Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
25.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα νομικά κενά στην ανίχνευση βαρέων μετάλλων σε τρόφιμα

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΤα νομικά κενά στην ανίχνευση βαρέων μετάλλων σε τρόφιμα
spot_img

Γιατί η ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, θέτει όρια μόνο για 4 βαρέα μέταλλα (κασσίτερο, υδράργυρο, κάδμιο και μόλυβδο).

Σε ένα πρόσφατο δημοσίευμα στο cibum.gr σχετικά με τα επίπεδα καδμίου σε σπανάκι, διαβάσαμε ότι σε αναλύσεις που διενήργησαν οι αρχές του Βελγίου – και ενώ το μέγιστο επιτρεπτό όριο καδμίου στα λαχανικά είναι 0,2 mg/kg – το συγκεκριμένο σπανάκι βρέθηκε να περιέχει 0,75 mg/kg!

Αυτή η είδηση μου έφερε στο νου ένα πρόβλημα που είχαμε αντιμετωπίσει με την ερευνητική μου ομάδα όταν εξετάζαμε τα επίπεδα νικελίου και χρωμίου σε τρόφιμα από την περιοχή του Ασωπού.

Τότε βρήκαμε υψηλά επίπεδα αυτών των δυο βαρέων μετάλλων αλλά η ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία EC1881/2006 (παράρτημα) θέτει όρια μόνο για 4 βαρέα μέταλλα (κασσίτερο, υδράργυρο, κάδμιο και μόλυβδο). Όλα τα υπόλοιπα βαρέα μέταλλα δεν περιλαμβάνονται στη νομοθεσία και αυτό είναι ένα επικίνδυνο νομικό κενό. Μέσα από αυτό το κενό, ενδέχεται να καταναλώνουμε τρόφιμα επιβεβαρυμένα με βαρέα μέταλλα!

Τα βαρέα μέταλλα είναι ίσως ο πιο μεγάλος χημικός κίνδυνος για τα συστήματα HACCP, μιας και βιοσυσσωρεύονται και ενδέχεται να προκαλέσουν ένα μεγάλο αριθμό χρόνιων παθήσεων μετά από χρόνια κατανάλωσή τους, κυρίως καρκίνο και μεταλλάξεις.

Συνεπώς, οι ομάδες HACCP καλούνται να έχουν λάβει υπόψη τους όλα τα βαρέα μέταλλα που υπάρχουν σε νερό και τρόφιμα και όχι μόνο τα 4 που περιλαμβάνει ο EC 1881/2006.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΜΗΝ ΤΟ ΑΓΝΟΗΣΕΤΕ – Σοβαρός κίνδυνος από τα ψεύτικα κοσμήματα

Προσοχή στα φθηνά Κοσμήματα – Περιέχουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες - Εκατοντάδες ενημερώσεις στο RAPEX και ανακλήσεις σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

ΕΕ: Οριστικό ΤΕΛΟΣ στη δισφαινόλη Α (BPA) στα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα

Ο "κύβος ερρίφθη" την περασμένη εβδομάδα και τα κράτη μέλη ενέκριναν την πρόταση της Επιτροπής για απαγόρευση της Δισφαινόλης Α σε συσκευασίες τροφίμων και ποτών.

Ένας εντερόκοκκος μπορεί να “εξοντώσει” τις καρκινογόνες αφλατοξίνες – Νέα επιστημονική ανακάλυψη

Βιολογική αποτοξίνωση της αφλατοξίνης Β 1 από Enterococcus faecium HB2-2.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα