Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων ΑΠΘ: Αξιοποίηση Αποβλήτων και Παραπροϊόντων αγροδιατροφικού τομέα

ΑρχικήΝέαΕπιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων ΑΠΘ: Αξιοποίηση Αποβλήτων και Παραπροϊόντων αγροδιατροφικού τομέα
spot_img

Σε παγκόσμια κλίμακα παράγονται 1,3 δισ.τόνοι παραπροϊόντα από τον αγρο-διατροφικό τομέα

«Σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, τα παραγόμενα παραπροϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα μπορούν να αξιοποιηθούν ως πηγές πολύτιμων φυτοχημικών συστατικών, με σκοπό την παραγωγή υλικών υψηλής προστιθέμενης αξίας», επισημαίνει έρευνα που πραγματοποίησαν και παρουσίασαν στο συνέδριο «Οι Νέες Τεχνολογίες ως Μοχλός Βιώσιμης Ανάπτυξης της Γεωργίας», στο πλαίσιο της 29ης Agrotica, οι Αναστασία Λούκρη, Αναστασία Κυριακούδη, Ιωάννης Μουρτζίνος από το Εργαστήριο Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων, Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα τα φυτοχημικά, όπως τονίστηκε, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά των συμβατικών προσθέτων των τροφίμων (φυσικά αντιοξειδωτικά, αντιμικροβιακά, χρωστικές) και προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλει και η διαρκώς αυξανόμενη τάση των καταναλωτών για προϊόντα με «καθαρή ετικέτα» (clean label), τα οποία είναι απαλλαγμένα από συνθετικά συντηρητικά.

Η ανάπτυξη καινοτόμων και φιλικών προς το περιβάλλον τεχνικών παραλαβής (πχ. χρήση μικροκυμάτων, χρήση υπερήχων) κρίνεται απαραίτητη για την παραγωγή και αξιοποίηση τέτοιου είδους συστατικών από τη βιομηχανία τροφίμων, διατροφικών συμπληρωμάτων και καλλυντικών, υπογραμμίζει η προαναφερόμενη εργασία.

Μεταξύ άλλων, στην εργασία επισημαίνεται η σημαντική αύξηση των παραγόμενων αποβλήτων λόγω της συνεχόμενης αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού που έχει οδηγήσει σε ραγδαία άνοδο της ζήτησης και κατανάλωσης τροφίμων. Τονίζεται ότι σημαντικό μέρους των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση απομακρύνεται ως παραπροϊόν, τόσο κατά την παραγωγική διαδικασία, όσο και κατά την οικιακή κατανάλωση.

Ετησίως υπολογίζεται ότι παράγονται 1,3 δισ.τόνοι παραπροϊόντων του αγρο-διατροφικού τομέα σε παγκόσμια κλίμακα και για αυτό η διάθεση και διαχείρισή τους αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα, καθώς έχει τόσο περιβαλλοντικές, όσο και οικονομικές προεκτάσεις.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο