Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελληνικά σύνορα: Σαλμονέλα σε σουσάμι και αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης σε κύμινο – Ειδοποίηση RASFF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕλληνικά σύνορα: Σαλμονέλα σε σουσάμι και αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης σε κύμινο - Ειδοποίηση RASFF
spot_img

Εντατικοί οι έλεγχοι στα ελληνικά σύνορα σε εισαγόμενα τρόφιμα. Τι είναι τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης.

Οι Ελληνικές αρχές μπλόκαραν φορτίο με σουσάμι προέλευσης Νιγηρίας, μετά από έλεγχο στα σύνορα.

- Advertisement -

Ο έλεγχος έγινε χθες 13 Δεκεμβρίου και στο σουσάμι εντοπίστηκε σαλμονέλα. Η Ελλάδα ενημέρωσε και την Ευρωπαϊκή πύλη έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα (RASFF) η οποία χαρακτήρισε τον κίνδυνο από την κατανάλωση του εν λόγω προϊόντος σοβαρό.

Επίσης ως σοβαρός κρίθηκε ο κίνδυνος από την κατανάλωση κύμινου από την Τουρκία στο οποίο εντοπίστηκαν αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης σε έλεγχο στα ελληνικά σύνορα. Η πύλη RASFF ενημερώθηκε για το περιστατικό ενώ το φορτίο επέστρεψε στην Τουρκία.

Τι είναι τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης και που εντοπίζονται;

Τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης είναι μια ομάδα φυσικών τοξινών που παράγονται από διάφορα είδη φυτών και μπορούν να επιμολύνουν ολόκληρη την τροφική αλυσίδα. Τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης συντίθενται ως δευτερογενείς μεταβολίτες και κάποια είδη είναι γνωστά για την αυξημένη τοξικότητα για ανθρώπους και ζώα. Το στοιχείο που καθιστά τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης ως τοξικά, είναι η δυνατότητάς τους να υποστούν μεταβολική ενεργοποίηση και να σχηματίσουν είδη πυρρολίου, τα οποία μπορούν εύκολα να αντιδράσουν με πρωτεΐνες και επηρεάσουν το DNA.

Διατροφική έκθεση

Η EFSA αξιολόγησε τη διατροφική έκθεση στα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης στο μέλι, τσάι, αφεψήματα βοτάνων (βότανα) και συμπληρώματα διατροφής. Περιστατικά δηλητηρίασης έχουν καταγραφεί και λόγω κατανάλωσης μολυσμένων δημητριακών.

Βραχυπρόθεσμα, η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης επηρεάζουν κυρίως το ήπαρ και τον πνεύμονα.Υπάρχουν πληροφορίες και για πιθανή γονοτοξικότητα.

Προϊόντα που έχουν εντοπιστεί αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης:

  • Μέλι
  • Γύρη
  • Σιτηρά
  • Γάλα
  • Αυγά
  • Κρέας
  • Σαλάτες
  • Τσάι
  • Λικέρ
  • Μπαχαρικά
  • Συμπληρώματα διατροφής
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν

Πρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Πως η ώρα του πρώτου γεύματος επηρεάζει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα