Νέα έρευνα υποδηλώνει ότι τα σκευάσματα καθαρισμού ελαίων με οργανικά οξέα κατάλληλα για τρόφιμα, μπορούν να θανατώσουν την αποξηραμένη Salmonella σε επιφάνειες από ανοξείδωτο χάλυβα.
Πρόσφατα κρούσματα τροφιμογενούς Salmonella έχουν συσχετιστεί με σοκολάτα και φυστικοβούτυρο. Αν και η σαλμονέλα δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε κανένα από αυτά τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό, τα κύτταρα επιβιώνουν, καθιστώντας πιο ανθεκτικά στη θερμική επεξεργασία. Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Applied and Environmental Microbiology υποδηλώνει ότι σκευάσματα καθαρισμού ελαίου με οργανικά οξέα κατάλληλα για τρόφιμα μπορούν να σκοτώσουν την αποξηραμένη Salmonella σε επιφάνειες από ανοξείδωτο χάλυβα.
«Ο καθαρισμός και η απολύμανση των περιβαλλόντων παραγωγής είναι κρίσιμα για την ασφαλή προμήθεια τροφίμων», δήλωσε στο Eurekalert η επικεφαλής συγγραφέας Lynne McLandsborough, Ph.D., καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst. Ωστόσο, ο καθαρισμός με προϊόντα που βασίζονται στο νερό, σπάνια χρησιμοποιείται στην επεξεργασία του φυστικοβούτυρου, επειδή προάγει τη μικροβιακή ανάπτυξη. «Επίσης, όπως μπορεί να σας πει όποιος έχει ψήσει μπισκότα φυστικοβούτυρου, το φυστικοβούτυρο και το νερό δεν αναμειγνύονται και ο καθαρισμός με νερό είναι δύσκολος», δήλωσε η McLandsborough.
Αντ ‘αυτού, οι βιομηχανίες συχνά αφαιρούν το υπολειμματικό φυστικοβούτυρο από τα συστήματα παραγωγής χρησιμοποιώντας θερμαινόμενο λάδι, ακολουθούμενο από ολονύκτια ψύξη και εφαρμογή εύφλεκτων απολυμαντικών με βάση το αλκοόλ.
Στη μελέτη, η McLandsborough και οι συνεργάτες της αποξήραναν Salmonella σε επιφάνειες από ανοξείδωτο χάλυβα, σε ελεγχόμενη σχετική υγρασία. Στη συνέχεια κάλυψαν τα αποξηραμένα βακτήρια με διάφορα έλαια με οργανικά οξέα, μεταβάλλοντας τον τύπο οξέος, τη συγκέντρωση, το χρόνο επαφής και τη θερμοκρασία θεραπείας για να εντοπίσουν τα πιο αποτελεσματικά αντιμικροβιακά σκευάσματα.
Με τη χρήση φυστικέλαιου αναμεμειγμένο με οξικό οξύ σε συγκέντρωση περίπου μισή από το οικιακό ξύδι και εφαρμόζοντας θερμότητα, «η θανάτωση ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, υποδεικνύοντας συνεργιστικό αποτέλεσμα», δήλωσε η McLandsborough. «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα οξινισμένα έλαια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποτελεσματικό μέσο αποχέτευσης σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων χαμηλής υγρασίας, όπου ο καθαρισμός με βάση το νερό μπορεί να είναι δύσκολος».
«Εξ όσων γνωρίζουμε, η χρήση ελαίων ως φορέας οργανικών οξέων, είναι μια νέα προσέγγιση για την παροχή αντιμικροβιακών ενώσεων κατά των παθογόνων που μεταδίδονται με τα τρόφιμα», δήλωσε ο McLandsborough. Η έρευνα μπορεί έτσι να οδηγήσει σε προσαρμογή συστημάτων με βάση τα έλαια για βιομηχανικό καθαρισμό, για παράδειγμα, μηχανημάτων για την επεξεργασία σοκολάτας και φυστικοβούτυρου.