Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
10.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα φάρμακα κατά της ημικρανίας… αδυνατίζουν!

Τριπτάνες κατά παχυσαρκίας: Φάρμακο για την ημικρανία οδηγεί σε απώλεια όρεξης και βάρους

ΑρχικήΕπιστήμηΣταγόνες επιστήμηςΤα φάρμακα κατά της ημικρανίας... αδυνατίζουν!
spot_img

Τριπτάνες κατά παχυσαρκίας: Φάρμακο για την ημικρανία οδηγεί σε απώλεια όρεξης και βάρους

Είναι δυνατό ένα φάρμακο για την ημικρανία να μπορεί να σας βοηθήσει να αδυνατίσετε;  Ναι, απαντούν οι ερευνητές του UT Southwestern Medical Center,πανεπιστημιακού ερευνητικού ινστιτούτου στο Τέξας, που για ένα μήνα έκαναν ένα ενδιαφέρον πείραμα σε ποντίκια. Χορήγησαν τριπτάνες σε ορισμένα από αυτά και παρατήρησαν ότι όσα πειραματόζωα έπαιρναν δόσεις του φαρμάκου και, έφαγαν λιγότερο και, έχασαν περισσότερο βάρος από τα υπόλοιπα ποντίκια. Οι τριπτάνες είναι φάρμακα που χορηγούνται τη στιγμή της κρίσης ημικρανίας. Δεν είναι αναλγητικά, αλλά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στη θεραπεία της ημικρανικής κρίσης και αποτελούν διαγνωστικό κριτήριο. Δηλαδή αν ένας πονοκέφαλος περνά με τριπτάνη, τότε είναι ημικρανία.

Οι  μελέτες σε παχύσαρκα ποντίκια έδειξαν, σύμφωνα με τους αμερικανούς επιστήμονες, ότι με μια ημερήσια δόση τριπτάνης τα ζώα έχασαν αρκετό βάρος στη διάρκεια ενός μήνα. Ουσιαστικά, αναφέρουν οι ερευνητές, αυτά α ασφαλή φάρμακα οδηγούν σε καταστολή της όρεξης.

Οι επιστήμονες ξέρουν εδώ και καιρό ότι η σεροτονίνη, ορμόνη που αποτελεί τον χημικό αγγελιοφόρο του εγκεφάλου προς όλο το σώμα παίζει βασικό ρόλο στην όρεξη. Ωστόσο, υπάρχουν 15 διαφορετικοί υποδοχείς σεροτονίνης, δηλαδή μόρια που ανιχνεύουν την παρουσία της και δίνουν σήμα στα κύτταρα να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Οι ερευνητές προσπάθησαν να κατανοήσουν τον ρόλο κάθε υποδοχέα σεροτονίνης στην όρεξη, δοκιμάζοντας την επίδραση διάφορων φαρμάκων, ορισμένα από τα οποία προκάλεσαν επικίνδυνες παρενέργειες και αποσύρθηκαν. Οι τριπτάνες στοχεύουν σε ένα έναν διαφορετικό υποδοχέα σεροτονίνης-  1Β (Htr1b)– που δεν είχε μελετηθεί μέχρι τώρα για την επίδρασή του στην όρεξη.

Το πείραμα των αμερικανών ερευνητών εξέτασε την επίδραση 6 διαφορετικών  φαρμάκων τριπτάνης σε παχύσαρκα ποντίκια ταΐζονταν με τροφές πλούσιες σε λιπαρά για επτά εβδομάδες. Μετά από 24 ημέρες, τα ποντίκια που έπαιρναν ημερήσια δόση ενός συγκεκριμένου σκευάσματος, της φροβατριπτάνης, έχασαν, κατά μέσο όρο, το 3,6% του σωματικού τους βάρους, ενώ τα ποντίκια που δεν έλαβαν αύξησαν το βάρος τους κατά 5,1%. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα φάρμακα αυτά μπορούν να να βελτιώσουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης σε λιγότερο από ένα μήνα, επίδοση αρκετά εντυπωσιακή. Βεβαίως, οι αμερικανοί ειδικοί επεσήμαναν στα πειραματόζωά τους ότι ανταπόκριση στη φροβατριπτάνη, με απώλεια όρεξης και βάρους, έδειξαν μόνο τα ποντίκια που είχαν τον υποδοχέα σεροτονίνης 1Β-Htr1b, γεγονός που είναι σημαντικό για την κατασκευή νέων φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία επηρεάζει περισσότερο από το 41% ​​όλων των ενηλίκων στις ΗΠΑ και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, διαβήτη και ορισμένων τύπων καρκίνου. 

Πηγή: Eurekalert

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο