Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα εκτίμηση της EFSA για την γενετικά τροποποιημένη σόγια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝέα εκτίμηση της EFSA για την γενετικά τροποποιημένη σόγια
spot_img

Στο πλαίσιο της ανανέωσης της αίτησης έγκρισης για την ανθεκτική στα έντομα και τα ζιζανιοκτόνα γενετικώς τροποποιημένη σόγια MON 87701 × MON 89788, για χρήση σε τρόφιμα και ζωοτροφές.

Μετά την υποβολή της αίτησης EFSA-GMO-RX-022 από την Bayer CropScience LP, ζητήθηκε από την ομάδα της EFSA, για τους γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων να διενεργήσει επιστημονική εκτίμηση επικινδυνότητας σχετικά με τα δεδομένα που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της ανανέωσης της αίτησης έγκρισης για την ανθεκτική στα έντομα και τα ζιζανιοκτόνα γενετικώς τροποποιημένη σόγια MON 87701 × MON 89788, για χρήση σε τρόφιμα και ζωοτροφές, εξαιρουμένης της καλλιέργειας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα δεδομένα που ελήφθησαν στο πλαίσιο της παρούσας αίτησης ανανέωσης περιείχαν εκθέσεις περιβαλλοντικής παρακολούθησης μετά τη διάθεση στην αγορά, συστηματική έρευνα και αξιολόγηση της βιβλιογραφίας, επικαιροποιημένες βιοπληροφορικές αναλύσεις και πρόσθετα έγγραφα ή μελέτες που διενεργήθηκαν από ή για λογαριασμό του αιτούντος.

Η ομάδα ΓΤΟ αξιολόγησε τα δεδομένα αυτά για πιθανούς νέους κινδύνους, τροποποιημένη έκθεση ή νέες επιστημονικές αβεβαιότητες που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου έγκρισης και δεν αξιολογήθηκαν προηγουμένως στο πλαίσιο της αρχικής αίτησης.

Με την παραδοχή ότι οι αλληλουχίες DNA των συμβάντων στη σόγια MON 87701 × MON 89788 που εξετάστηκαν για ανανέωση είναι πανομοιότυπες με τις ακολουθίες του συμβάντος που αξιολογήθηκε αρχικά, η ομάδα ΓΤΟ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία στην αίτηση ανανέωσης EFSA-GMO-RX-022 για νέους κινδύνους, τροποποιημένη έκθεση ή επιστημονικές αβεβαιότητες που θα άλλαζαν τα συμπεράσματα της αρχικής εκτίμησης κινδύνου για τη σόγια MON 87701 × MON 89788.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα