, συμπεριλαμβανομένων των επιφανειών εργασίας και εξοπλισμού, το οποίο υλοποιήθηκε πριν από την επαναλειτουργία του καταστήματος και έκτοτε δεν έχουν αναφερθεί νέες μολύνσεις.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο