Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
15.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παγκόσμια ημέρα Οσπρίων: Ο θεμελιώδης ρόλος τους στην καλύτερη διατροφή και στην βιώσιμη γεωργία

ΑρχικήΝέαΠαγκόσμια ημέρα Οσπρίων: Ο θεμελιώδης ρόλος τους στην καλύτερη διατροφή και στην βιώσιμη γεωργία
spot_img

Με βάση την επιτυχία του Διεθνούς Έτους Οσπρίων (IYP) το 2016 που εφαρμόστηκε από τον FAO και αναγνωρίζοντας τη δυνατότητα των οσπρίων να επιτύχουν περαιτέρω την Ατζέντα του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (UNGA) όρισε την 10η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων ( WPD).

Αυτή η γιορτή παρουσιάζει μια μοναδική ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα όσπρια και τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραματίζουν στη μετατροπή σε ΠΙΟ αποτελεσματικά, χωρίς αποκλεισμούς, ανθεκτικά και βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής για Καλύτερη Παραγωγή, Καλύτερη Διατροφή, Καλύτερο Περιβάλλον και Καλύτερη Ζωή.

Με τη βοήθεια των κυβερνήσεων, του ιδιωτικού τομέα, των μελών και των οργανώσεων εταίρων, του κοινού και της νεολαίας, ο FAO εργάζεται για να διευκολύνει τον εορτασμό αυτής της διεθνούς ημέρας και να υποστηρίξει την παραγωγή και κατανάλωση οσπρίων ως μέρος βιώσιμων διατροφικών συστημάτων και υγιεινής διατροφής.

Ο εορτασμός φέτος με θέμα Οσπρια για την ενδυνάμωση της νεολαίας στην επίτευξη βιώσιμων συστημάτων αγροδιατροφής θα επικεντρωθεί στον βασικό ρόλο που διαδραματίζουν οι νέοι στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για τα τρόφιμα και θα φέρει μαρτυρίες και προοπτικές εκπροσώπων των οργανώσεων νεολαίας.

Τα όσπρια, είναι οι εδώδιμοι σπόροι ψυχανθών που καλλιεργούνται για τροφή. Τα αποξηραμένα φασόλια, οι φακές και ο αρακάς είναι τα πιο γνωστά και καταναλωτικά είδη οσπρίων.

Τα βασικά πιάτα και κουζίνες από όλο τον κόσμο διαθέτουν όσπρια, από ρεβίθια στη Μεσόγειο, μέχρι ένα παραδοσιακό πλήρες αγγλικό πρωινό από φασόλια έως το ινδικό dal από μπιζέλια ή φακές.

Γιατί τα όσπρια είναι σημαντικές καλλιέργειες;

Διατροφική αξία

Είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, καθιστώντας τα ιδανική πηγή πρωτεΐνης, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου το κρέας και τα γαλακτοκομικά δεν είναι φυσικά ή οικονομικά προσβάσιμα. Τα όσπρια είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη και να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων συνιστώνται από οργανισμούς υγείας για τη διαχείριση μη μεταδοτικών ασθενειών όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Τα όσπρια έχουν επίσης αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Για τους αγρότες, τα όσπρια είναι μια σημαντική καλλιέργεια επειδή μπορούν και να τα πουλήσουν και να τα καταναλώσουν, κάτι που τους βοηθά να διατηρήσουν την επισιτιστική ασφάλεια των νοικοκυριών και δημιουργεί οικονομική σταθερότητα.

Περιβαλλοντικά οφέλη

Οι ιδιότητες αζωτοδέσμευσης των οσπρίων βελτιώνουν τη γονιμότητα του εδάφους, γεγονός που αυξάνει και επεκτείνει την παραγωγικότητα της γεωργικής γης. Χρησιμοποιώντας όσπρια για διακαλλιέργειες και καλλιέργειες κάλυψης, οι αγρότες μπορούν επίσης να προωθήσουν τη βιοποικιλότητα των αγροκτημάτων και τη βιοποικιλότητα του εδάφους, διατηρώντας παράλληλα επιβλαβή παράσιτα και ασθένειες στον κόλπο.

Επιπλέον, τα όσπρια μπορούν να συμβάλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής μειώνοντας την εξάρτηση από τα συνθετικά λιπάσματα που χρησιμοποιούνται για την τεχνητή εισαγωγή αζώτου στο έδαφος. Αέρια θερμοκηπίου απελευθερώνονται κατά την παραγωγή και εφαρμογή αυτών των λιπασμάτων και η υπερβολική χρήση τους μπορεί να είναι επιζήμια για το περιβάλλον. 

Η παραγωγή, το εμπόριο και η κατανάλωση οσπρίων έχουν σημειώσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Έκθεση του FAO εξετάζει τις τάσεις και τα μοτίβα αυτής της ανάπτυξης και τους παράγοντες που τα εξηγούν για διαφορετικά είδη παλμών. Η έκθεση παρουσιάζει μια ανάλυση των τάσεων κατανάλωσης οσπρίων σε διάφορες περιοχές του κόσμου και συζητά τον ρόλο που μπορούν να παίξουν τα όσπρια στην ανθρώπινη διατροφή

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα