Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμη: Το γρύλισμα των χοίρων αποκαλύπτει τα συναισθήματά τους

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΕπιστήμη: Το γρύλισμα των χοίρων αποκαλύπτει τα συναισθήματά τους
spot_img

Μπορούμε τώρα να αποκωδικοποιήσουμε τα συναισθήματα των γουρουνιών

Χρησιμοποιώντας χιλιάδες ακουστικές ηχογραφήσεις που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής των γουρουνιών, από τη γέννησή τους έως τον θάνατό τους, μια διεθνής ομάδα ερευνητών είναι η πρώτη στον κόσμο που μεταφράζει το γρύλισμα των χοίρων σε πραγματικά συναισθήματα σε έναν εκτεταμένο αριθμό συνθηκών και σταδίων ζωής. Η έρευνα διευθύνεται από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, το ETH της Ζυρίχης και το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών της Γαλλίας για τη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον (INRAE) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της καλής διαβίωσης των ζώων στο μέλλον.

Αξίζει ένα γρύλισμα χοίρου όσο χίλιες λέξεις; Ίσως ναι. Σε μια νέα μελέτη, μια διεθνής ομάδα ερευνητών από τη Δανία, την Ελβετία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία και την Τσεχική Δημοκρατία μετέφρασαν το γρύλισμα των χοίρων σε συναισθήματα. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σήμερα στο Scientific Reports .

Χρησιμοποιώντας περισσότερες από 7000 ηχογραφήσεις γουρουνιών, οι ερευνητές σχεδίασαν έναν αλγόριθμο που μπορεί να αποκωδικοποιήσει εάν ένα γουρούνι βιώνει ένα θετικό συναίσθημα («ευτυχισμένο» ή «ενθουσιασμένο»), ένα αρνητικό («φοβισμένο» ή «αγχωμένο») ή κάτι ενδιάμεσο. Οι ηχογραφήσεις συλλέχθηκαν σε ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων που αντιμετωπίζουν οι χοίροι του εμπορίου, τόσο θετικές όσο και αρνητικές, από τη στιγμή που γεννήθηκαν μέχρι τον θάνατό τους.

“Με αυτή τη μελέτη, αποδεικνύουμε ότι οι ήχοι των ζώων παρέχουν μεγάλη εικόνα για τα συναισθήματά τους. Αποδεικνύουμε επίσης ότι ένας αλγόριθμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκωδικοποίηση και κατανόηση των συναισθημάτων των χοίρων, κάτι που είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της ευημερίας των ζώων”, λέει η καθηγήτρια Elodie Briefer του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, η οποία ήταν συνεπικεφαλής της μελέτης.

Τα σύντομα γρυλίσματα είναι «χαρούμενα» γρυλίσματα

Οι ερευνητές κατέγραψαν ήχους χοίρου τόσο σε εμπορικά όσο και σε πειραματικά σενάρια, οι οποίοι με βάση τη συμπεριφορά των γουρουνιών συνδέονται είτε με θετικό είτε με αρνητικό συναίσθημα. Οι θετικές καταστάσεις περιλάμβαναν, για παράδειγμα, αυτές όταν τα χοιρίδια θηλάζουν από τη μητέρα τους ή όταν ενώνονται με την οικογένειά τους μετά τον χωρισμό. Οι συναισθηματικά αρνητικές καταστάσεις περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, χωρισμό, καυγάδες μεταξύ χοιριδίων, ευνουχισμό και σφαγή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις περισσότερες από 7000 ηχογραφήσεις για να δουν εάν υπήρχε ένα μοτίβο στους ήχους ως συνάρτηση των συναισθημάτων και αν μπορούσαν να διακρίνουν τις θετικές καταστάσεις και συναισθήματα από τα αρνητικά. Όπως έχει ήδη αποκαλυφθεί από προηγούμενες έρευνες, οι ερευνητές συνέλεξαν περισσότερους ήχους υψηλής συχνότητας (όπως κραυγές και τσιρίσματα) σε αρνητικές καταστάσεις. Οι κλήσεις χαμηλής συχνότητας (όπως γαβγίσματα και γρυλίσματα) εμφανίστηκαν τόσο σε αρνητικά όσο και σε θετικά συναισθήματα. Οι ακραίες συναισθηματικές καταστάσεις ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Με μια ακόμη πιο ενδελεχή ανάλυση των αρχείων ήχου, οι ερευνητές βρήκαν ένα νέο μοτίβο που αποκάλυψε τι βίωσαν τα γουρούνια σε ορισμένες καταστάσεις με ακόμη μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

“Υπάρχουν σαφείς διαφορές στα καλέσματα χοίρων όταν εξετάζουμε θετικές και αρνητικές καταστάσεις. Στις θετικές καταστάσεις, οι ήχοι είναι πολύ πιο σύντομες, με μικρές διακυμάνσεις στο πλάτος. Τα γρυλίσματα, πιο συγκεκριμένα, ξεκινούν υψηλά και σταδιακά πέφτουν σε συχνότητα. Με την προπόνηση ένας αλγόριθμος για την αναγνώριση αυτών των ήχων, μπορούμε να ταξινομήσουμε το 92% των κλήσεων στο σωστό συναίσθημα», εξηγεί η Elodie Briefer.

Οι αγρότες μπορούν να παρακολουθούν τα συναισθήματα των ζώων

Η μελέτη των συναισθημάτων των ζώων είναι ένας σχετικά νέος τομέας που έχει εμφανιστεί τα τελευταία 20 χρόνια. Σήμερα, είναι ευρέως αποδεκτό ότι η ψυχική υγεία των ζώων είναι σημαντική για τη συνολική τους ευημερία. Ωστόσο, η σημερινή καλή διαβίωση των ζώων εστιάζει κυρίως στη σωματική υγεία των ζώων. Πράγματι, υπάρχουν πολλά συστήματα που μπορούν να παρακολουθούν αυτόματα τη σωματική υγεία ενός ζώου για έναν κτηνοτρόφο.

Ανάλογα συστήματα παρακολούθησης της ψυχικής υγείας των ζώων δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί. Οι ερευνητές της μελέτης ελπίζουν ότι ο αλγόριθμός τους μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια νέα πλατφόρμα για τους αγρότες που θα παρακολουθούν την ψυχολογική ευημερία των ζώων τους.

“Έχουμε εκπαιδεύσει τον αλγόριθμο για την αποκωδικοποίηση του γρυλίσματος των χοίρων. Τώρα, χρειαζόμαστε κάποιον που θέλει να αναπτύξει τον αλγόριθμο σε μια εφαρμογή που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αγρότες για να βελτιώσουν την ευημερία των ζώων τους”, λέει η Elodie Briefer.

Προσθέτει ότι, με αρκετά δεδομένα για την εκπαίδευση του αλγόριθμου, η μέθοδος θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την καλύτερη κατανόηση των συναισθημάτων άλλων θηλαστικών.

Γεγονότα:

  • Οι ερευνητές κατέγραψαν 7414 ήχους από 411 χοίρους σε διαφορετικά σενάρια, από τη γέννηση μέχρι το θάνατο.
  • Ένας αλγόριθμος μηχανικής μάθησης εκπαιδεύτηκε για να αποκωδικοποιεί εάν οι κλήσεις χοίρων μπορούν να ταξινομηθούν ως συνάρτηση θετικών ή αρνητικών συναισθημάτων.
  • Οι ερευνητές όρισαν τα συναισθήματα των χοίρων με βάση το πώς αντιδρούν φυσικά σε διάφορα θετικά και αρνητικά εξωτερικά ερεθίσματα και αν τα ερεθίσματα μπορούν να βελτιώσουν (θετικά) ή να απειλήσουν (αρνητικά) τη ζωή τους.
  • Για παράδειγμα, τυπικά σημάδια αρνητικών συναισθημάτων στα γουρούνια είναι ότι στέκονται ακίνητα, εκπέμπουν πολλές φωνές και προσπαθούν να ξεφύγουν, ενώ τα θετικά περιλαμβάνουν την εξερεύνηση του περιβάλλοντός τους και την τοποθέτηση των αυτιών τους προς τα εμπρός.
  • Οι θετικές καταστάσεις περιελάμβαναν συναναστροφή με συγγενείς, θηλασμό, θετική προετοιμασία, εμπλουτισμό, επανένωση με τη μητέρα και ελεύθερο τρέξιμο. Οι αρνητικές καταστάσεις περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, χαμένο θηλασμό, σύντομη κοινωνική απομόνωση, χοιρομαχίες, σύνθλιψη χοιριδίων από τη μητέρα, ευνουχισμό και χειρισμό και αναμονή στο σφαγείο.
  • Στη μελέτη συμμετείχαν δεκαέξι ερευνητές από τη Δανία, την Ελβετία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Πηγή ιστορίας:

Το υλικό παρέχεται από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης – Σχολή Επιστημών.

Πηγή: Science Daily

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο