Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διαβήτης και Παχυσαρκία: Νέα στοιχεία σχετικά με το ρόλο των γλυκαντικών

Τα συμπεράσματα του 39ου Διεθνούς Συμποσίου για την επίδραση των γλυκαντικών με χαμηλές ή χωρίς θερμίδες στον διαβήτη και τη διατροφή

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΔιαβήτης και Παχυσαρκία: Νέα στοιχεία σχετικά με το ρόλο των γλυκαντικών
spot_img

Τα συμπεράσματα του 39ου Διεθνούς Συμποσίου για την επίδραση των γλυκαντικών με χαμηλές ή χωρίς θερμίδες στον διαβήτη και τη διατροφή

Νέα στοιχεία για το ρόλο των γλυκαντικών χαμηλών/χωρίς θερμίδες στη διαχείριση του βάρους και του διαβήτη παρουσιάστηκαν στο 39ο Διεθνές Συμπόσιο για τον διαβήτη και τη διατροφή που διοργανώθηκε στην Αθήνα από την Ομάδα Μελετών Διαβήτη και Διατροφής (DNSG) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μελέτη Διαβήτη ( EASD).

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου, μεταξύ άλλων, και όπως αναφέρονται στο sweeteners.org είναι πως:

  • Η υποκατάσταση των σακχάρων με γλυκαντικά χαμηλών/χωρίς θερμίδες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας, χωρίς να επηρεάσει τη γλυκόζη του αίματος ή άλλους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου.
  • Η αντικατάσταση ζαχαρούχων ποτών με ζαχαρούχα ποτά χαμηλών/χωρίς θερμίδες σχετίζεται με μειωμένο λίπος και συχνότητα καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με αναλύσεις υποκατάστασης έρευνας παρατήρησης
  • Απαιτείται καλύτερη επιστημονική επικοινωνία για να βοηθηθούν οι καταναλωτές να κατανοήσουν τον ρόλο των γλυκαντικών χαμηλών/χωρίς θερμίδες στη διαχείριση βάρους και τον έλεγχο του διαβήτη .

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΩΝ ΧΑΜΗΛΩΝ/ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Οι πιο πρόσφατες συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών (RCTs) που εξέτασαν τη συλλογική επιστημονική βιβλιογραφία δείχνουν σταθερά μια ευεργετική επίδραση της χρήσης γλυκαντικών χαμηλών/χωρίς θερμίδες βοηθώντας στη μέτρια απώλεια βάρους, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται αντί της ζάχαρης. Σημαντική μείωση της πρόσληψης ζάχαρης και ενέργειας, του σωματικού βάρους και των μέτρων παχυσαρκίας έχει αναφερθεί στην πρόσφατη μελέτη ανασκόπησης του ΠΟΥ, η οποία είναι σύμφωνη με τα ευρήματα της υποστηριζόμενης από το DNSG συστηματικής ανασκόπησης και μετα-ανάλυσης  και της προηγουμένως δημοσιευμένης σπουδές.

 Σημαντικό επίσης είναι ότι τόσο από την ανασκόπηση του ΠΟΥ όσο και από την μελέτη που υποστηρίζεται από το DNSG που παρουσιάστηκαν στη διάσκεψη προκύπτει πως δεν υπάρχουν στοιχεία αρνητικής επίδρασης στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, των λιπιδίων του αίματος και της αρτηριακής πίεσης.

Με βάση τα υποδημοσιευμένα δεδομένα που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε αυτό το συνέδριο η αντικατάσταση των ζαχαρούχων ποτών με ζαχαρούχα ποτά χαμηλών/χωρίς θερμίδες συνδέονται με μείωση της συχνότητας εμφάνισης της παχυσαρκίας, των καρδιακών παθήσεων και της συνολικής θνησιμότητας.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΜΕ ΥΠΕΡΒΑΡΑ, ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Ή ΔΙΑΒΗΤΗ

Οι άνθρωποι προσπαθούν όλο και περισσότερο να περιορίσουν την υπερβολική πρόσληψη σακχάρων με στόχο να βελτιώσουν τη συνολική ποιότητα της διατροφής τους και να διαχειριστούν το σωματικό τους βάρος. Ομοίως, τα άτομα με διαβήτη πρέπει να διαχειρίζονται την πρόσληψη υδατανθράκων και σακχάρων για να ελέγχουν καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους. Ωστόσο, η έμφυτη προτίμηση μας για γλυκά φαγητά και ποτά αποτελεί συχνά εμπόδιο στη μείωση του σακχάρου. Προϊόντα γλυκαντικά με γλυκαντικές ουσίες χαμηλών/χωρίς θερμίδες που παρέχουν μηδέν ή λιγότερη ζάχαρη και λιγότερες θερμίδες, αλλά εξακολουθούν να έχουν γλυκιά γεύση, μπορούν να χρησιμεύσουν ως χρήσιμη στρατηγική αντικατάστασης για προϊόντα με ζάχαρη, καθώς τα στοιχεία υποστηρίζουν τον χρήσιμο ρόλο τους στη μείωση της ζάχαρης και της ενέργειας (θερμίδες).  

Επιπλέον, στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν το σωματικό τους βάρος και τον έλεγχο της γλυκόζης, οι υπέρβαροι, παχύσαρκοί ή τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να έχουν μια ποικιλία από γλυκαντικά προϊόντα χωρίς ζάχαρη και χαμηλές/χωρίς θερμίδες για να μην αισθάνονται ότι στερούνται γεύσης ή επιλογής.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αντιδράσεις στα σχέδια της ΕΕ για μηδενική ανοχή στη Listeria – Ρεκόρ σχολίων στη ανοιχτή διαβούλευση

Η Επιτροπή θέλει να εξασφαλίσει υψηλότερο επίπεδο προστασίας των καταναλωτών έναντι της Listeria monocytogenes σε έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα αλλά αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων.

Παγκόσμιος Πανικός για τα τρόφιμα με λογότυπο τον “βάτραχο”

Οι επίσημες αρχές πολλών χωρών αναγκάστηκαν να εκδώσουν ανακοινώσεις σχετικά με το λογότυπο βατράχου στα τρόφιμα.

Πίτσα: Πώς να αποτρέψετε την τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα

Επιστημονική μελέτη για τον καταλληλότερο χρόνο ψησίματος και θερμοκρασίας, ώστε να θανατωθούν τα βακτήρια σαλμονέλας, εάν υπάρχουν στα υλικά παρασκευής.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα