Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Μήνας Ευαισθητοποίησης για την Καφεΐνη”: Οι συνέπειες της κατάχρησης και του εθισμού στον καφέ

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμων"Μήνας Ευαισθητοποίησης για την Καφεΐνη": Οι συνέπειες της κατάχρησης και του εθισμού στον καφέ
spot_img

Βιργινία Κιμπουρόπουλου

O καφές αποτελεί μια αγαπημένη συνήθεια για όλους μας. Πόσο καλό μας κάνει, όμως, και ποια είναι τα μειονεκτήματά του;

Ο Μάρτης θεωρείται “Μήνας Ευαισθητοποίησης για την Καφεΐνη”, ο μήνας, δηλαδή  για τον απολογισμό της πρόσληψης αυτής της χημικής ουσίας που προκαλεί εγρήγορση. Είναι μια πρωτοβουλία από την Συμμαχία Ευαισθητοποίησης για την Καφεΐνη, μια  ΜΚΟ με αποστολή «να παρέχει αντικειμενικές, βασισμένες σε στοιχεία πληροφορίες και συμβουλές για να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας, και στη μείωση της κοινωνικής και οικονομικής βλάβης που σχετίζεται με την κατάχρηση και τον εθισμό στην καφεΐνη».  Η συντριπτική πλειοψηφία ξεκινά κάθε μέρα με ένα ή δύο φλιτζάνια ή περισσότερους καφέδες. Και ένα μεγάλο ποσοστό όσων πίνουν καφέ αυξάνουν τις δόσεις του καφεΐνης με ακόμη περισσότερο. Η Ελλάδα θεωρείται μια από τις χώρες με τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν ποσοστά κατανάλωσης καφέ και η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα με τις περισσότερες καφετέριες αναλογικά με τους κατοίκους της.

Υπάρχουν αποδεδειγμένα οφέλη για τα πλεονεκτήματα της καφεΐνης στην υγεία. Η μείωση του κινδύνου καρκίνου του λαιμού και εγκεφαλικού είναι μερικά από αυτά. Ωστόσο δεν μπορούν να αγνοηθούν τα μειονεκτήματα. Η κατανάλωση περισσότερων από 400 mg την ημέρα (5 μέτρια φλυτζάνια) μπορεί να προκαλέσει άγχος, αϋπνία και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, όταν διακόπτεται η πρόσληψη καφεΐνης, ορισμένοι μπορεί να εκδηλώσουν ακόμα και στερητικό σύνδρομο.

 Για όσους αγαπούν τον καφέ τους, αλλά αναγνωρίζουν πως η κατάχρηση μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια, πραγματικά προβλήματα, πλέον υπάρχουν εναλλακτικές, οι οποίες βοηθούν στη μείωση πρόσληψης της καφεΐνης. Μια δημοφιλής επιλογή παραμένει ο ντεκαφεϊνέ (decaf) που είναι καφές από τον οποίο έχει αφαιρεθεί σχεδόν όλη η καφεΐνη, συγκεκριμένα 97% λιγότερη από τον κανονικό καφέ, αλλά διατηρεί αρκετά την υπέροχη γεύση του καφέ.

Αρκετά διαδεδομένες είναι και οι εναλλακτικές μορφές πρόσληψης καφεΐνης, για αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν και κάτι διαφορετικό. Το Macha tea, ένας τύπος  πράσινου τσαγιού που μπορεί κανείς να απολαύσει σε διάφορες εκδοχές του, έχει ποσότητα καφεΐνης σε κάθε μερίδα περίπου 35–250 mg ανά φλιτζάνι και πολλά οφέλη π.χ. μειώνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης. Το τσάι Matcha παρέχει μια αφθονία ευεργετικών αντιοξειδωτικών σε μία μόνο μερίδα. Ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του, μπορεί να έχει περισσότερη ή λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ. Μια ακόμα εναλλακτική αποτελρεί το Golden Milk, ρόφημα με τονωτικά μπαχαρικά, όπως τζίντζερ, κανέλα, κουρκουμά και μαύρο πιπέρι. Είναι πλούσια, χωρίς καφεΐνη εναλλακτική λύση αντί του καφέ που μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Αν και ο καφές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής για πολλούς από εμάς, μπορεί κάποια στιγμή να μας βλάψει. Όμως σίγουρα υπάρχουν επιλογές για όλους. Το καλύτερο από όλα είναι, φυσικά, να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τον καφέ μας, αλλά πάντα με μέτρο.

Πηγές: https://www.healthline.com/nutrition/coffee-alternatives#TOC_TITLE_HDR_11

https://nationaltoday.com/national-caffeine-awareness-month/

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο