Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
16.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμη τροφίμων: Η ανακύκλωση της άχρηστης γνώσης

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΕπιστήμη τροφίμων: Η ανακύκλωση της άχρηστης γνώσης
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Προχθές, έγραψα για τα προγράμματα σπουδών στα ΑΕΙ. Σήμερα, ας δούμε το θέμα της έρευνας και ανάπτυξης. Όλα τα ΑΕΙ έχουν μέλη ΔΕΠ, η λέξη ΔΕΠ είναι η συντομογραφία των λέξεων: Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό. Δηλαδή όλοι οι Λέκτορες και οι Καθηγητές στα ΑΕΙ κάνουν δύο λειτουργίες: διδασκαλία και έρευνα.

Και εδώ αρχίζουν τα οξύμωρα…

Όταν προσλαμβάνεται ένα νέο μέλος ΔΕΠ από ένα ΑΕΙ, το νέο μέλος ΔΕΠ ξεκινά να κάνει μαθήματα, που συνήθως τα έχουν σχεδιάσει άλλα μέλη ΔΕΠ αλλά σιγά σιγά μπορεί να τροποποιεί τα μαθήματα αυτά σύμφωνα με τις επιθυμίες του και τις εμπειρίες του. Αυτό που κάνουν τα πιο πολλά μέλη ΔΕΠ είναι τούτο: αρχίζουν και διδάσκουν σιγά σιγά αυτά που ΗΔΗ ξέρουν για να μην έχουν πολύ κόπο και να αφιερώνουν όσο πιο λιγοστό χρόνο γίνεται.

Και ας αναρωτηθούμε: αυτά που ξέρει κάθε μέλος ΔΕΠ, πού τα έμαθε; Σε ένα άλλο ΑΕΙ από ένα άλλο μέλος ΔΕΠ κ.ο.κ. Κάπως έτσι ανακυκλώνεται άχρηστη γνώση και δεν υπάρχει κανένα μπόλιασμα με νέες ιδέες και γνώσεις.

Τι θα πρέπει να γίνεται;

Αυτό που θα ήταν επιθυμητό είναι τούτο: κάθε μέλος ΔΕΠ να υποστηρίζεται με μερικές χιλιάδες ευρώ ώστε να ταξιδέψει σε ερευνητικά εργαστήρια και σε βιομηχανίες και να δει από πρώτο χέρι τι χρειάζεται η αγορά. Παράλληλα, η αγορά θα πρέπει να βρει μηχανισμούς αλληλεπίδρασης με τα ΑΕΙ ώστε να μπορούν να συγχρονίζουν τις ανάγκες και τα θέλω τους. Για να γίνει αυτό όμως, χρειάζονται χρήματα, αρκετά χρήματα.

Εδώ, στην Ιρλανδία, υπάρχει το ερευνητικό ίδρυμα ονόματι Enterprise Ireland που χρηματοδοτεί ερευνητικά προγράμματα σε ΑΕΙ μόνο αν είναι σε συνεργασία με ιρλανδικές βιομηχανίες. Έτσι, υπάρχει ένα δυνατό κίνητρο και τα ΑΕΙ να κάνουν εφαρμοσμένη έρευνα και οι βιομηχανίες να ανοίγονται προς τα ΑΕΙ. Περιττό να προσθέσω πως κάτι τέτοιο λείπει παντελώς από την Ελλάδα…αν και είναι απόλυτα αναγκαίο…

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν απαγορευμένα φυτοφάρμακα αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ

Αποτελέσματα ελέγχων Οκτωβρίου για παρουσία απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά ελληνικής παραγωγής.

Η αποκαλυπτική ομοιότητα της ζύμωσης τροφίμων με τις “ζυμώσεις” στον ΣΥΡΙΖΑ – Του Δρ Φ. Γαΐτη

Τί σχέση μπορεί να έχει η συμπεριφορά των μικροβίων σε ένα προϊόν ζύμωσης, με την αλληλουχία γεγονότων στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παραίτηση Τσίπρα.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Δεκάδες μολύνσεις από σαλμονέλα μετά την κατανάλωση ωμών λαχανικών

Η μόλυνση των λαχανικών μπορεί να συμβεί μέσω μολυσμένου εδάφους, κοπριάς ή νερού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο