Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πλησιάζει άραγε η “πτώση” του κρέατος;

ΑρχικήΝέαΠλησιάζει άραγε η "πτώση" του κρέατος;
spot_img

Με αφορμή μια νέα δημοσίευση στο στο ιατρικό περιοδικό The Lancet και τα υπάρχοντα δεδομένα και προβλέψεις, δημιουργείται η απορία για το πόσο απέχει το κρέας από μια κατακόρυφη πτώση στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Η κλιματική αλλαγή και η επισιτιστική κρίση είναι δύο παράγοντες που έχουν επηρεάσει αμφότεροι την κατανάλωση κρέατος. Η πρώτη θέτοντας ως άξονα τη βιωσιμότητα, ενώ η δεύτερη από πλευράς ακρίβειας. Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, χρησιμοποιώντας μια βάση δεδομένων περίπου 10 ετών κάνει μια ανασκόπηση των τάσεων στο κρέας.

Παγκόσμια αύξηση κρέατος, αλλά διαφορές μεταξύ κρατών

Σε πρώτη φάση η ανασκόπηση, καταλήγει ότι παγκοσμίως, «η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος και η συνολική ποσότητα κρέατος που καταναλώνεται, αυξάνεται λόγω της αύξησης του πληθυσμού, της αύξησης των εισοδημάτων, και κοινωνικοπολιτισμικές παραδόσεις που δίνουν μεγάλη αξία στην κατανάλωση κρέατος». Έπειτα, ωστόσο, επισημαίνει «μεγάλες διαφορές στην πρόσληψη κρέατος σε διάφορα μέρη του κόσμου». Για παράδειγμα, στη Γερμανία με παραδοσιακή «αγάπη» για το κρέας  οι πολίτες μειώνουν σταθερά την κατανάλωση κρέατος, με την κατά κεφαλήν κατανάλωση να μειώνεται από 62,8 κιλά το 2011 σε 55 κιλά το 2021- ο μικρότερος αριθμός που σημειώθηκε ποτέ- σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Γεωργίας και Τροφίμων (BLE).

Διαφορές ακόμα και στο ίδιο κράτος

Η έκθεση δεν παραλείπει να επισημάνει διαφορές στην κατανάλωση κρέατος και εντός των χωρών, καθώς «οι στάσεις απέναντι στην κατανάλωση κρέατος και η μείωση του κρέατος διαφέρουν μεταξύ των υποομάδων του πληθυσμού, όπως ορίζονται από την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα ή το εισόδημα».

Μεταβολή στην κατανάλωση κρέατος

Εν τω μεταξύ, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν μεταβολές στο τοπίο για την κατανάλωση κρέατος, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση OECD-FAO Agricultural Outlook, η οποία παρέχει μια ματιά στην κατανάλωση κρέατος μεταξύ 2019 και 2021 ορισμένες προβλέψεις για τις παγκόσμιες αγορές κρέατος για το 2022-31. Για παράδειγμα, συνολικά για το 2022, η έκθεση προβλέπει μέτρια κατανάλωση «παρά το δύσκολο περιβάλλον παραγωγής που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένες ασθένειες των ζώων, συγκρούσεις και αυξανόμενο κόστος εισροών».

Την πρωτιά στην κατακεφαλήν κατανάλωση κατέχουν κατά σειρά η Βόρεια Αμερική, η Ωκεανία και η Ευρώπη. Παρά την παρούσα υψηλή τους κατανάλωση, οι χώρες αυτές αναμένεται σταδιακά να μειώσουν τα ποσοστά τους, λόγω γήρανσης του πληθυσμού ή\και περιβαλλοντικών ανησυχιών. Από την άλλη πλευρά, η έκθεση του FAO προβλέπει ότι σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, «τόσο η αύξηση του πληθυσμού όσο και του εισοδήματος θα τονώσουν την υψηλότερη συνολική κατανάλωση, αν και από ένα πολύ χαμηλότερο επίπεδο βάσης κατά κεφαλήν.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η έκθεση προβλέπει ότι η διαθεσιμότητα πρωτεϊνών από πουλερικά, χοιρινό, βοδινό και πρόβειο κρέας θα αυξηθεί κατά 16%, 17%, 8% και 16%, αντίστοιχα, έως το 2031. Για την άνοδο των πουλερικών, η αιτιολόγηση διαφέρει ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια, καθώς οι χώρες με χαμηλά εισοδήματα καταφεύγουν σε αυτά, λόγω της χαμηλής τους τιμής, ενώ αυτές με υψηλότερα εισοδήματα εξαιτίας του ότι είναι πιο εύκολο να παρασκευαστούν.

Συμπερασματικά, αν και έχει γίνει οικονομικά απρόσιτο για πολλά νοικοκυριά παγκοσμίως, το κρέας δεν θα «εξαφανιστεί» από τη διατροφή μας. Αλλά η ακρίβεια σε συνδυασμό με την αυξημένη τάση προς τη βιωσιμότητα αναμένεται να μεταβάλει οριστικά το τοπίο για την κατανάλωση κρέατος.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο