Το Διεθνές Δίκτυο Αρχών για την Ασφάλεια των Τροφίμων (INFOSAN) συμμετείχε σε λιγότερα περιστατικά ασφάλειας τροφίμων το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Ποια τρόφιμα και παθογόνα ευθύνονταν για τα περισσότερα.
Το Διεθνές Δίκτυο Αρχών για την Ασφάλεια των Τροφίμων (INFOSAN) συμμετείχε σε λιγότερα περιστατικά από πέρσι το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, το δίκτυο συμμετείχε συνολικά σε 47 περιστατικά ασφάλειας τροφίμων από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, ενώ το ίδιο διάστημα το 2021 σε 58.
Για όλο το 2022, το INFOSAN, που διοικείται από Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ ενεπλάκη σε 198 περιστατικά, ενώ για το τελευταίο 3μηνο το έτος, 30 από αυτά αφορούσαν βιολογικό κίνδυνο με σαλμονέλα πίσω από δώδεκα περιπτώσεις. Παράλληλα, το παθογόνο Listeria monocytogenes αναφέρθηκε σε έξι περιστατικά, το Clostridium botulinum σε τρία και το E. coli και το Yersinia enterocolitica σε δύο, αναφέρει το Food Safety News.
Περιστατικά που αφορούσαν τοξικές ουσίες
Αναφορικά με τοξικές και επικίνδυνες ουσίες και ευρήματα σε τρόφιμα, σε συνολικά 7 από αυτά βρέθηκε έστω και μία, όπως ο μόλυβδος, η μεθυλική αλκοόλη, η ισταμίνη ή η θηβαΐνη.
Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο πως η θηβαΐνη είναι μια φυσική χημική ουσία που απαντάται στους σπόρους παπαρούνας. Σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο και- σύμφωνα με την έκθεση του INFOSAN- εντοπίστηκε ως υπαίτια για περίπου 40 ασθένειες στην Αυστραλία, οι οποίες συνδέθηκαν με την κατανάλωση παπαρουνόσπορου.
Επιπλέον, σε 5 περιπτώσεις τροφίμων βρέθηκε γυαλί, μέταλλο και πλαστικό και μόνο σε 3 κάποιο αδήλωτο αλλεργιογόνο ή συστατικό.
Ζωικά προϊόντα κυριαρχούσαν μεταξύ των περιστατικών
Οι κατηγορίες τροφίμων που εμπλέκονταν πιο συχνά σε περιστατικά ήταν το κρέας και τα προϊόντα κρέατος. Ακολουθούσαν τα λαχανικά, τα φυτικά προϊόντα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα τροφή για βρέφη και μικρά παιδιά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Λιγότερα περιστατικά αφορούσαν σνακ, επιδόρπια και άλλα τρόφιμα, όπως ψάρια, θαλασσινά, αλκοολούχα ποτ, φρούτα και προϊόντα φρούτων, βότανα, μπαχαρικά και καρυκεύματα. Μη αλκοολούχα ποτά, ξηροί καρποί και ελαιούχοι σπόροι προκάλεσαν επίσης μερικά περιστατικά.
Διαχείρηση ξεσπασμάτων και ενημερωτικές εκδηλώσεις
Το INFOSAN ανέφερε συνολικά το 60% των περιστατικών, ενώ ένα 15% έγινε γνωστό από την Ευρωπαϊκή Πύλη Ενημέρωσης για την Ασφάλεια Τροφίμων (RASFF). Ακόμη, το 25% γνωστοποιήθηκε από διάφορα μέσα του ΠΟΥ.
Αξίζει να σημειωθεί πως το INFOSAN βρίσκεται στη διαδικασία ιχνηλάτησης και αντιμετώπισης ενός ξεσπάσματος σαλμονέλας Μπαντάκα, το οποίο ευθύνεται για τ 196 ασθενείς σε εννέα χώρες, 19 θανάτους και έναν θάνατο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Φινλανδία έχει τα περισσότερα κρούσματα με 89 ασθενείς.
Στα τέλη Δεκεμβρίου 2022, οργανώθηκε μια συνάντηση με μέλη του INFOSAN στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), όπου έγιναν ενημερώσεις και συζητήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της επιδημίας. Εικάζεται ότι υπάρχουν πολλές ενεργές πηγές, με πιο πιθανή μια συγκεκριμένη εστία στην παραγωγή κοτόπουλου.