Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
11.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι τεράστιες δυνατότητες της καλλιέργειας κινόα

ΑρχικήΝέαΟι τεράστιες δυνατότητες της καλλιέργειας κινόα
spot_img

Ένα σίγουρο “στοίχημα” για αγρότες και καταναλωτές.

Το 2013, η κινόα ανακηρύχθηκε η καλλιέργεια της χρονιάς παγκοσμίως, επειδή είναι ένα έξυπνο φυτό για το κλίμα που μπορεί να αντέξει τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και να προσφέρει στους αγρότες καλές αποδόσεις.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του businee Daily Africa, η κινόα είναι ένα δημητριακό χωρίς γλουτένη που πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν για καρύκευμα, με τη δημοτικότητά του να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Ενισχύει το ανοσοποιητικό καθώς είναι πλούσιο σε ασβέστιο και όλες τις άλλες απαραίτητες βιταμίνες, καθιστώντας το βασικό συστατικό για την καταπολέμηση ασθενειών. Έχει επίσης υψηλά επίπεδα φυτικών ινών.

Με τις τρέχουσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που έχουν επηρεάσει τις περισσότερες καλλιέργειες, η κινόα είναι ένα σίγουρο στοίχημα για τους αγρότες καθώς τα μοτίβα βροχής γίνονται ακανόνιστα.

Ορισμένα φυτά μπορούν να αποδώσουν ένα έως και δύο κιλά και το γεγονός ότι είναι ανθεκτικά στην ξηρασία, το καθιστά το καλύτερο στοίχημα για τους αγρότες, καθώς θα έχουν αποδόσεις καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους χωρίς απαραίτητα να βασίζονται στις βροχές.

Η κινόα συλλέγεται κυρίως ως σιτηρό, ενώ το θρεπτικό κοτσάνι της μπορεί να δοθεί ως ζωοτροφή όταν είναι πράσινη ή αποξηραμένη και μεταποιηθεί ως ζωοτροφή. Όταν είναι πράσινα, τα φύλλα του μπορούν να καταναλωθούν ως λαχανικά καθώς ανήκει στην ίδια κατηγορία με τον αμάρανθο.

Ο Οργανισμός Έρευνας Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της Κένυας (Kalro) ξεκίνησε τώρα την εμπορευματοποίηση της κινόα αφού οι ποικιλίες που δοκιμάστηκαν τοπικά αποδείχθηκαν βιώσιμες, ανοίγοντας το δρόμο για την εισαγωγή αυτής της υψηλής αξίας καλλιέργειας με απαράμιλλες αποδόσεις. Ο Kalro θα εισάγει την κινόα σε μεγάλες εκτάσεις από φέτος για να προωθήσει την επισιτιστική ασφάλεια.

Η διευθύντρια έρευνας του Kalro, Lusike Wasilwa, λέει ότι ο FAO εισήγαγε πέντε ποικιλίες στο Embu, όπου κατέγραψαν εντυπωσιακά αποτελέσματα, τα οποία έχουν πλέον ενημερώσει την απόφαση για επέκταση σε εμπορική κλίμακα.

«Από τις δοκιμές αγρού που πραγματοποιήσαμε, η ποικιλία πήγε πολύ καλά καθώς πήραμε από 2,8 έως πέντε τόνους κινόα από ένα στρέμμα», είπε ο Δρ Wasilwa.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο