Η Estación Enológica de Haro (EEH), ένα δημόσιο εργαστήριο στη μεγαλύτερη αμπελουργική περιοχή La Rioja της Ισπανίας, εισήγαγε την ανάλυση φασματοσκοπίας πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (NMR) της εταιρείας Bruker Biospin για τον προσδιορισμό της προέλευσης, της ποικιλίας και της αυθεντικότητας του οίνου σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού.
Η υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς του οινολογικού τομέα για την ικανοποίηση της ζήτησης των καταναλωτών για αυθεντικότητα και διαφάνεια προέλευσης.
Η αγορά εξαγωγών οίνου της Ισπανίας αποτιμάται σε 2,63 δισεκατομμύρια ευρώ. Ως προϊόν υψηλής ποιότητας, είναι ευάλωτο σε πολλούς τύπους απάτης με οικονομικά κίνητρα (economically motivated fraud – EMF). Η νέα υπηρεσία ανάλυσης NMR βοηθά τους καλλιεργητές και τους εισαγωγείς να προστατεύσουν τη φήμη της επωνυμίας τους, να διαφυλάξουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να διατηρήσουν την αξία των προϊόντων.
“Η ευελιξία των τεχνικών και του εξοπλισμού NMR μας επέτρεψε να προσαρμόσουμε αυτή τη μέθοδο ειδικά στις ανάγκες των καλλιεργητών σταφυλιών, των οινοπαραγωγών, των συσκευαστών, των διανομέων και των εξαγωγέων. Αυτό μπορεί να αφορά την αυτοπαρακολούθηση, τον έλεγχο της απάτης ή τη βελτίωση της διαδικασίας οινοποίησης»,λέει ο Victor García Pidal, γενικός διευθυντής, της Bruker Española.
Η λεπτομερής ανάλυση των οίνων υψηλής ποιότητας
Η EEH διαθέτει μια πλήρη πιστοποίηση NMR για τον οίνο, συμπεριλαμβανομένων των ονομασιών και της χώρας καταγωγής και της ποικιλίας σταφυλιών, ποσοτική έκθεση οίνου από nmr, συμπεριλαμβανομένων 52 ποιοτικών παραμέτρων, της επιβεβαίωσης της ταυτότητας και της σύγκρισης δείκτη αναφοράς.
Οι αναλύσεις NMR με χημειομετρία είναι διαθέσιμες για λευκούς οίνους από τις ισπανικές περιοχές Rioja, Rais Baixas, Rueda και Valencia. τα ερυθρά κρασιά από τις περιοχές της Ριόχα, της Ναβάρας, της Ριμπέρα ντε Ντουέρο, της Ριμπέρα ντε Γκουαντάνα και της Βαλένθια· και ροζέ κρασιά από τη Ριόχα, καθώς και σχετικές ισπανικές ποικιλίες όπως το Tempranillo, το Garnacha Tinta, το Μοναστροβέλ, το Βερντέχο, η Βιούρα και το Αλμπαρίνιο.
Το NMR είναι μια «εξαιρετικά αναπαραγώγιμη» αναλυτική τεχνική που βοηθά στην ολοκλήρωση της ανίχνευσης γνησιότητας στις αλυσίδες εφοδιασμού οίνου υψηλών προδιαγραφών, παρέχοντας ένα «δακτυλικό αποτύπωμα» δείγματος. Κάθε δακτυλικό αποτύπωμα περιέχει παραμέτρους που διευκολύνουν τη δημιουργία βάσεων δεδομένων και παρέχουν αναφορά για όλα τα μοριακά συστατικά.
Δεδομένου ότι πολλές σχετικές παράμετροι μπορούν να αναλυθούν σε μία μόνο διαδρομή, το κόστος ανά δείγμα είναι χαμηλό σε σύγκριση με τις συμβατικές αναλύσεις, όπου απαιτούνται πολλαπλές αναλυτικές τεχνικές. Η ανάλυση βοηθά τους οινοπαραγωγούς, τους εισαγωγείς και τους διανομείς να εντοπίζουν και να αποτρέπουν τους συνηθέστερους τύπους απάτης στον οίνο, επαληθεύοντας την ταυτότητα του οίνου.
Η επιστήμη εναντίον των δόλιων πρακτικών
Το πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα, χρησιμοποιεί ένα λογισμικό διαισθητικής διεπαφής και αναλυτικές αναφορές, η οποία δεν απαιτεί προηγούμενη γνώση NMR από την πλευρά του χρήστη.
Η Bruker Biospin συνεργάζεται με την EEH για την περαιτέρω ανάπτυξη της βάσης δεδομένων των οίνων, τη διεξαγωγή δειγμάτων από την Ισπανία και τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ουγγαρία για τη δημιουργία γραμμών βάσης βάσης σε όλη την Ευρώπη, αποτρέποντας την οικονομική και ποιοτική απάτη.
Η EEH έχει χρησιμοποιήσει τη μονάδα προφίλ κρασιού του Bruker στην πλατφόρμα NMR FoodScreener για την ανάλυση δειγμάτων κρασιού από το 2015. Το εξειδικευμένο εργαστήριο αξιολογεί 25.000 δείγματα και διεξάγει περίπου 263.000 αναλύσεις κάθε χρόνο χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους και τεχνικές, συμπεριλαμβανομένου του NMR.
Πηγή: Food Ingredients First