Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Mystery Pot: Ελληνική start up λύνει το “μυστήριο” πίσω από τη σπατάλη τροφίμων

ΑρχικήstartupMystery Pot: Ελληνική start up λύνει το "μυστήριο" πίσω από τη σπατάλη τροφίμων
spot_img

Η Mystery Pot είναι μια startup δημιουργημένη από δύο Έλληνες που θέλουν να φτιάξουν έναν κόσμο πιο βιώσιμο για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, χωρίς σπατάλη τροφίμων.

Της Βιργινίας Κιμπουροπούλου

H σπατάλη φαγητού και τροφίμων στην Ευρώπη είναι αρκετά υψηλή. Σύμφωνα με έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Feedback EU με τίτλο «No Time to Waste», η ΕΕ εκτιμάται ότι σπαταλά 153,5 εκατομμύρια τόνους τροφίμων κάθε χρόνο, που είναι περισσότεροι από όσους εισάγει.

Ωστόσο, το σημείο μηδέν για την αλόγιστη σπατάλη και κατανάλωση έχει φτάσει για την ανθρωπότητα, η οποία σταδιακά έρχεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες των πράξεών της, βλέποντας τους φυσικούς πόρους της να εξαντλούνται όλο και ταχύτερα.

Δεν είναι τυχαίο που ο FAO, o Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, έχει θέσει ως έναν από τους βασικότερους στόχους για τη διαχείριση των τροφίμων ως το 2030 τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, μιας και το φαγητό που σπαταλάται υπολογίζεται πως θα μπορούσε να ταΐσει συνολικά 1,26 δισεκατομμύρια πεινασμένους ανθρώπους κάθε χρόνο. Και με σχεδόν 10% του παγκόσμιου πληθυσμού να βρίσκονται σε καθεστώς επισιτιστικής ανασφάλειας, η περίοδος για σπατάλες έχει παρέλθει.

Μια προσπάθεια στο να πετιώνται λιγότερα τρόφιμα και ταυτόχρονα να μην χαλά κανείς μια περιουσία σε φαγητό-ειδικά σε τόσο χαλεπούς καιρούς- αποτελεί η startup Mystery Pot.

O τρόπος με τον οποίο η Mystery Pot αντιμετωπίζει τη σπατάλη τροφίμων κρύβει εν μέρει ένα μυστήριο, όπως προδίδει και το όνομα της εταιρείας, το οποίο, όμως, η ομάδα της “ξετύλιξε”, μιλώντας μαζί μας για το εγχείρημά τους.

“Ο χρήστης κάνει εγγραφή στην ιστοσελίδα μας και έπειτα κάνει μια κράτηση ενός πακέτου “Μystery Pot”, στο οποίο συμμετέχει μια λίστα από μαγαζιά. Έπειτα, ειδοποιείται πότε είναι έτοιμο και το παραλαμβάνει από το κατάστημα, αλλά χωρίς να γνωρίζει τι έχει μέσα“, αναφέρει μέλος της εταιρείας.

Ουσιαστικά, ορισμένα συνεργαζόμενα καταστήματα διαθέτουν προϊόντα που έχουν μείνει απούλητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι χειρότερης ποιότητας φαγητό. Ο πελάτης ενημερώνεται κάθε φορά για το τι περιέχει το πακέτο του μόλις το παραλάβει, ούτως ώστε να μην καταναλώσει κάποιο αλλεργιογόνο ή κάτι που δεν θα έτρωγε κατά λάθος. Αλλά το εσωτερικό δεν είναι κάθε φορά το ίδιο, καθώς εξαρτάται από το τι έχει περισσέψει στο κατάστημα κάθε φορά.

Είναι σημαντικό ότι ο πελάτης αγοράζει το πακέτο με τα προϊόντα αρκετά φθηνότερο από ότι θα τα προμηθευόταν αλλού. “Και είναι σίγουρα ένας πολύ φθηνότερος τρόπος να φάει κανείς από το ντελίβερι”, σχολιάζει η ομάδα Mystery Pot.

Επί του παρόντος, στόχος της εταιρείας είναι να εντάξει στους συνεργάτες της όσο το δυνατόν περισσότερα καταστήματα μοιράζονται το όραμά τους να μειωθεί επιτέλους η σπατάλη τροφίμων. Και σύμφωνα με τα μέλη της- αν και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 12 καταστήματα εντός Αττικής σε περιοχές, όπως Ίλιον και Περιστέρι, που συνεργάζονται- το ενδιαφέρον είναι αυξανόμενο, ειδικά σε ζαχαροπλαστεία και φούρνους.

Η ιδέα των δύο ιθύνοντων μυαλών της Mystery Pot κρύβει πίσω της “ταπεινά” κίνητρα. Αμφότεροι πολιτικοί μηχανικοί που ζουν χρόνια στην Ελβετία γνωρίζουν πως στην Ελλάδα το σούπερ μάρκετ είναι μεν ακριβό, αλλά παράλληλα είναι και η τρίτη χώρα στη σπατάλη τροφίμων πανευρωπαϊκά. Και έχοντας εμπνευστεί από αντίστοιχες – και πολύ επιτυχημένες- εφαρμογές στη Γαλλία και την ίδια την Ελβετία, γεννήθηκε η σκέψη να έρθει κάτι αντίστοιχο και εδώ.

Η Mystery Pot πιστεύει πως εκτός από τη βιωσιμότητα που προσφέρει η μείωση της σπατάλης τροφίμων, είναι και ένας πολύ καλός τρόπος να εξοικονομούν πολλά νοικοκυριά χρήματα, ειδικά σε μια περίοδο που μια βόλτα στο σουπερμάρκετ θυμίζει “ταινία τρόμου” κοιτάζοντας τις τιμές.

Αν και η Mystery Pot έχει ήδη κάνει σπουδαία βήματα, συμμετέχοντας σε καταξιωμένους διαγωνισμούς, όπως στο Green Tech Challenge, βρίσκονται παράλληλα σε αναζήτηση χορηγών και κεφαλαίων, προκειμένου το έργο τους να επιβιώσει στο χρόνο και να κάνει πράγματι κάποια διαφορά. ” Είναι αρκετά δύσκολο να στήσει κανείς μια startup από το μηδέν. Μέχρι τώρα, έχουμε βάλει σχεδόν όλο το κεφάλαιο μόνοι μας, γεγονός που επέτρεψαν οι μισθοί που παίρνουμε στο εξωτερικό. Αν ήμασταν στην Ελλάδα, ίσως οι συνθήκες να μην ευδοκιμούσαν για να κάνουμε κάτι τέτοιο”.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη συμπλήρωση της βιταμίνης D Μια νέα μελέτη από επιστήμονες του Trinity College Dublin, ρίχνει φως στην πολυπλοκότητα της επίτευξης της βέλτιστης κατάστασης βιταμίνης D σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Παρά τη σημαντική έρευνα σχετικά με τους καθοριστικούς παράγοντες της βιταμίνης D, τα επίπεδα ανεπάρκειας βιταμίνης D παραμένουν υψηλά. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Clinical Nutrition [Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024]. Η Δρ Margaret M. Brennan, βοηθός ερευνητή, Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Ιατρική Σχολή, Trinity College και πρώτη συγγραφέας, δήλωσε: "Ελπίζουμε ότι αυτή η εργασία μπορεί να αναδείξει τις σημαντικές διαφορές στα επίπεδα βιταμίνης D μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών ομάδων στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη και να συμβάλει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του μακροχρόνιου προβλήματος της έλλειψης βιταμίνης D για την υγεία του πληθυσμού". Οι συγγραφείς ανέλυσαν δεδομένα από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο (UK,) και για κάθε άτομο, υπολόγισαν την εξατομικευμένη εκτίμηση του περιβαλλοντικού επιπέδου υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB), το οποίο είναι το μήκος κύματος του ηλιακού φωτός που προκαλεί τη σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα. Μια ολοκληρωμένη ανάλυση των βασικών προσδιοριστικών παραγόντων της βιταμίνης D και των αλληλεπιδράσεών τους αποκάλυψε νέες γνώσεις. Η πρώτη βασική διαπίστωση είναι ότι η περιβαλλοντική UVB αναδεικνύεται σε κρίσιμο προγνωστικό παράγοντα της κατάστασης της βιταμίνης D, ακόμη και σε ένα μέρος όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δέχεται σχετικά λίγη ηλιακή ακτινοβολία. Η δεύτερη είναι ότι η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), το επίπεδο χοληστερόλης και η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα ανταποκρίνονται στην UVB. Για παράδειγμα, καθώς αυξάνεται ο ΔΜΣ και η ηλικία, μειώνεται η ποσότητα της βιταμίνης D που παράγεται ως απόκριση στην UVB. Η καθηγήτρια Lina Zgaga, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Trinity College και κύρια ερευνήτρια, δήλωσε: "Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας έχουν σημαντικές συνέπειες για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D. Η μελέτη μας υπογραμμίζει την ανάγκη απομάκρυνσης από μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους, προς εξατομικευμένες στρατηγικές για τη βελτιστοποίηση της κατάστασης της βιταμίνης D". Η Rasha Shraim, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Trinity College και συν-κυρίαρχος της μελέτης δήλωσε: "Η μελέτη μας αναδεικνύει επίσης την επίδραση που μπορούν να έχουν στην υγεία μας οι φυσικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το ηλιακό φως. Ελπίζουμε ότι η προσέγγισή μας ενθαρρύνει τους μελλοντικούς ερευνητές και τους φορείς δημόσιας υγείας να ενσωματώσουν αυτούς τους παράγοντες στο έργο τους για την υγεία και τις ασθένειες". Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι το χειρόγραφό τους θα συμβάλει στη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα