Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μαρούλι: Νέα μελέτη για τα οφέλη του και για τις επιπτώσεις της επεξεργασίας πριν και μετά τη συγκομιδή

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΜαρούλι: Νέα μελέτη για τα οφέλη του και για τις επιπτώσεις της επεξεργασίας πριν και μετά τη συγκομιδή
spot_img

Το μαρούλι είναι ένα από τα πιο συχνά καταναλωμένα φυλλώδη λαχανικά παγκοσμίως και είναι διαθέσιμο όλο το χρόνο. Η ετήσια παγκόσμια παραγωγή μαρουλιού (και κιχωρίου) είναι 27,2 εκατομμύρια τόνοι.

Το μαρούλι, είναι λαχανικό με χαμηλές θερμίδες, χαμηλά λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και βιταμίνη C, καθώς και σε απαραίτητα μέταλλα όπως ο σίδηρος. Είναι επίσης μια άφθονη πηγή άλλων φυσικών φυτοχημικών και βιταμινών που προάγουν την υγεία, συμπεριλαμβανομένων γλυκοζυλιωμένων φλαβονοειδών, υδροξυκινναμωμικών οξέων, σεσκιτερπενικών λακτόνων (π.χ. λακτουκίνη και λακτουκοπικρίνη), καροτενοειδών, βιταμινών της ομάδας Β, ασκορβικού οξέος και τοκοφερολών. 

Οι δευτερογενείς μεταβολίτες του μαρουλιού συνδέονται δυνητικά με πολλές ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων των επιδράσεων κατά των ελεύθερων ριζών, αντιφλεγμονωδών, αντιδιαβητικών, αντικαρκινικών και αντικαρδιαγγειακών παθήσεων. Λόγω των ελάχιστων διαδικασιών επεξεργασίας, όπως κοπή, πλύσιμο, στέγνωμα, συσκευασία και διανομή και αποθήκευση σε χαμηλή θερμοκρασία, το φρέσκο ​​μαρούλι διατηρεί τη θρεπτική του αξία και τη βιοδραστηριότητά του. Λόγω των παραπάνω το μαρούλι έχει γίνει ένα από τα πιο περιζήτητα φρεσκοκομμένα προϊόντα.

Σε πρόσφατη επιστημονική ανασκόπηση μελετήθηκαν οι επιδράσεις του μαρουλιού που προάγουν την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης, της βιοδιαθεσιμότητας και του μεταβολισμού των συστατικών που είναι υπεύθυνα για αυτές τις επιπτώσεις στην υγεία και διερευνήθηκε πώς οι πρακτικές πριν και μετά τη συγκομιδή επηρεάζουν τη σύνθεση των βιοδραστικών του ενώσεων.

Συμπεράσματα

Αυτή η ανασκόπηση παρείχε μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της σύστασης και της συγκέντρωσης των ενώσεων που προάγουν την υγεία σε διαφορετικούς τύπους μαρουλιού και έδειξε ότι το μαρούλι είναι μια σχετική διατροφική πηγή πολλών βιοδραστικών ενώσεων. Οι επιδράσεις των διαφορετικών διαχειρίσεων πριν και μετά τη συγκομιδή στη συσσώρευση ενώσεων που προάγουν την υγεία δείχνουν ότι τα περιεχόμενα βιοδραστικών ενώσεων στο μαρούλι μπορούν να βελτιστοποιηθούν χρησιμοποιώντας αγρονομικές και τεχνολογικές επεξεργασίες. Ωστόσο, ορισμένα κενά γνώσης εμποδίζουν την πλήρη κατανόηση των βιοδραστικών ενώσεων σε διάφορους τύπους μαρουλιού, τα οφέλη τους στην ανθρώπινη υγεία και τις επιπτώσεις των πρακτικών πριν και μετά τη συγκομιδή.

Τα στοιχεία in vitro και in vivo δείχνουν ότι η κατανάλωση μαρουλιού ασκεί προστατευτικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, τα στοιχεία in vivo σε ανθρώπους, ιδιαίτερα από τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, είναι πολύ περιορισμένα και θα πρέπει να επεκταθούν περαιτέρω, καθώς το μαρούλι είναι ένα από τα κύρια λαχανικά που καταναλώνονται ωμά στη διατροφή. 

Γενικά, τόσο οι πρακτικές αναπαραγωγής όσο και οι πρακτικές πριν τη συγκομιδή αποτελούν κρίσιμες στρατηγικές για την αύξηση των ενώσεων που προάγουν την υγεία. 

Η αναπαραγωγή θέτει τις βάσεις για τις βέλτιστες πρακτικές πριν τη συγκομιδή για τη διασφάλιση της ποιότητας του μαρουλιού. Πολυάριθμες καινοτόμες στρατηγικές αναπαραγωγής έχουν επικεντρωθεί στην ενίσχυση των αντιοξειδωτικών και των βιταμινών, μαζί με άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μαρουλιού, ως ευκαιρία για τη βελτίωση της πρόληψης ανθρώπινων ασθενειών μέσω φυτοχημικών. Τα κατάλληλα προγράμματα επιλογής αναπαραγωγής μπορεί να καταστήσουν δυνατή την επίτευξη υψηλών επιπέδων αυτών των βιοδραστικών ενώσεων στις ποικιλίες μαρουλιού και να αυξήσουν τα ανώτερα όρια τόσο της ποιότητας όσο και της απόδοσης.

Από την άλλη πλευρά, η διερεύνηση και η αποσαφήνιση των υποκείμενων συζευγμένων επιδράσεων πολλαπλών παραγόντων προ συγκομιδής στην ποιότητα των καλλιεργειών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων βιοδραστικών ενώσεων στο μαρούλι. Τα PFAL αντιπροσωπεύουν ένα νέο σύστημα παραγωγής μαρουλιού από αυτή την άποψη, καθώς επιτρέπουν τον ακριβή έλεγχο των παραγόντων πριν τη συγκομιδή, όπως ο φωτισμός, η θερμοκρασία, η υγρασία, το CO 2 , τα λιπάσματα και οι συνθήκες λίπανσης. Έτσι, τα PFAL παρέχουν μια εξαιρετική ευκαιρία για τη διερεύνηση των συνδυασμένων επιδράσεων των παραγόντων πριν τη συγκομιδή στη συσσώρευση φυτοχημικών στο μαρούλι.

Μικροβιολογικά θέματα ασφάλειας στο μαρούλι

Το μαρούλι και τα φυλλώδη χόρτα έχουν επίσης αναγνωριστεί ως ένα από τα προϊόντα προτεραιότητας για τη μικροβιακή ασφάλεια των φρέσκων προϊόντων παγκοσμίως. Τα περισσότερα από τα συμβάντα μόλυνσης εντοπίζονται σε ακατάλληλες πρακτικές στην πρωτογενή παραγωγή, συμπεριλαμβανομένων των αγρών και της παρακείμενης γης, των εισβολών ζώων, των τροποποιήσεων του εδάφους με βάση την κοπριά, του γεωργικού νερού, της υγιεινής των εργαζομένων, των πρακτικών συγκομιδής και των συνθηκών ανασφάλειας του εξοπλισμού. Έχουν προταθεί αρκετές στρατηγικές μετριασμού από την παραγωγή έως τη μεταποίηση για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων. Μεταξύ αυτών των στρατηγικών, συνιστάται η χρήση απολυμαντικών για τη μείωση ή την εξάλειψη της μόλυνσης του γεωργικού νερού. Οι κύριες διαδικασίες απολύμανσης για το νερό άρδευσης περιλαμβάνουν χλώριο, υπεροξικό οξύ, υπεριώδη ακτινοβολία, όζον και επεξεργασία με διοξείδιο του χλωρίου. Ο μετριασμός του κινδύνου κατά την επεξεργασία περιλαμβάνει την απολύμανση του νερού πλύσης με χρήση χλωρίου ή υπεροξικού οξέος. Ο πιθανός αντίκτυπος αυτών των βασικών στρατηγικών ασφάλειας στις βιοδραστικές ενώσεις θα πρέπει να εκτιμηθεί καθώς μέχρι στιγμής είναι εντελώς άγνωστοι. Θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την πρόληψη, συμπεριλαμβανομένων των καλών γεωργικών πρακτικών και των καλών πρακτικών παραγωγής.

Η συχνότητα εμφάνισης παθογόνων φυτών αντιπροσωπεύει επίσης σημαντικό πρόβλημα στις περισσότερες περιοχές και συστήματα παραγωγής μαρουλιού στα οποία απαιτούνται ολοκληρωμένα συστήματα παραγωγής, βασισμένα στην ακριβή ταυτοποίηση των φυτοπαθογόνων και τις κατάλληλες εκτιμήσεις κινδύνου. Οι παράγοντες βιοελέγχου έχουν εφαρμοστεί σε εδάφη που έχουν προσβληθεί για έλεγχο ασθενειών, αλλά η χρήση τους στην πράξη θα πρέπει να ενσωματωθεί με άλλες στρατηγικές ελέγχου. Αυτά τα ζητήματα ασφάλειας πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά υπόψη κατά τον σχεδιασμό στρατηγικών για την ενίσχυση του βιοενεργού περιεχομένου στο μαρούλι χρησιμοποιώντας προσεγγίσεις πριν και μετά τη συγκομιδή.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ

Πηγή: onlinelibrary.wiley.com

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο