Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
23.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

  Ανανάς: To “δώρο” της Νοτίου Αμερικής στην ανθρωπότητα

ΑρχικήΝέα  Ανανάς: To "δώρο" της Νοτίου Αμερικής στην ανθρωπότητα
spot_img

Ποιες οι ευεργετικές ιδιότητες του ανανά και της βρομελινης στον ανθρώπινο οργανισμό;

Ο ανανάς, ο οποίος έχει τις ρίζες του στη Νότιο Αμερική, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φρούτα και τραβά την προσοχή σε κάθε βιτρίνα ή κατάστημα που διατίθεται.

Aυτο το εξωτικό φρούτο, όμως, εκτός από εντυπωσιακή εμφάνιση, διαθέτει και μια σειρά από θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και μαγγάνιο. Ωστόσο, ο ακρογωνιαίος λίθος της θρεπτικής του αξίας βρίσκεται στη βρομελίνη, ένζυμο που έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό.

  Αρχικά, για να μπορέσουμε να απολαύσουμε αυτή την ιδιαίτερη γλυκόξινη γεύση του φρούτου, θα πρέπει να διαθέτει τα κατάλληλα επίπεδα ωρίμανσης. Για να διαπιστώσουμε αν είναι ώριμος ένας ανανάς, μπορούμε να κοιτάξουμε για ορισμένα χαρακτηριστικά του. Το ανοιχτό πράσινο χρώμα, η διαφορά στο βάρος, η έντονη μυρωδιά, αλλά και δοκιμές όπως το τράβηγμα των φύλλων (όταν βγαίνουν εύκολα είναι ένδειξη ότι είναι ώριμος) και δοκιμή πίεσης (θα πρέπει να πιέζεται ελαφρώς όταν είναι ώριμος), είναι βασικές ενδείξεις για την κατάσταση του ανανά.

Να σημειωθεί ότι αν ο ανανάς δεν είναι ώριμος, μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή και ερεθισμό της στοματικής κοιλότητας μετά την κατανάλωση.

    Ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένου ανανά μπορεί να καλύψει την ημερήσια δόση μαγγανίου και βιταμίνης C. Έτσι συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, καθώς η βιταμίνη C βοηθά στην ανάπλαση των ιστών ολόκληρου του σώματος. Σε συνδυασμό δε με το μαγγάνιο, κάνουν θαύματα και στο δέρμα, καθώς αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για το σχηματισμό κολλαγόνου, ενισχύοντας την ελαστικότητα του.

    Όσο για τη βρομελίνη, που είναι το κυρίαρχο στοιχείο στον καρπό του ανανά, διαθέτει ένα ευρύ φάσμα από ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, γι’ αυτό και χορηγείται και ως συμπλήρωμα διατροφής. Βοηθάει στη μείωση του πόνου και του πρηξίματος, στην αντιμετώπιση του καρκίνου και της οστεοαρθρίτιδας, ενώ βοηθά παράλληλα το πεπτικό σύστημα αλλά και το δέρμα μετά από εγκαύματα.

   Η βρόμελίνη είναι μια ομάδα ενζύμων που διασπούν την πρωτεΐνη. Προκαταρκτικές μελέτες έχουν εξετάσει την χρήση της και διαπιστώθηκε πως βοηθά στην απομάκρυνση του νεκρού δέρματος μετά από εγκαύματα. Ωστόσο, προς το παρόν τα ερευνητικά αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα ως προς τη χρήση της για την οστεοαρθρίτιδα ή για το μυϊκό πόνο μετά την άσκηση, όμως θα πρέπει να γίνουν περεταίρω μελέτες, λένε οι επιστήμονες.

   Είτε φρέσκος, είτε σε χυμό, είτε ακόμα και σε κονσέρβα, ο ανανάς είναι μια ευεργετική προσθήκη στη διατροφή. Αλλά πρέπει, όπως όλα, να καταναλώνεται σε ισορροπημένες ποσότητες, καθώς η υπερκατανάλωση βρομελίνης μπορεί να δημιουργήσει γαστρεντερική ανισορροπία καθώς και δερματικά εξανθήματα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα