Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ALERT: Δηλητηριάσεις από διακοσμητικές σκόνες ζαχαροπλαστικής – Κρούσματα σε ΗΠΑ και Γαλλία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνALERT: Δηλητηριάσεις από διακοσμητικές σκόνες ζαχαροπλαστικής - Κρούσματα σε ΗΠΑ και Γαλλία
spot_img

Η επισήμανση που υποδεικνύει ότι ένα προϊόν είναι μη τοξικό δεν σημαίνει ότι το προϊόν είναι ασφαλές για κατανάλωση – Τι πρέπει να προσέξετε όταν χρησιμοποιείτε σκόνες “λάμψης”.

Η πρόκληση της δημιουργίας μίας περίτεχνης τούρτας γενεθλίων ή διάφορων γλυκών με ζαχαρόπαστα, χρώματα, διάφορες πολύχρωμες σκόνες και άλλα “εργαλεία” είναι μεγάλη και γι’ αυτό γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Μάλιστα οι οικιακοί καλλιτέχνες, για να προσθέσουν μια μεταλλική οπτική πινελιά στα κέικ, χρησιμοποιούν διάφορους τύπους διακοσμητικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της διακοσμητικής σκόνης από χρυσό, ασήμι ή χαλκό.  Δυστυχώς όμως, η χρήση της δεν είναι ακίνδυνη.

Οι σκόνες «λάμψης» που είναι ασφαλείς για κατανάλωση φέρουν συνήθως την ένδειξη «βρώσιμα» στην ετικέτα. Ωστόσο, ορισμένες γυαλιστερές σκόνες που χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά σε κέικ δεν είναι βρώσιμες, και αν και έχουν την επισήμανση «μη τοξικά» αναγράφεται επίσης «μόνο για διακοσμητικούς σκοπούς» και πρέπει να αφαιρεθούν από το γλυκό πριν από την κατανάλωση.

Το 2021, τα γαλλικά κέντρα ελέγχου δηλητηριάσεων (CAPs) ανέφεραν τρεις περιπτώσεις τυχαίας εισπνοής της ίδιας μάρκας διακοσμητικής σκόνης. Τα άτομα που συμμετείχαν ανέπτυξαν γρήγορα βήχα, αναπνευστικές δυσκολίες και πυρετό. Συγκεκριμένα, ένα παιδί μεταφέρθηκε στα επείγοντα του νοσοκομείου αφού εισέπνευσε τη μεταλλική χρυσή σκόνη που χειριζόταν η μητέρα του. Η επισήμανση στη συσκευασία αυτής της σκόνης ανέφερε ότι ήταν “μη τοξική” και βρώσιμη, αλλά παρόλα αυτά προκάλεσε αναπνευστικά προβλήματα μετά από τυχαία εισπνοή.

Επιπλέον, η διακοσμητική σκόνη που δεν είναι βρώσιμη (όπως προορίζεται για εφαρμογή σε συσκευασίες για κέικ, για παράδειγμα) πωλείται σε συσκευασία παρόμοια με εκείνη της βρώσιμης σκόνης. Αν και η ετικέτα αναφέρει ότι το προϊόν είναι μη βρώσιμο, αυτό δεν είναι πάντα πολύ ορατό και η ομοιότητα της συσκευασίας μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και να οδηγήσει τους καταναλωτές στην κατάποση μη βρώσιμης μεταλλικής σκόνης, με κίνδυνο δηλητηρίασης από βαρέα μέταλλα.

Κατά την περίοδο 2018-2019, στις ΗΠΑ διερευνήθηκαν δηλητηριάσεις από βαρέα μέταλλα που σχετίζονται με εμπορικά και οικιακά παρασκευασμένα κέικ στα οποία είχε προστεθεί γυαλιστερή διακοσμητική σκόνη, η οποία περιείχε υψηλά επίπεδα χαλκού, μολύβδου και άλλων μετάλλων .

Οι δηλητηριάσεις αφορούσαν παιδιά που αρρώστησαν μετά την κατανάλωση τούρτας γενεθλίων. Τα κρούσματα στο Ρόουντ Άιλαντ συνδέθηκαν με κατάποση χαλκού και μία περίπτωση στο Μιζούρι συνδέθηκε με αυξημένα επίπεδα μολύβδου στο αίμα ενός παιδιού.

Οι συστάσεις για την αποφυγή δηλητηρίασης από διακοσμητικές σκόνες για ζαχαροπλαστική:

  • Ελέγξτε αν η διακοσμητική σκόνη είναι βρώσιμη πριν την αγοράσετε ή τη χρησιμοποιήσετε στις τούρτες σας
  • Είτε είναι βρώσιμη είτε όχι, αυτή η σκόνη είναι πολύ πτητική και πρέπει να χρησιμοποιείται σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο
  • Φυλάξτε τη μακριά από παιδιά

Η εκπαίδευση των καταναλωτών, των αρτοποιών/ζαχαροπλαστών και των επαγγελματιών της δημόσιας υγείας σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους των ειδών που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τροφίμων είναι απαραίτητη για την πρόληψη ασθενειών και ακούσιας δηλητηρίασης από τοξικά μέταλλα και άλλα μη βρώσιμα συστατικά.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο