Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025
19.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΗΠΑ: Κινητοποίηση του FDA για τη μείωση της πρόσληψης βαρέων μετάλλων μέσω παιδικών τροφών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗΠΑ: Κινητοποίηση του FDA για τη μείωση της πρόσληψης βαρέων μετάλλων μέσω παιδικών τροφών
spot_img

Οι επανειλημμένες εκκλήσεις οργανισμών για τα ανησυχητικά ευρήματα βαρέων μετάλλων σε παιδικές τροφές φαίνεται πως κινητοποίησαν τον οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) να πάρει θέση.

Η Αρχή Ασφάλειας τροφίμων των ΗΠΑ -FDA- εξέδωσε προσχέδιο καθοδήγησης προς τη βιομηχανία παιδικών τροφών, προκειμένου να μειωθεί η έκθεση των παιδιών στα βαρέα μέταλλα που έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο μόλυβδος που περιέχεται σε επεξεργασμένες τροφές που προορίζονται για μωρά και βρέφη. Το προσχέδιο είναι κομμάτι της πρωτοβουλίας «Closer to Zero» που δημιουργήθηκε δυο χρονιά πριν, για τη μείωση των προσληφθέντων βαρέων μετάλλων και ρύπων στην παιδική ηλικία.

- Advertisement -

«Τα προτεινόμενα επίπεδα δράσης που ανακοινώθηκαν, μαζί με τη συνεχιζόμενη εργασία μας με τους πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς εταίρους μας και με τη βιομηχανία και τους καλλιεργητές για τον προσδιορισμό στρατηγικών μετριασμού, θα οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμες, ουσιαστικές και βιώσιμες μειώσεις της έκθεσης σε αυτόν τον ρύπο από τα τρόφιμα», είπε ο επίτροπος του FDA, Dr. Robert M. Califf.

Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, μπορεί να μειωθεί η έκθεση των παιδιών στο μόλυβδο κατά 27%. Ωστόσο η νέα καθοδήγηση προορίζεται για τους παραγωγούς και δεν έχει σκοπό να καθοδηγήσει τους καταναλωτές για το πώς να κάνουν επιλογές τροφίμων, τονίζει η Dr. Susan Mayne, διευθύντρια του Κέντρου για την Ασφάλεια των Τροφίμων και την Εφαρμοσμένη Διατροφή του FDA.

«Για να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη των παιδιών, συνιστούμε στους γονείς και τους φροντιστές να ταΐζουν τα παιδιά μια ποικίλη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή κατά μήκος και εντός των κύριων ομάδων τροφίμων, όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, γαλακτοκομικά και πρωτεϊνούχα τρόφιμα», λέει.
Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2021 εκδόθηκαν κανονισμοί και από την ΕΕ για τη μείωση των βαρέων μετάλλων όπως ο μόλυβδος.

Τα νέα επίπεδα σύμφωνα με το Food Ingredients First, προβλέπουν: 10 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb) για φρούτα, λαχανικά (εξαιρουμένων των λαχανικών με ρίζα ενός συστατικού), μείγματα (συμπεριλαμβανομένων μειγμάτων με βάση τα δημητριακά και με βάση το κρέας), τα γιαούρτια, τις κρέμες/πουτίγκες και τα κρέατα ενός συστατικού, 20 ppb για ριζώδη λαχανικά (μονό συστατικό), και 20 ppb για ξηρά δημητριακά. Όπως υποστηρίζει ο οργανισμός, αυτά τα νέα επίπεδα βασίζονται σε παράγοντες κατανάλωσης και περιβάλλοντος και είναι απολύτως επιτεύξιμα. «Αυτή η προσέγγιση βοηθά τα παιδιά σας να λάβουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά και μπορεί να μειώσει τις πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις από την έκθεση σε προσμείξεις από τρόφιμα που απορροφούν ρύπους από το περιβάλλον», τονίζει η Dr. Mayne.

Ο FDA χρησιμοποίησε επίσης το Ενδιάμεσο Επίπεδο Αναφοράς, ένα μέτρο του πως μόλυβδος σε ορισμένα τρόφιμα συμβάλλει στα επίπεδα μολύβδου στο αίμα, για να καθορίσει τα αποδεκτά επίπεδα δράσης.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέο και πολύ επικίνδυνο παθογόνο εντοπίστηκε σε κοτόπουλα λιανικής – Προκαλεί μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις

Σοβαρός χαρακτηρίζεται ο αναδυόμενος κίνδυνος από το βακτήριο Escherichia albertii σε κοτόπουλα - Διεθνή συνεργασία ζητούν ερευνητές

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα