Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια λαχανικά περιέχουν την δηλητηριώδη ουσία σολανίνη

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΠοια λαχανικά περιέχουν την δηλητηριώδη ουσία σολανίνη
spot_img

Η σολανίνη υπάρχει σε μερικά λαχανικά και μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση με συμπτώματα όπως διάρροια, πυρετό, πονοκέφαλο και εμετό.

Οι ειδικοί έχουν αναφερθεί επανειλημμένως στους κινδύνους που ελλοχεύουν από την κατανάλωση κάποιων ωμών λαχανικών. Ένας από τους κινδύνους αφορούν την τοξική ουσία σολανίνη που υπάρχει φυσικά σε μερικά λαχανικά και είναι ικανή να προκαλέσει δηλητηρίαση.

    Η σολανίνη είναι χημική ένωση που ανήκει στις σαπωνίνες, θεωρείται δηλητήριο και εμφανίζεται σε είδη Στρυχνοειδών του γένους Solanum, όπως την πατάτα (Solanum tuberosum), τη ντομάτα (Solanum lycopersicum) και τη μελιτζάνα (Solanum melongena). Η Σολανίνη έχει παρασιτοκτώνες ιδιότητες γι’ αυτό και θεωρείται φυσικό φυτοφάρμακο. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του φυτού, κυρίως όπου παρουσιάζεται το πράσινο χρώμα, όπως στις πατάτες, γι’ αυτό δεν πρέπει ΠΟΤΕ να καταναλώνονται ωμές και κυρίως το σημείο που έχει πρασινίσει. Η σολανίνη πήρε το όνομα της από το νυχτολούλουδο Solanum nigrum, από τους καρπούς του οποίου απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1820.

Σολανίνη στις πατάτες

Οι πατάτες κατά βάση αναπτύσσονται υπόγεια και πρέπει να διατηρούνται στο σκοτάδι. Όταν η πατάτα αποθηκεύεται στο φως, αναπτύσσει χλωροφύλλη η οποία παρουσιάζεται με ένα πράσινο χρώμα. Έτσι όσο περισσότερο η πατάτα εκτεθεί στον ήλιο, τόσο πιο πράσινη γίνεται, με αποτέλεσμα να αναπτύσσει περισσότερη σολανίνη. Αυτή προκαλεί μια πικρή γεύση στο μέρος της πατάτας που υπάρχει, και εφόσον καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από σολανίνη είναι κυρίως διάρροια, πυρετός, πονοκέφαλος και εμετός.

    Το Michigan State University Extension, για την αποφυγή δηλητηρίασης από σολανίνη, προτείνει καλό πλύσιμο και ξεφλούδισμα της πατάτας πριν το ψήσιμο. Επίσης οι πατάτες θα πρέπει να διατηρούνται σε ένα δροσερό σκοτεινό περιβάλλον προκειμένου να μην αναπτυχθεί, το πράσινο επιβλαβές σημείο.

    Υπενθυμίζεται, πως πρόσφατα ισραηλινή startup, ανέπτυξε τεχνική απομάκρυνσης των σαπωνίνων στα κίτρινα φασόλια, προκειμένου να αφαιρεθεί η πικρή γεύση. Ωστόσο επειδή οι σαπωνίνες, όπως η σολανίνη μπορεί να είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό, αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να αναπτυχθεί και σε περισσότερα λαχανικά για την απομάκρυνση των τοξικών ουσιών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο