Νέα έρευνα συνδέει τη διαλείπουσα νηστεία με μείωση των επιπλοκών σε καρδιοπαθείς που πάσχουν από Covid-19.
Η διαλείπουσα νηστεία, είναι ένα είδος δίαιτας στην οποία ο οργανισμός μένει χωρίς φαγητό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η δημοτικότητά της οφείλεται σε ορισμένες έρευνες που έχουν αναδείξει τα οφέλη της στην υγεία, όπως τη μείωση των φλεγμονών του σώματος, την απώλεια βάρους και τη μακροζωία.
Αλλά μια νέα μελέτη, με επικεφαλής τους ερευνητές της Intermountain Health στο Salk Lake City της πολιτείας Γιούτα στις ΗΠΑ, έριξε φως σε ένα ακόμα πλεονέκτημα της διαλείπουσας νηστείας: βοηθά τους πάσχοντες από καρδιακά νοσήματα, οι οποίοι νοσούν από Covid-19, να μην αναπτύξουν χειρότερες επιπλοκές από τη μόλυνση, όπως κάποιο καρδιακό επεισόδιο.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα στην Επιστημονική Συνεδρία του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας/Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υγείας για το 2023 στη Νέα Ορλεάνη.
O επικεφαλής της μελέτης, Benjamin Horne και οι συνεργάτες του στράφηκαν στο μητρώο INSPIRE, ένα εθελοντικό μητρώο υγείας που διευθύνεται από την Intermountain Health στη Γιούτα, προκειμένου να βρουν ασθενείς που υποβλήθηκαν σε καρδιακό καθετηριασμό (ιατρική διαδικασία όπου ένας μικροσκοπικός εύκαμπτος σωλήνας εισάγεται στην καρδιά) για το διάστημα Φεβρουάριος 2013 – Μάρτιος 2020. Τελικά, συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους 464 άτομα που είχαν επίσης διαγνωστεί με Covid-19 μεταξύ Μαρτίου 2020 και Απριλίου 2022, και μεταξύ αυτών, 135 ασθενείς που ανέφεραν ότι νήστευαν τακτικά κατά μέσο όρο για σχεδόν 43 χρόνια αναφέρει ο ιστότοπος Inverse που παραθέτει τα στοιχεία της μελέτης.
Οι μολυσμένοι με Covid-19 ασθενείς με προηγούμενα καρδιακά προβλήματα που ακολουθούσαν κάποιο πρότυπο διαλείπουσας νηστείας φάνηκαν να προστατεύονται περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές του ιού που σχετίζονται με την καρδιά από εκείνους που υιοθετούσαν κάποια άλλη διατροφή.
Δεν είναι σαφές πως η διαλείπουσα διατροφή συμβάλει στην προστασία της καρδιάς. Μπορεί απλώς να αφορά την ιδιότητά της να καταπολεμά τις φλεγμονές στον οργανισμό. Αλλά οι επιστήμονες λένε πως είναι πιθανό να πρόκειται για ένα φαινόμενο που ονομάζεται αυτοφαγία, ένα είδος συστήματος ανακύκλωσης κυττάρων όπου το σώμα καταστρέφει και καθαρίζει τα κατεστραμμένα και μολυσμένα κύτταρα και λαμβάνει χώρα σε περιόδους νηστείας. Ο Horne επισημαίνει πως χρειάζεται περισσότερη μελέτη πάνω στα ευρήματα.
Ευρύτερη σύνδεση της διαλείπουσας νηστείας με τον Covid-19
Αυτή, όμως δεν είναι η πρώτη φορά που κάποια μελέτη συσχετίζει τη διαλείπουσα νηστεία με τον Covid-19. Στην πραγματικότητα, μια άλλη μελέτη που έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2022, με επικεφαλής τον ίδιο τον Horne έδειξε παρόμοιες ιδιότητες της δίαιτας έναντι της νόσου.
Στην προηγούμενη μελέτη, λοιπόν, που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal Nutrition , ο Horne και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από μόλυνση από Covid-19 σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν ένα διαφορετικό διατροφικό μοτίβο.
Για τα παραπάνω ευρήματα, ο Horne και η ομάδα του βασίστηκαν σε 205 θετικούς ασθενείς με Covid-19 που επιλέχθηκαν από το μητρώο INSPIRE. Από αυτούς, οι 73 ακολουθούσαν τακτικά διαλείμματα νηστείας.
Αλλά αν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε τη διαλείπουσα νηστεία, σε κάθε περίπτωση πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ειδικά εάν ανήκετε σε κάποια ευπαθή ομάδα ή αν πάσχετε από κάποια νόσο/πάθηση, όπως διαβήτη ή νεφρική νόσο.