Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νοθεία τζίντζερ: Ένας δυνατός “πονοκέφαλος” για τη βιομηχανία αλλά και τους καταναλωτές

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝοθεία τζίντζερ: Ένας δυνατός "πονοκέφαλος" για τη βιομηχανία αλλά και τους καταναλωτές
spot_img

Οι πιο συχνά αναφερόμενοι τρόποι νόθευσης τζίντζερ σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση.

Η βιομηχανία μπαχαρικών είναι μία από τις τρεις κορυφαίες βιομηχανίες που είναι επιρρεπείς σε απάτες τροφίμων, λόγω της μεγάλης ζήτησης, της πολύπλοκης αλυσίδας εφοδιασμού και της υψηλής τιμής τους.  Ένας ακόμα παράγοντας που ενισχύει την πιθανότητα Food fraud είναι ότι για τα μπαχαρικά, ο χρόνος που χρειάζεται από τη συγκομιδή μέχρι την κατανάλωση τους μπορεί να είναι μερικά χρόνια.

Σχεδόν το 95% των εισαγωγών μπαχαρικών της ΕΕ προέρχεται από αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος μπαχαρικών της ΕΕ που την προμηθεύει κυρίως τζίντζερ.

Το 2018, ο όγκος εισαγωγών τζίντζερ (σε όλες τις μορφές) ήταν 127.259 τόνοι, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην εισαγωγή μπαχαρικών και βοτάνων από αναπτυσσόμενες χώρες, επιπλέον, η Κίνα αντιπροσώπευε σχεδόν το 45% των προμηθειών τζίντζερ από τις αναπτυσσόμενες χώρες στην ΕΕ. Ωστόσο, παρόλο που το τζίντζερ, ειδικά το αλεσμένο, έχει επισημανθεί ως υψηλού κινδύνου απάτης στα τρόφιμα τα ζητήματα απάτης στα προϊόντα τζίντζερ δεν έχουν διερευνηθεί εκτενώς, με συνέπεια η συνολική κατάσταση σχετικά με την απάτη στο τζίντζερ να παραμένει ασαφής.

Το τζίντζερ, λόγω της μοναδικής γεύσης και των πιθανών πλεονεκτημάτων στον ανθρώπινο οργανισμό χρησιμοποιείται ευρέως ως μπαχαρικό αλλά και ως παραδοσιακό φάρμακο. Η μοναδική γεύση του τζίντζερ το καθιστά κατάλληλο για χρήση σε διάφορα προϊόντα διατροφής όπως λαχανικά, είδη ζαχαροπλαστικής, αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά, τουρσιά και μπισκότα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές μορφές, όπως φρέσκο, αποξηραμένο, αλεσμένο, τουρσί, διατηρημένο και κρυσταλλωμένο.

Μελέτη ερευνητών του Wageningen, και του Πανεπιστμίου του Μπέλφαστ που δημοσιεύτηκε στο nature, ασχολήθηκε με τις περιπτώσεις απάτης στο τζίντζερ στην αλυσίδα εφοδιασμού της ΕΕ και είχε στόχο να συνοψίσει τα δεδομένα ανοιχτής πρόσβασης σχετικά με την απάτη τζίντζερ από τις βάσεις δεδομένων απάτης τροφίμων και τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία, για να βοηθήσει τη βιομηχανία μπαχαρικών να λύσει το πρόβλημα της απάτης και σε πολλά άλλα μπαχαρικά.

Η ευπάθεια της τροφικής απάτης της αλυσίδας εφοδιασμού τζίντζερ από την Κίνα προς την ΕΕ προσδιορίστηκε με τη χρήση του δωρεάν διαδικτυακού εργαλείου αξιολόγησης ευπάθειας για απάτη τροφίμων, που αναπτύχθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό SSAFE σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Wageningen, VU University Amsterdam.

Σχεδόν όλες οι πληροφορίες στις βάσεις δεδομένων σχετίζονταν με νοθεία και μη εγκεκριμένη επεξεργασία ή αδήλωτη επεξεργασία, (η μη εγκεκριμένη/μη δηλωμένη επεξεργασία του τζίντζερ αναγνωρίζεται εύκολα από την αφύσικη οσμή και το χρώμα του τζίντζερ) καθώς και ψευδείς δηλώσεις γεωγραφικής προέλευσης. Επιπλέον, τα επεξεργασμένα προϊόντα τζίντζερ, όπως το τζίντζερ τουρσί, το κονσερβοποιημένο τζίντζερ και το τζίντζερ σε φέτες, ήταν τα πιο κοινά προϊόντα που καταγράφηκαν στις βάσεις δεδομένων απάτης τροφίμων. Το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιογραφίας ανέφερε τη νόθευση τζίντζερ. Η  νοθεία των προϊόντων τζίντζερ είναι το πιο κρίσιμο πρόβλημα απάτης. Περιστατικά νοθείας αναφέρθηκαν ως προσθήκη μη εγκεκριμένων προσθέτων τροφίμων (μη δηλωμένο γλυκαντικό και αδήλωτο συντηρητικό) για τη βελτίωση της γεύσης και της διάρκειας ζωής αλλά και προσθήκη άλλων υλικών σε σκόνη για την αύξηση του βάρους του. Όσον αφορά στην ακατάλληλη επεξεργασία περιλάμβανε τη χρήση καπνού θείου και την προσθήκη χρωστικών. Στο θέμα της παραπλανητική ετικέτας εντοπίστηκαν ψευδείς ισχυρισμοί σχετικά με τη γεωγραφική προέλευση και το σύστημα παραγωγής.

Γενικότερα η μελέτη έδειξε πως το αλεσμένο τζίντζερ είναι πιο ευάλωτο στην απάτη των τροφίμων, ειδικά λόγω νοθείας με ξένο υλικό, ενώ διαπιστώθηκε πως τα αποτελέσματα των βάσεων δεδομένων απάτης τροφίμων και της βιβλιογραφίας υποδεικνύουν ότι η απάτη με τζίντζερ είναι μια απειλή που δεν έχει διερευνηθεί καλά από τους ερευνητές, ειδικά τα θέματα νοθείας του αλεσμένου τζίντζερ. Παρόλο που η νοθεία στο τζίντζερ αναφέρθηκε ευρέως στη βιβλιογραφία, οι διαθέσιμες τεχνικές ανίχνευσης, ειδικά εστιασμένες στην απάτη με τζίντζερ, είναι περιορισμένες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη συμπλήρωση της βιταμίνης D Μια νέα μελέτη από επιστήμονες του Trinity College Dublin, ρίχνει φως στην πολυπλοκότητα της επίτευξης της βέλτιστης κατάστασης βιταμίνης D σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Παρά τη σημαντική έρευνα σχετικά με τους καθοριστικούς παράγοντες της βιταμίνης D, τα επίπεδα ανεπάρκειας βιταμίνης D παραμένουν υψηλά. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Clinical Nutrition [Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024]. Η Δρ Margaret M. Brennan, βοηθός ερευνητή, Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Ιατρική Σχολή, Trinity College και πρώτη συγγραφέας, δήλωσε: "Ελπίζουμε ότι αυτή η εργασία μπορεί να αναδείξει τις σημαντικές διαφορές στα επίπεδα βιταμίνης D μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών ομάδων στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη και να συμβάλει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του μακροχρόνιου προβλήματος της έλλειψης βιταμίνης D για την υγεία του πληθυσμού". Οι συγγραφείς ανέλυσαν δεδομένα από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο (UK,) και για κάθε άτομο, υπολόγισαν την εξατομικευμένη εκτίμηση του περιβαλλοντικού επιπέδου υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB), το οποίο είναι το μήκος κύματος του ηλιακού φωτός που προκαλεί τη σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα. Μια ολοκληρωμένη ανάλυση των βασικών προσδιοριστικών παραγόντων της βιταμίνης D και των αλληλεπιδράσεών τους αποκάλυψε νέες γνώσεις. Η πρώτη βασική διαπίστωση είναι ότι η περιβαλλοντική UVB αναδεικνύεται σε κρίσιμο προγνωστικό παράγοντα της κατάστασης της βιταμίνης D, ακόμη και σε ένα μέρος όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δέχεται σχετικά λίγη ηλιακή ακτινοβολία. Η δεύτερη είναι ότι η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), το επίπεδο χοληστερόλης και η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα ανταποκρίνονται στην UVB. Για παράδειγμα, καθώς αυξάνεται ο ΔΜΣ και η ηλικία, μειώνεται η ποσότητα της βιταμίνης D που παράγεται ως απόκριση στην UVB. Η καθηγήτρια Lina Zgaga, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Trinity College και κύρια ερευνήτρια, δήλωσε: "Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας έχουν σημαντικές συνέπειες για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D. Η μελέτη μας υπογραμμίζει την ανάγκη απομάκρυνσης από μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους, προς εξατομικευμένες στρατηγικές για τη βελτιστοποίηση της κατάστασης της βιταμίνης D". Η Rasha Shraim, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Trinity College και συν-κυρίαρχος της μελέτης δήλωσε: "Η μελέτη μας αναδεικνύει επίσης την επίδραση που μπορούν να έχουν στην υγεία μας οι φυσικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το ηλιακό φως. Ελπίζουμε ότι η προσέγγισή μας ενθαρρύνει τους μελλοντικούς ερευνητές και τους φορείς δημόσιας υγείας να ενσωματώσουν αυτούς τους παράγοντες στο έργο τους για την υγεία και τις ασθένειες". Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι το χειρόγραφό τους θα συμβάλει στη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα