Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
23.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η άγνωστη αλλεργία στη “γύρη” των τροφίμων: Πολλοί την έχουν, αλλά λίγοι την ξέρουν

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΗ άγνωστη αλλεργία στη "γύρη" των τροφίμων: Πολλοί την έχουν, αλλά λίγοι την ξέρουν
spot_img

Η αλλεργία στη γύρη των τροφίμων είναι κοινή αλλεργία που προκαλείται από την κατανάλωση ωμών φρούτων ή λαχανικών.

Μέχρι στιγμής οι γνωστότερες τροφικές αλλεργίες προκαλούνται από αλλεργιογόνα που βρίσκονται στα ίδια τα τρόφιμα. Αλλά οι Βρετανοί γιατροί προειδοποιούν τώρα και για μια άλλη μορφή τροφικής αλλεργίας, από την οποία πάσχει 1 στους 50 κατοίκους στη Μεγάλη Βρετανία.

Πρόκειται για μια αλλεργία στη γύρη των τροφίμων ή αλλιώς σύνδρομο γύρης (Σύνδρομο στοματικής αλλεργίας), μια αντίδραση που προκαλείται από την κατανάλωση ωμών φρούτων ή λαχανικών. Μπορεί επίσης να προκληθεί από την κατανάλωση ξηρών καρπών και επηρεάζει συνήθως τους πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα.

Συνήθως η αλλεργία είναι ακίνδυνη, προκαλώντας καταρροή, φτέρνισμα και φαγούρα στα μάτια, πρήξιμο κ.α. αλλά μπορεί να εξελιχθεί και σε κάτι πιο σοβαρό. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε 10 λεπτά από την κατανάλωση της αλλεργιογόνου τροφής.

Ένας γενικός γιατρός ονόματι Δρ. Sabah Salman που εργάζεται στο Λονδίνο ανέφερε πως καμιά φορά, η αλλεργία στην γύρη των τροφίμων μπορεί να προκαλέσει πιο ακραία συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, δυσκολία στην κατάποση και αναπνευστικές δυσκολίες, τα οποία αν εμφανιστούν συνιστάται ιατρική περίθαλψη επειγόντως.

Ο Δρ. Salman πρόσθεσε ότι πολλές φυτικές τροφές έχουν δομή πρωτεΐνης, πολύ παρόμοια σε σχήμα με τη γύρη στα είδη των δέντρων, των χόρτων και των ζιζανίων που προκαλούν αλλεργική ρινίτιδα. Ως εκ τούτου, το ανοσοποιητικό δεν αναγνωρίζει πάντα τη διαφορά, μεταξύ της εισπνεόμενης γύρης με αυτήν στα τρόφιμα και δημιουργεί αλλεργική αντίδραση. Όπως και στην περίπτωση της εισπνεόμενης, η αλλεργία στη γύρη των τροφίμων είναι σε έξαρση την άνοιξη.

Τα ωμά μήλα, τα ροδάκινα, το ακτινίδιο, τα αμύγδαλα και τα φουντούκια είναι κοινά ερεθίσματα που προκαλούν την αλλεργία μετά την κατανάλωσή τους, ενώ κάποιοι παρατηρούν συμπτώματα μόνο από την προετοιμασία του φαγητού. Τα ήπια συμπτώματα τείνουν να υποχωρούν μέσα σε μία ώρα χωρίς θεραπεία και πόσιμο νερό.

Εάν πάσχετε από αυτή την αλλεργία και δεν υποχωρήσει με αντιισταμινικό, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό.

Βέβαια, δεν αντιδρούν όλοι το ίδιο, καθώς κάποιοι μπορούν να φάνε ένα τρόφιμο μαγειρεμένο χωρίς να τους προκληθεί αλλεργία, ενώ μερικοί μπορούν να ανεχθούν ορισμένες ποικιλίες του ίδιου φαγητού, όπως για παράδειγμα κάποιο τύπο μήλου έναντι κάποιου άλλου.

Αλλά όσο κοινή κι αν είναι, δεν είναι τόσο γνωστή, καθώς έρευνα που διεξήχθη από το Lloyds Pharmacy σε 500 Βρετανούς διαπίστωσε ότι μόνο το 22% είχε ακουστά την αλλεργία στη γύρη των τροφίμων.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την αλλεργία στην “γύρη τροφίμων” πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα