Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Colomba Pasquale: το ιταλικό πασχαλινό ”τσουρέκι” κι άλλα 17 εδέσματα απ’ όλο τον Κόσμο

ΑρχικήΟικιακάΓαστρονομίαColomba Pasquale: το ιταλικό πασχαλινό ''τσουρέκι'' κι άλλα 17 εδέσματα απ' όλο τον Κόσμο
spot_img

Το Πάσχα είναι μια θρησκευτική γιορτή που γιορτάζεται με λαμπρότητα σε όλο τον Χριστιανικό κόσμο και συνοδεύεται -τις περισσότερες φορές- από πλούσια γιορτινά τραπέζια.

Στην Ελλάδα, από το πασχαλινό τραπέζι γνωρίζουμε ότι δεν λείπουν ποτέ το αρνί ή το κατσίκι, η μαγειρίτσα, τα βαμμένα κόκκινα αβγά, τα τσουρέκια και τα κουλουράκια. Στη γειτονική μας Ιταλία πάλι, δεν παραλείπουν να φτιάχνουν το Colomba Pasquale, που είναι η ιταλική εκδοχή του τσουρεκιού, που θυμίζει περισσότερο πανετόνε και φτιάχνεται σε ειδική φόρμα που του δίνει σχήμα σχεδόν σταυρωτό ή κατά τους Ιταλούς σχήμα περιστεριού. Το όνομα του άλλωστε, σημαίνει πασχαλινό περιστέρι.

Το Colomba pasquale ή το colomba di Pasqua είναι ένα ιταλικό παραδοσιακό Πασχαλινό ψωμί. Είναι ένας συνδυασμός των δύο γνωστών ιταλικών χριστουγεννιάτικων επιδορπίων, panettone και pandoro. Η ζύμη για το colomba παρασκευάζεται με παρόμοιο τρόπο με το panettone, με αλεύρι, αυγά, ζάχαρη, φυσική μαγιά και βούτυρο. Το Colomba di Pasqua, πήρε το όνομά του από το σχήμα του που – υποτίθεται ότι – αναπαριστά ένα περιστέρι και θυμίζει τσουρέκι με άσπρο γλάσο. Το συναντάμε και στην Κέρκυρα ως Κολομπίνα, είτε σε σχήμα περιστεριού είτε σε κουλούρα!

Ακολουθούν εμβληματικά πασχαλινά εδέσματα και γλυκά από 18 χώρες του Κόσμου:

1. Μεγάλη Βρετανία: Simnel Cake

Οι Βρετανοί αγαπούν τα fruit cakes και για αυτό δεν λείπουν ούτε από το πασχαλινό τραπέζι. Για το Πάσχα, φτιάχνουν το simnel, ένα κέικ με φρούτα που διακοσμείται με 11 ή 12 μπαλίτσες από μάρτζιπαν, οι οποίες συμβολίζουν τους Αποστόλους.

2. Ρωσία: Pashka

Σερβίρεται στο τέλος του πασχαλινού γεύματος και είναι μια αλμυρή τούρτα από τυρί cottage και τυρί κρέμα, διακοσμημένο όμορφα με αποξηραμένα φρούτα. Σημαντική λεπτομέρεια, στα πλάγια υπάρχουν ανάγλυφα τα ρωσικά γράμματα XB (συντομογραφία του Христос воскресе, που σημαίνει «Ο Χριστός Αναστήθηκε»). Το απολαμβάνουν σκέτο ή το συνοδεύουν με ψωμί.

3. Αργεντινή: Torta Pascualina

Η πασχαλινή τάρτα της Αργεντινής είναι γεμιστή με σπανάκι, ρικότα, αγκινάρες, μαϊντανό και βραστά αβγά. Λέγεται ότι τα πολλά βραστά αβγά που μπαίνουν στη γέμιση της, συμβολίζουν την Ανάσταση.

4. Μεξικό: Capirotada

Ένα πολύχρωμο επιδόρπιο, που δεν είναι άλλο από πουτίγκα ψωμιού που φτιάχνεται συνήθως με μεξικανικό ψωμί bolillo, το οποίο θυμίζει μπαγκέτα και το μουλιάζουν σε σιρόπι από ζάχαρη, ξυλάκια κανέλας και γαρίφαλο. Στο τέλος, το πασπαλίζουν με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και πολύχρωμη τρούφα. Λέγεται ότι συμβολίζει τη σταύρωση, με τα ξυλάκια κανέλας να αναπαριστούν το σταυρό, τα γαρίφαλα τα καρφιά και το ψωμί το σώμα του Χριστού.

5. Γαλλία: Αρνίσιο μπούτι

Κοντά στα δικά μας έθιμα φαίνεται ότι είναι και το Πάσχα στη Γαλλία, αφού και εκεί προτιμούν αρνάκι, μόνο που αντί για ολόκληρο αρνί στη σούβλα βάζουν στο φούρνο αρνίσιο μπούτι. Η συνταγή του ιδιαίτερα απλή, αφού το ψήνουν προσθέτοντας μόνο σκόρδο και δεντρολίβανο.

6. Φινλανδία: Mämmi

Ένα γλυκό που ενώ μοιάζει απλό χρειάζεται πολυήμερη προετοιμασία, καθώς πρέπει να μείνει στο ψυγείο για 3 με 4 μέρες πριν σερβιριστεί. Το παραδοσιακό, πασχαλινό γλυκό της Φινλανδίας φτιάχνεται με νερό, μελάσα, βύνη σίκαλης, αλεύρι σίκαλης και ξύσμα νερατζιάς. Συνήθως το απολαμβάνουν κρύο με γάλα ή κρέμα γάλακτος.

7. Πολωνία: Λευκή σούπα borscht

Από ένα παραδοσιακό, πασχαλινό τραπέζι της Πολωνίας δε λείπει ποτέ αυτή η λευκή σούπα, που φτιάχνεται με αλεύρι σίκαλης, λουκάνικα και βραστά αβγά.

8. Ιταλία: Colomba Pasquale

Το ιταλικό, πασχαλινό τσουρέκι, που θυμίζει περισσότερο πανετόνε και είναι γεμιστό με ζαχαρωμένα φρούτα. Γίνεται σε ειδική φόρμα που του δίνει σχήμα σχεδόν σταυρωτό ή κατά τους Ιταλούς σχήμα περιστεριού, το όνομα του άλλωστε σημαίνει πασχαλινό περιστέρι.

9. Εκουαδόρ: Fanesca

Μία ακόμη λευκή σούπα, που φτιάχνεται από μια ποικιλία σιτηρών και οσπρίων, βακαλάο και υγράλατο μπακαλιάρο. Η συνταγή διαφέρει από σπίτι σε σπίτι, αλλά η παραδοσιακή εκδοχή της θέλει να γίνεται με τουλάχιστον 12 διαφορετικά όσπρια, που συμβολίζουν τους 12 Αποστόλους, ενώ το ψάρι συμβολίζει τον Χριστό.

10. Ελλάδα: Τσουρέκι

Τι να πούμε για το δικό μας τσουρέκι; Δεν μπορούμε να φανταστούμε Πάσχα χωρίς το αφράτο τσουρέκι, σκέτο ή με σοκολάτα και διακοσμημένο παραδοσιακά με κόκκινα αβγά.

11. Γερμανία: Σούπα απο μυρώνια

Γνωστή στη Γερμανία ως kerbelsuppe, η λευκή αυτή πασχαλινή σούπα φτιάχνεται με μυρώνια και την σερβίρουν παραδοσιακά την Μεγάλη Πέμπτη.

12. Ισπανία: Rosquillas

Στην Ισπανία το Πάσχα φτιάχνουν ντόνατς, τα rosquillas που συνήθως σερβίρονται πασπαλισμένα με ζάχαρη.

13. ΗΠΑ: Ψητό χοιρινό

Πολλές αμερικανικές οικογένειες σερβίρουν ψητό χοιρινό το Πάσχα, το οποίο συχνά γλασάρουν με μέλι και καστανή ζάχαρη ή το καλύπτουν με φέτες ανανά.

14. Σλοβενία και Κροατία: Pinca

Πρόκειται για ένα γλυκό ψωμί, με σταυρό στη μέση, που φτιάχνουν για τη μέρα του Πάσχα σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

15. Πολωνία: Babka

Το παραδοσιακό, πασχαλινό γλυκό της Πολωνίας είναι ένα αφράτο κέικ, που ψήνουν σε στρογγυλή φόρμα και το γαρνίρουν με λευκό γλάσο ή το πασπαλίζουν με άχνη ζάχαρη.

16. Νάπολη: Pizza Chiena

Η Νάπολη φημίζεται για την πίτσα της και δεν στερούνται τη γεύση της ούτε το Πάσχα, όπου φτιάχνουν μια πίτα με γέμιση από αλλαντικά και τυριά, που θυμίζει γευστικά πίτσα.

17. Μεγάλη Βρετανία: Hot cross buns

Ή αλλιώς μικρά γλυκά ψωμάκια, που θυμίζουν το δικό μας τσουρέκι, είναι γεμιστά με σταφίδες και ξεχωρίζουν γιατί στην επιφάνεια τους έχουν ένα σταυρό φτιαγμένο από λευκό γλάσο, που συμβολίζει τη σταύρωση.

18. Βραζιλία: Paçoca de amendoim

Πρόκειται για καραμέλες που είναι ταυτόχρονα γλυκές και αλμυρές και φτιάχνονται με τριμμένα φιστίκια, αλάτι, ζάχαρη και ενίοτε με αλεύρι από κασάβα (ρίζα από ξυλώδη θάμνο που ευδοκιμεί στη Νότια Αμερική).

ΠΗΓΗ: dimitriosmakriniotis.gr και olivemagazine.gr

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο