Τα φιστίκια είναι προελεύσεως Ιράν.
Σε 26 χώρες διανεμήθηκε βιολογικός καρπός φιστικιών –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- ο οποίος περιέχει επικίνδυνες για την υγεία αφλατοξίνες. Τα φιστίκια είναι προελεύσεως Ιράν και την ευρωπαϊκή πύλη έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα RASFF, ενημέρωσε η Λιθουανία η οποία εντόπισε τις επικίνδυνες ουσίες μετά από τυχαίους ελέγχους στην αγορά.
Στους καρπούς των φιστικιών ανιχνεύτηκε αφλατοξίνη Β1 90,92 ± 21,73 μg/kg – ppb με μέγιστο όριο 8,0 μg/kg – ppb και ολική αφλατοξίνη 97,52 ± 21,95 μg/kg – ppb με μέγιστο τα 10,0 μg/kg – ppb.
Τα φιστίκια που ανακλήθηκαν διανέμονται σε 26 χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιράν, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ηνωμένο Βασίλειο.
Η χρόνια έκθεση σε αφλατοξίνες μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη ή καρκίνο του ήπατος, ειδικά σε άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως η λοίμωξη από ηπατίτιδα Β. Η αναπνοή στα σπόρια του μύκητα του ασπεργίλλου μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό ή βλάβη στους πνεύμονες, και πάλι, ειδικά σε άτομα με προϋπάρχουσα πνευμονική νόσο, όπως η φυματίωση ή η ΧΑΠ. Επιπλέον η κατανάλωση αφλατοξινών μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση που λέγεται αφλατοξίνωση, με εμετό και κοιλιακό άλγος.
Τα φιστίκια βρίσκονται στην κορυφή της λίστας μολύνσεων από αφλατοξίνες αλλά και τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να φέρουν αυτές τις τοξίνες με πιο ευπαθές το αποξηραμένο σύκο το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή συχνότητα εμφάνισης αφλατοξινών και κυρίως σε προϊόντα όπου εξακολουθούν να εφαρμόζονται φυσικές μέθοδοι στεγνώματος στον ήλιο.