Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γαλακτοκομία: Συσκευασία από ορό γάλακτος επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των τυριών

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΓαλακτοκομία: Συσκευασία από ορό γάλακτος επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των τυριών
spot_img

Ισπανοί επιστήμονες δημιούργησαν ενεργή συσκευασία από το υποπροϊόν ορού γάλακτος, που παρατείνει τη διάρκεια ζωής των τυριών έως και 10 ημέρες.

Η καινοτόμα συσκευασία είναι αποτέλεσμα ερευνητικού προγράμματος Go Orleans, που κατέστησε δυνατή την επαναχρησιμοποίηση ενός υποπροϊόντος που σήμερα πάει χαμένο σε μικρές και μεσαίες τυροκομικές εταιρείες και που μπορεί επίσης να προκαλέσει περιβαλλοντικά προβλήματα λόγω του υψηλού οργανικού του φορτίου. Αυτό το έργο επαναχρησιμοποιεί τον ορό γάλακτος για τη βελτίωση της συντήρησης του τυριού, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής του από 25% έως 50%, τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την παροχή προβιοτικών πρόσθετων για τις ζωοτροφές που συμβάλλουν στην καλή διαβίωση των ζώων.

Στο έργο συμμετέχουν η Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Αγροδιατροφής της Κοινότητας της Βαλένθια (FEDACOVA), η AIMPLAS, το Κέντρο Τεχνολογίας Πλαστικών, το Universitat de València, η ADM Biopolis και οι τυροκόμοι Dehesa Dos Hermanas και La Cabezuela.

Συγκεκριμένα, η AIMPLAS ανέπτυξε μια ενεργή επίστρωση με αντιμυκητιακές ιδιότητες με βάση τον ορό γάλακτος που μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του τυριού από 25% έως 50%. Αυτή η ενεργή επίστρωση περιλαμβάνεται στη συσκευασία που χρησιμοποιεί συμβατικές τεχνολογίες εκτύπωσης. Το Universitat de València εργάστηκε για την επιλογή αντιμυκητιασικών στελεχών που υπάρχουν στον ορό γάλακτος για τη λήψη βιοδραστικών συστατικών μέσω ζύμωσης. Η ADM Biopolis ήταν υπεύθυνη για τον προσδιορισμό της προβιοτικής ικανότητας των δραστικών συστατικών που εξάγονται από τον ορό γάλακτος και την καταλληλότητα της προσθήκης τους στις ζωοτροφές.

Οι τυροκόμοι La Cabezuela στη Μαδρίτη και Dehesa Dos Hermanas στην Huelva προμήθευσαν τον ορό γάλακτος, επέλεξαν τα τυριά και επικύρωσαν τη νέα συσκευασία, η οποία δεν είναι μόνο μία από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις κατά της σπατάλης τροφίμων, αλλά ευνοεί επίσης την ανταγωνιστικότητα των τυροκομικών και προωθεί την καινοτομία στη γαλακτοκομική βιομηχανία.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα