Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κίνα: Εργάτες δηλητηριάζονται από άγριο φυτό μολυσμένο με αλκαλοειδή τροπανίου

ΑρχικήΝέαΚίνα: Εργάτες δηλητηριάζονται από άγριο φυτό μολυσμένο με αλκαλοειδή τροπανίου
spot_img

Τοξικό φυτό που περιείχε αλκαλοειδή τροπανίου προκάλεσε ασθένειες και θάνατο στην Κίνα.

Δέκα ασθένειες και ένα θάνατο στην Κίνα προκάλεσε τροφική δηλητηρίαση από το άγριο φυτό Anisodus tanguticus, το οποίο περιέχει αλκαλοειδή τροπανίου.

Σύμφωνα με μια μελέτη αφιερωμένη στο περιστατικό, η οποία δημοσιεύτηκε στο China CDC Weekly, το ξέσπασμα σημειώθηκε σε ένα απομακρυσμένο χωριό στο οροπέδιο του Θιβέτ στα μέσα του Ιουλίου του 2021. Μόλις 30 λεπτά μετά το δείπνο, όσοι έφαγαν γεύμα με το φυτό άρχισαν να αναπτύσσουν συμπτώματα, εκτός από έναν. Έπειτα, όλοι οι ασθενείς στάλθηκαν σε νοσοκομείο.

Τέσσερις ασθενείς εμφάνισαν σοβαρά νευροτοξικά συμπτώματα, με απώλεια των αισθήσεων και διεσταλμένες κόρες και οι άλλοι έξι είχαν ζάλη, κόπωση, ναυτία, θολή όραση, ευερεθιστότητα και ταχυκαρδία. Η κλινική εικόνα έμοιαζε με δηλητηρίαση από ατροπίνη.

Κακές συνθήκες υγιεινής και κατανάλωση ωμών, άγριων φυτών

Οι ασθενείς ήταν 9 άνδρες και μια γυναίκα ηλικίας 27 ως 57 ετών, εκ των οποίων έγιναν καλά όλοι πλην ενός 49χρονου άνδρα, ο οποίος κατέληξε. Όλοι τους ήταν μετανάστες εργάτες για μια κατασκευαστική εταιρεία στην κινέζικη επαρχία Χενάν και ασχολούνταν με τη συντήρηση των δρόμων. Ζούσαν σε τρεις σκηνές γύρω από το εργοτάξιο σε προσωρινή βάση.

Κατά τη διαδικασία διερεύνησης της πηγής της μόλυνσης προέκυψε πως οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής τους ήταν κακές, καθότι οι ίδιοι διέμεναν σε δύο από τις σκηνές, ενώ η τρίτη χρησιμοποιούταν για μαγείρεμα. Προφανώς δεν είχαν αναγκαστεί λόγω οικονομικής δυσμένειας να μένουν εκεί και να μαγειρεύουν με όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα και φυτά που υπήρχαν στο περιβάλλον γύρω τους.

Το φαγητό το προετοίμαζε μια εκ των εργατών που ήταν σεφ, ενώ το δείπνο που κατανάλωσαν εκείνη την ημέρα περιείχε πολλά ωμά, άγρια λαχανικά που είχαν μαζέψει οι ίδιοι, τα οποία όλοι έφαγαν εκτός από αυτόν που δεν αρρώστησε.

Αλκαλοειδή τροπανίου: μια αναδυόμενη ανησυχία για την ασφάλεια τροφίμων

Ειδικοί είπαν ότι τα φυτά που μαζεύτηκαν από το χωράφι αναγνωρίστηκαν ως Anisodus tanguticus, τα οποία χρησιμοποιούνται αρκετά ως βότανα στην κινέζικη ιατρική. Το υπόλοιπο του δείπνου και τα φυτά συλλέχθηκαν για έλεγχο και επιβεβαίωση των τοξικών ουσιών. Τα αλκαλοειδή τροπανίου, η ατροπίνη, η ανισοδαμίνη, η σκοπολαμίνη και η ανισοδίνη, υπήρχαν στο φυτό άγριων λαχανικών και στο κρύο πιάτο.

Τα αλκαλοειδή τροπανίου είναι φυτικοί δευτερογενείς μεταβολίτες που βρίσκονται σε μια ποικιλία φυτών. Μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως θολή όραση, διεσταλμένες κόρες, ξηροστομία, αίσθημα παλμών και κόπωση. Φαίνεται πως το τελευταίο διάστημα αποτελούν μια αναδυόμενη ανησυχία στους κόλπους της ασφάλειας τροφίμων, ειδικά της Ευρώπης, καθότι έχουν λάβει χώρα ανακλήσεις σε Βέλγιο, Γαλλία και Λουξεμβούργο σε προϊόντα που περιείχαν την ουσία.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα