Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΗΠΑ: Κινητοποίηση του FDA για τη μείωση της πρόσληψης βαρέων μετάλλων μέσω παιδικών τροφών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗΠΑ: Κινητοποίηση του FDA για τη μείωση της πρόσληψης βαρέων μετάλλων μέσω παιδικών τροφών
spot_img

Οι επανειλημμένες εκκλήσεις οργανισμών για τα ανησυχητικά ευρήματα βαρέων μετάλλων σε παιδικές τροφές φαίνεται πως κινητοποίησαν τον οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) να πάρει θέση.

Η Αρχή Ασφάλειας τροφίμων των ΗΠΑ -FDA- εξέδωσε προσχέδιο καθοδήγησης προς τη βιομηχανία παιδικών τροφών, προκειμένου να μειωθεί η έκθεση των παιδιών στα βαρέα μέταλλα που έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο μόλυβδος που περιέχεται σε επεξεργασμένες τροφές που προορίζονται για μωρά και βρέφη. Το προσχέδιο είναι κομμάτι της πρωτοβουλίας «Closer to Zero» που δημιουργήθηκε δυο χρονιά πριν, για τη μείωση των προσληφθέντων βαρέων μετάλλων και ρύπων στην παιδική ηλικία.

«Τα προτεινόμενα επίπεδα δράσης που ανακοινώθηκαν, μαζί με τη συνεχιζόμενη εργασία μας με τους πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς εταίρους μας και με τη βιομηχανία και τους καλλιεργητές για τον προσδιορισμό στρατηγικών μετριασμού, θα οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμες, ουσιαστικές και βιώσιμες μειώσεις της έκθεσης σε αυτόν τον ρύπο από τα τρόφιμα», είπε ο επίτροπος του FDA, Dr. Robert M. Califf.

Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, μπορεί να μειωθεί η έκθεση των παιδιών στο μόλυβδο κατά 27%. Ωστόσο η νέα καθοδήγηση προορίζεται για τους παραγωγούς και δεν έχει σκοπό να καθοδηγήσει τους καταναλωτές για το πώς να κάνουν επιλογές τροφίμων, τονίζει η Dr. Susan Mayne, διευθύντρια του Κέντρου για την Ασφάλεια των Τροφίμων και την Εφαρμοσμένη Διατροφή του FDA.

«Για να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη των παιδιών, συνιστούμε στους γονείς και τους φροντιστές να ταΐζουν τα παιδιά μια ποικίλη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή κατά μήκος και εντός των κύριων ομάδων τροφίμων, όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, γαλακτοκομικά και πρωτεϊνούχα τρόφιμα», λέει.
Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2021 εκδόθηκαν κανονισμοί και από την ΕΕ για τη μείωση των βαρέων μετάλλων όπως ο μόλυβδος.

Τα νέα επίπεδα σύμφωνα με το Food Ingredients First, προβλέπουν: 10 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb) για φρούτα, λαχανικά (εξαιρουμένων των λαχανικών με ρίζα ενός συστατικού), μείγματα (συμπεριλαμβανομένων μειγμάτων με βάση τα δημητριακά και με βάση το κρέας), τα γιαούρτια, τις κρέμες/πουτίγκες και τα κρέατα ενός συστατικού, 20 ppb για ριζώδη λαχανικά (μονό συστατικό), και 20 ppb για ξηρά δημητριακά. Όπως υποστηρίζει ο οργανισμός, αυτά τα νέα επίπεδα βασίζονται σε παράγοντες κατανάλωσης και περιβάλλοντος και είναι απολύτως επιτεύξιμα. «Αυτή η προσέγγιση βοηθά τα παιδιά σας να λάβουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά και μπορεί να μειώσει τις πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις από την έκθεση σε προσμείξεις από τρόφιμα που απορροφούν ρύπους από το περιβάλλον», τονίζει η Dr. Mayne.

Ο FDA χρησιμοποίησε επίσης το Ενδιάμεσο Επίπεδο Αναφοράς, ένα μέτρο του πως μόλυβδος σε ορισμένα τρόφιμα συμβάλλει στα επίπεδα μολύβδου στο αίμα, για να καθορίσει τα αποδεκτά επίπεδα δράσης.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα