Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
18.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πρόστιμο στην Marksbury Farm Foods για παιδική εργασία- Το φαινόμενο μεταξύ των μεταποιητών κρέατος “διαιωνίζεται”

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΠρόστιμο στην Marksbury Farm Foods για παιδική εργασία- Το φαινόμενο μεταξύ των μεταποιητών κρέατος "διαιωνίζεται"
spot_img

Έλεγχος της επιθεώρησης εργασίας ανακάλυψε παιδιά κάτω των 16 ετών να δουλεύουν ακόμα και σε σφαγεία.

Στο σύγχρονο δυτικό κόσμο θεωρείται κατακριτέο- αν όχι απαράδεκτο- μια επιχείρηση να απασχολεί παιδιά. Αν και ανά κράτος έχει τη δική του νομοθεσία, στην Ελλάδα ένας άνθρωπος για να δουλέψει πρέπει να έχει ελάχιστη ηλικία τα 15 έτη,  με μόνη εξαίρεση ορισμένα επαγγέλματα στον καλλιτεχνικό χώρο που δεν απαιτούν πλήρη απασχόληση.

 Στις ΗΠΑ, μπορεί ένα παιδί να εργάζεται ημιαπασχόληση από14 ετών (ως 25 ώρες την εβδομάδα), και σε επαγγέλματα που χωρίς νυχτερινές βάρδιες ή επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.

Αλλά, ενώ ο νόμος ορίζει τα παραπάνω, δεν «είναι αρκετός» για να σταματήσει ορισμένες πολυεθνικές από το να τον παραβιάζουν. Ο λόγος αυτή τη φορά για την εταιρεία μεταποίησης κρέατος η Marksbury Farm Foods LLC, στις ΗΠΑ, η οποία πιάστηκε επ’ αυτοφώρω να παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία για την παιδική εργασία από το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το Food Safety News,  η έρευνα του υπουργείου Εργασίας διαπίστωσε ότι η Marksbury Farm απασχολούσε οκτώ ανήλικους υπαλλήλους εκτός των επιτρεπόμενων από το νόμο ωρών, ενώ τα καθήκοντά τους περιελάμβαναν επικίνδυνες εργασίες, όπως το να δουλεύουν στα σφαγεία και να καθαρίζουν το πάτωμά τους.

 Επιπλέον, ένας εκ των εργαζομένων, ο οποίος ήταν 15ετών δούλευε στο εργοστάσιο και μετά τις 19:00, σε ημερομηνίες όχι μεταξύ 1ης Ιουνίου και Εργατικής Πρωτομαγιάς, αλλά και περισσότερες από 8 ώρες εκτός σχολείου, περισσότερες από 18 ώρες κατά τη διάρκεια της σχολικής εβδομάδας και πριν από τις 7 π.μ. σε μια ημέρα που είχε σχολείο. Από τους 8 ανηλίκους, οι 2 ήταν κάτω των 16 και οι υπόλοιποι κάτω των 18. Όσον αφορά στις πληρωμές, οι περισσότεροι υπαμείβονταν.

Το Υπουργείο Εργασίας επέβαλε πρόστιμο στην Marksbury Farm Foods με χρηματικό πρόστιμο 8.893 δολαρίων για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων της παιδικής εργασίας.

Ωστόσο, δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το μοναδικό εργοστάσιο μεταποίησης στις ΗΠΑ -ή στον κόσμο- που χρησιμοποιεί παιδιά ως φθηνό και ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό για να πληρώνει λιγότερα χρήματα.

Όπως είχαμε γράψει στο Cibum, η JBS SA, η μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας κρέατος στον κόσμο βρέθηκε επίσης ένοχη για την εν λόγω παράβαση από την επιθεώρηση εργασίας, καθώς έβαζε παιδιά να δουλεύουν στις ολονύκτιες υπηρεσίες υγιεινής στις εγκαταστάσεις της.

Η JBS είχε  προσλάβει με συμβόλαιο την υπηρεσία καθαριότητας Packers Sanitation Services Inc. LTD, η οποία και είχε υπό τη δούλεψή της τα παιδιά, τα οποία αν και κάτω των 16 ετών, δούλευαν στις βραδινές βάρδιες και στα σφαγεία και χρησιμοποιούσαν επικίνδυνα για τη σωματική τους ακεραιότητα μηχανήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες πολλά παιδιά που δούλευαν στο εργοστάσιο ήταν τέκνα εργαζομένων, που βρίσκονταν επίσης κάτω υπό τις ίδιες συνθήκες.

Έκτοτε, η Packers Sanitation είναι υπό το μικροσκόπιο και του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Το λυπηρό σε αυτή την υπόθεση είναι πως αυτή δε θα είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που θα ακούσουμε κάτι τέτοιο ή που θα συμβεί, καθώς σε πολλές χώρες η παιδική εργασία είναι νόρμα και δεν αποτελεί παράβαση κάποιας νομοθεσίας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα