Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η καρδιοπροστατευτική δράση του γιαουρτιού

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΗ καρδιοπροστατευτική δράση του γιαουρτιού
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Ας μιλήσουμε για τα γαλακτοκομικά σήμερα. Οι πιο παλιοί από εμάς ίσως να θυμούνται το κεφίρ, ένα ποτό που δίνει μακροζωία στους λαούς που μένουν στον Καύκασο.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι προϊόντα ζύμωσης έχουν ισχυρές καρδιοπροστατευτικές δράσεις χάρη στα λιποειδή που περιέχουν. Αυτές τις δράσεις τις μελετά εδώ και 10 περίπου χρόνια η ομάδα μας με απότερο στόχο την δημιουργία «ισχυρισμών υγείας» (health claims) σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της EFSA.

Κατά την ζύμωση, τα μεγαλομόρια των λιποειδών «σπάνε» σε μικρότερα μόρια που προκαλούν αναστολή της συσσωμάτωσης των αιμοπεταλίων. Έτσι, μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο ισχυρή αντιθρομβωτική (και άρα καρδιοπροστατευτική) δράση έχουν αυτά τα μόρια που βρίσκονται στο γιαούρτι και στο τυρί.

Σχετικές δημοσιεύσεις:

The effect of ovine milk fermentation on the antithrombotic properties of polar lipids

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464619300295

Yoghurt fermentation alters the composition and antiplatelet properties of milk polar lipids

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814620312462

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα