Επιστημονική έρευνα παρακολούθησε την πρόσληψη Δισφαινόλης Α (BPA), Δισφαινόλης Β (BPB) και Δισφαινόλης S (BPS) μέσω της κατανάλωσης ροφημάτων φυτικής προέλευσης.
Τα τελευταία χρόνια, η αγορά γάλακτος φυτικής προέλευσης ως εναλλακτική του αγελαδινού γάλακτος κερδίζει δημοτικότητα παγκοσμίως. Αυτή η αυξανόμενη τάση οφείλεται σε πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων, λόγοι υγείας, προβλήματα αλλεργίας στις ζωικές πρωτεΐνες, δυσανεξίας στη λακτόζη, ηθικές ανησυχίες για τη καλή διαβίωση των ζώων και για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ κάποιοι απλώς τείνουν να ακολουθούν vegan διατροφή που θεωρείται πιο υγιεινή.
Σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Veganok που δημοσιεύτηκε το 2020, η παγκόσμια αγορά για ροφήματα φυτικής προέλευσης έχει αποτιμηθεί σε περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 και αναμένεται να αυξηθεί στα 22,4 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025.
Δυστυχώς, η πιθανή μόλυνση των τροφίμων από χημικές ενώσεις είναι μία από τις σημαντικότερες ανησυχίες που θέτει σοβαρά ζητήματα ασφάλειας τροφίμων σήμερα. Επομένως, η αξιολόγηση των ωφελειών ενός τροφίμου δεν μπορεί να διαχωριστεί από την αξιολόγηση του επιπέδου μόλυνσης του.
Η μόλυνση των τροφίμων μπορεί να συμβεί με τη μεταφορά χημικών ουσιών από το περιβάλλον στην τροφική αλυσίδα ή και με τη μετανάστευση από υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCM). Πρόσφατα, η προσοχή πολλών ερευνητών έχει επικεντρωθεί σε μια ομάδα χημικών ενώσεων που ονομάζονται Ενδοκρινικοί διαταράκτες (EDC) λόγω της ιδιότητάς τους να παρεμποδίζουν την καλή λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος. Η δισφαινόλη Α (BPA) αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο γνωστά και πιο μελετημένα στοιχεία της ομάδας των EDC. Η τοξικότητά της σχετίζεται επίσης με διάφορες παθολογίες όπως μεταβολικές, αναπτυξιακές και ψυχικές διαταραχές και, βλάβες του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η BPA χρησιμοποιείται ευρέως ως πλαστικοποιητής στην παραγωγή πολλών πλαστικών και FCM. Λόγω του φαινομένου της μετανάστευσης, το BPA μπορεί εύκολα να μολύνει τα τρόφιμα που έρχονται σε επαφή με πλαστικά υλικά με βάση το BPA.
Στόχος της έρευνας Ιταλών επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods στο ειδικό τεύχος Frontier Research on Determination of Contriminants and Endocrine Dirupters in Foods, ήταν η παρακολούθηση της πρόσληψης Δισφαινόλης Α (BPA), Δισφαινόλης Β (BPB) και Δισφαινόλης S (BPS) μέσω της κατανάλωσης αυτών των τροφίμων. Παρόλο που τα φυτικά γάλατα συσκευάζονται κυρίως σε υλικό συσκευασίας tetra που αποτελείται από χαρτί, πολυαιθυλένιο και αλουμίνιο, η μόλυνση από BPs θα μπορούσε να εμφανίζεται κατά τα στάδια παραγωγής τροφίμων. Στην παρούσα μελέτη, αναλύθηκαν τριάντα τέσσερα δείγματα ροφημάτων φυτικής προέλευσης για την παρακολούθηση της παρουσίας BPA, BPB και BPS.
Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν την ανάγκη να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση για το πιθανό μόλυνση των τροφίμων από BPs. Η ανάλυσή έδειξε ότι ένα τρόφιμο μπορεί να μολυνθεί με BP ακόμα κι αν είναι συσκευασμένο σε υλικό που, όπως το Tetra PackTM, που δεν περιλαμβάνει BP στη σύνθεση. Το BPA ανιχνεύθηκε στο 32% των δειγμάτων ποτών φυτικής προέλευσης. Τα επίπεδα του BPA που ανιχνεύθηκαν δεν είναι ανησυχητικά όταν λαμβάνεται υπόψη η τρέχουσα τιμή TDI. Ωστόσο, η παρουσία BPA, ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις, μπορεί να είναι επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία λόγω των λεγόμενων φαινομένων «μείγματος» δηλαδή της εισαγωγής του ίδιου ή/και διαφορετικών τύπων ρύπων από διαφορετικές πηγές στο ανθρώπινο σώμα. Επιπλέον, εάν η πρόταση της EFSA για τη μείωση της τρέχουσας τιμής TDI αποδειχθεί σωστή, η βιομηχανία τροφίμων θα πρέπει να μειώσει τη χρήση της BPA και των συγγενών της όσο το δυνατόν περισσότερο για την αποφυγή κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία.
Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική μελέτη πατήστε ΕΔΩ.