Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΚΠΟΙΖΩ: Έντονες οι εξωτερικές επιρροές στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΕΚΠΟΙΖΩ: Έντονες οι εξωτερικές επιρροές στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών
spot_img

Η έκθεση ακαδημαϊκών της ΕΕ δείχνει ότι οι διατροφικές επιλογές των καταναλωτών
επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό
.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την SAPEA – μια επιτροπή ανεξάρτητων επιστημόνων που συμβουλεύουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – υπογραμμίζει την έκταση της  επιρροής στις διατροφικές επιλογές των καταναλωτών.

Επιβεβαιώνει το διαχρονικό αίτημα των ενώσεων καταναλωτών ότι πρέπει να διευκολύνουμε τους ανθρώπους να τρώνε όχι μόνο υγιεινά αλλά και να λαμβάνουν υπόψη τους την προστασία του περιβάλλοντος.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΚΠΟΙΖΩ, προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τηρήσει τις ημερολογιακές της δεσμεύσεις και να δημοσιεύσει την πρότασή της για ένα νομοθετικό πλαίσιο για αειφορικά συστήματα τροφίμων το αργότερο αυτό το φθινόπωρο, η οποία όταν εγκριθεί, αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων στην ΕΕ.

Η έκθεση SAPEA συνοψίζει τα δεδομένα, σχετικά με τα εργαλεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ξεπεραστούν τα εμπόδια που αποτρέπουν την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής από τους καταναλωτές, που παράλληλα προστατεύει το περιβάλλον.

Τα κύρια ευρήματα της έκθεσης είναι τα ακόλουθα:

  • Οι διατροφικές επιλογές των καταναλωτών επηρεάζονται έντονα από την συνήθεια, τους κοινωνικούς κανόνες και από το τι τους περιβάλλει, δηλαδή, ποια τροφή είναι διαθέσιμη, σε ποια τιμή, σε πόση απόσταση κλπ. Σε αντίθεση με την κυρίαρχη άποψη, οι επιλογές τροφίμων των καταναλωτών δεν είναι καθαρά ορθολογικές αποφάσεις που βασίζονται στις καλύτερες  διαθέσιμες πληροφορίες.
  • Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για να υποστηρίξει τους καταναλωτές να στραφούν σε βιώσιμες υγιεινές δίαιτες. Η πολιτική της ΕΕ πρέπει να μετατοπιστεί από μεμονωμένες  παρεμβάσεις (που γρήγορα αντιμετωπίζονται από τους μετέχοντες στην τροφική αλυσίδα) σε ένα μείγμα μέτρων που αφορούν πολλούς τομείς και λαμβάνουν χώρα σε πολλαπλά επίπεδα (ΕΕ, εθνικό, τοπικό).
  • Η παροχή πληροφοριών είναι απαραίτητη αλλά όχι αρκετή για την αλλαγή των ανθυγιεινών, μη φιλικών στο περιβάλλον, διατροφικών συνηθειών.

Αυτά τα ευρήματα είναι ίδια με αυτά που αναφέρονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής μας Ομοσπονδίας (BEUC), η οποία δημοσιεύτηκε επίσης σήμερα και περιγράφει πώς διαμορφώνονται οι επιλογές των καταναλωτών από το «διατροφικό περιβάλλον» στο οποίο περιηγούνται…δηλαδή, από τις

διαφημίσεις διαφημιστικών πινακίδων στον δρόμο, την ποικιλία  των τροφίμων που  διατίθενται στα καταστήματα, τις προσφορές των σούπερ μάρκετ.

Η αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Ελένη Αλευρίτου, σχολίασε: «Ενώ η ΕΕ προετοιμάζει έναν νέο νόμο για τα αειφόρα συστήματα τροφίμων, αυτή η έκθεση δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη. Επιβεβαιώνει αυτό που λέγαμε από παλιά, ότι δηλαδή το υγιεινό και βιώσιμο φαγητό πρέπει να γίνει η πιο εύκολη, βολική και πιο οικονομική επιλογή για όλους μας. Πρέπει οι πολιτικοί μας σε όλα τα επίπεδα, να ακούσουν την επιστήμη και να δώσουν λύσεις για τους καταναλωτές που σήμερα, ενώ το επιθυμούν, δυσκολεύονται να υιοθετήσουν σε δίαιτες που ωφελούν την υγεία τους και τον πλανήτη».

Σχετικά με την επισήμανση τροφίμων:

«Το τι αναγράφεται στην ετικέτα, βοηθά τους καταναλωτές να επιλέγουν τα τρόφιμα πιο εύκολα και μπορεί να δώσει κίνητρα στις εταιρείες να βελτιώσουν τα προϊόντα τους. Ωστόσο, δεν μπορεί να διαγράψει το γεγονός ότι σήμερα τα ανθυγιεινά, μη φιλικά στο περιβάλλον τρόφιμα, είναι τα πιο διαθέσιμα και διαφημιζόμενα, και συχνά, τα φθηνότερα.

Σχετικά με την αυτορρύθμιση:

«Έχει αποδειχθεί ότι το να επαναπαυόμαστε στην καλή θέληση των εταιρειών να κάνουν τα προϊόντα πιο υγιεινά και να σταματήσουν να διαφημίζουν στα παιδιά ανθυγιεινά τρόφιμα δεν αποδίδει. Ξεχάστε την αυτορρύθμιση, είναι ώρα για δεσμευτικά μέτρα!

Στην τιμολόγηση:

«Τα κίνητρα για τις τιμές μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αλλά πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά τις επιπτώσεις σε διάφορες ομάδες καταναλωτών, ειδικά στις λιγότερο εύπορες. Η υγιεινή και βιώσιμη διατροφή πρέπει να είναι προσιτή σε όλους τους καταναλωτές – και στην πραγματικότητα η πιο προσιτή επιλογή».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο