Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ισπανία: Δημοσίευση εθνικού οδηγού ορθών πρακτικών υγιεινής για τις εγκαταστάσεις λιανικής πώλησης και υδατοκαλλιέργειας

ΑρχικήΝέαΙσπανία: Δημοσίευση εθνικού οδηγού ορθών πρακτικών υγιεινής για τις εγκαταστάσεις λιανικής πώλησης και υδατοκαλλιέργειας
spot_img

Οι τομείς των τροφίμων είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνοι για την ανάληψη ηγετικού ρόλου στην ανάπτυξη και την ανάπτυξη εθνικών οδηγών ορθής πρακτικής και τα κράτη μέλη μελετούν εθνικούς οδηγούς για να διασφαλίσουν ότι πληρούν τις απαιτήσεις του κανονισμού 852/2004.

Για να διευκολύνει αυτές τις διαδικασίες, ο Ισπανικός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τη Διατροφή – AESAN δημιούργησε τη «Διαδικασία για τη μελέτη και την προετοιμασία των εθνικών οδηγών σχετικά με τις ορθές πρακτικές υγιεινής και για την εφαρμογή των αρχών του συστήματος HACCP».

- Advertisement -

Σύμφωνα με τη διαδικασία αυτή, εγκρίθηκε ο «Οδηγός ορθών πρακτικών υγιεινής για τα καταστήματα λιανικής πώλησης και υδατοκαλλιέργειας» που παρουσίασε η Εθνική Ομοσπονδία Επαρχιακών Ενώσεων Λιανεμπορίου Ιχθύων και Κατεψυγμένων Προϊόντων (FEDEPESCA).

Αυτός ο οδηγός παρέχει τις βασικές πληροφορίες, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες λιανικής να μπορούν να εφαρμόσουν στις εγκαταστάσεις τους ένα συγκεκριμένο σύστημα αυτοελέγχου – ανάλογο των εγκαταστάσεων και της δραστηριότητάς τους – έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των τροφίμων. Για το λόγο αυτό, θεσπίζεται μια σειρά προϋποθέσεων, γνωστές ως “προαπαιτούμενα”, όπως οι συνθήκες που πρέπει να πληρούν οι υποδομές και ο εξοπλισμός, οι απαιτήσεις καθαρισμού και απολύμανσης, ο έλεγχος παρασίτων ή ο έλεγχος της θερμοκρασίας, μεταξύ άλλων.

Το έγγραφο περιλαμβάνει γενική ανάλυση των αλλεργιογόνων, βιολογικών, χημικών, και φυσικών κινδύνων που μπορεί να εμφανιστούν στην πώληση ιχθύων και των διαφόρων μέτρων για τον έλεγχό τους. Επιπλέον, ένα μέρος του οδηγού έχει αφιερωθεί στην αντιμετώπιση ειδικών κινδύνων που έχουν καταστεί σημαντικοί στον αλιευτικό τομέα, όπως η παρουσία του παρασίτου Anisakis και της ισταμίνης.

Υπάρχει επίσης μια ενότητα με θέμα “Πληροφορίες ιχνηλασιμότητας και ενημέρωση των καταναλωτών”, καθώς και ένα εκτυπώσιμο υλικό στο οποίο συλλέγονται διαφορετικά μοντέλα για να ολοκληρωθεί και να διευκολυνθεί η εφαρμογή των προϋποθέσεων.

Εν ολίγοις, ο οδηγός αυτός είναι ένα μέσο που μπορεί να εφαρμοστεί εθελοντικά από τους φορείς εκμετάλλευσης για να διευκολύνει την εφαρμογή των κανονισμών υγιεινής και να εγγυηθεί την ασφάλεια των τροφίμων των προϊόντων που διατίθενται.

Για να διαβάσετε ολόκληρο τον οδηγό, πατήστε εδώ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν

Πρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Πως η ώρα του πρώτου γεύματος επηρεάζει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα