Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα εκτίμηση της EFSA για την γενετικά τροποποιημένη σόγια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝέα εκτίμηση της EFSA για την γενετικά τροποποιημένη σόγια
spot_img

Στο πλαίσιο της ανανέωσης της αίτησης έγκρισης για την ανθεκτική στα έντομα και τα ζιζανιοκτόνα γενετικώς τροποποιημένη σόγια MON 87701 × MON 89788, για χρήση σε τρόφιμα και ζωοτροφές.

Μετά την υποβολή της αίτησης EFSA-GMO-RX-022 από την Bayer CropScience LP, ζητήθηκε από την ομάδα της EFSA, για τους γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων να διενεργήσει επιστημονική εκτίμηση επικινδυνότητας σχετικά με τα δεδομένα που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της ανανέωσης της αίτησης έγκρισης για την ανθεκτική στα έντομα και τα ζιζανιοκτόνα γενετικώς τροποποιημένη σόγια MON 87701 × MON 89788, για χρήση σε τρόφιμα και ζωοτροφές, εξαιρουμένης της καλλιέργειας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα δεδομένα που ελήφθησαν στο πλαίσιο της παρούσας αίτησης ανανέωσης περιείχαν εκθέσεις περιβαλλοντικής παρακολούθησης μετά τη διάθεση στην αγορά, συστηματική έρευνα και αξιολόγηση της βιβλιογραφίας, επικαιροποιημένες βιοπληροφορικές αναλύσεις και πρόσθετα έγγραφα ή μελέτες που διενεργήθηκαν από ή για λογαριασμό του αιτούντος.

Η ομάδα ΓΤΟ αξιολόγησε τα δεδομένα αυτά για πιθανούς νέους κινδύνους, τροποποιημένη έκθεση ή νέες επιστημονικές αβεβαιότητες που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου έγκρισης και δεν αξιολογήθηκαν προηγουμένως στο πλαίσιο της αρχικής αίτησης.

Με την παραδοχή ότι οι αλληλουχίες DNA των συμβάντων στη σόγια MON 87701 × MON 89788 που εξετάστηκαν για ανανέωση είναι πανομοιότυπες με τις ακολουθίες του συμβάντος που αξιολογήθηκε αρχικά, η ομάδα ΓΤΟ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία στην αίτηση ανανέωσης EFSA-GMO-RX-022 για νέους κινδύνους, τροποποιημένη έκθεση ή επιστημονικές αβεβαιότητες που θα άλλαζαν τα συμπεράσματα της αρχικής εκτίμησης κινδύνου για τη σόγια MON 87701 × MON 89788.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα