Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ασπαρτάμη: Ουδείς λόγος ανησυχίας για την αλλαγή της συνιστώμενης πρόσληψης λέει η JEFCA

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑσπαρτάμη: Ουδείς λόγος ανησυχίας για την αλλαγή της συνιστώμενης πρόσληψης λέει η JEFCA
spot_img

Η JECFA ολοκληρώνει την αξιολόγηση για την ασφάλεια 15 αρωματικών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης και της ασπαρτάμης.

Tα ευρήματά του για την ασπαρτάμη και 15 άλλες αρωματικές ύλες δημοσίευσαν ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ο ΠΟΥ και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA), ως μέρος μιας σύνοψης των όσων συζητήθηκαν στην 96η συνεδρίαση της JECFA στη Γενεύη στις (23-27) Ιουνίου.

Η JECFA πραγματοποίησε μια αξιολόγηση κινδύνου τεσσάρων βημάτων που περιλαμβάνει αναγνώριση κινδύνου, χαρακτηρισμό κινδύνου, αξιολόγηση διατροφικής έκθεσης και χαρακτηρισμό κινδύνου.

Βάσει αυτών εξέτασε σχετικούς κινδύνους που μπορεί να αποδοθούν στην ασπαρτάμη και άλλα πρόσθετα τροφίμων που χρησιμοποιούνται ως αρώματα.

Ως εκ τούτου, η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν πειστικά στοιχεία από πειραματόζωα ή ανθρώπους που να δείχνουν ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την κατάποση. Όπως αναφέρει το Food Safety Magazine, κατέληξε στο συμπέρασμα λαμβάνοντάς υπόψιν ότι η ασπαρτάμη υδρολύεται πλήρως στη γαστρεντερική οδό σε μεταβολίτες που είναι πανομοιότυποι με αυτούς που απορροφώνται μετά την κατανάλωση  τροφίμων και ότι καμία ασπαρτάμη δεν εισέρχεται στη συστηματική κυκλοφορία.

Ως εκ τούτου, η JECFA κατέληξε ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η προηγουμένως αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη σε χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σωματικού βάρους (0–40 mg/kg σωματικού βάρους) για την ασπαρτάμη.

Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι νωρίτερα φέτος έγινε γνωστό ότι ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του ΠΟΥ  κατέταξε την ασπαρτάμη ως «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο» .

 Όσον αφορά τις άλλες 15 αρωματικές ύλες που αξιολογήθηκαν, η JECFA συμπέρανε  ότι δεν υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια και καθόρισε τις προδιαγραφές τους .

Συγκεκριμένα, οι αρωματικές ύλες που διαπιστώθηκε ότι δεν προκαλούν ανησυχίες είναι οι εξής, όπως παρατίθενται στο Food Safety Magazine:

4-μεθυλπεντυλ 4-μεθυλβαλερικός εστέρας

5-Οξεικός μεθυλεξυλεστέρας

Ισοβαλερικός 4-μεθυλπεντυλεστέρας

4-μεθυλοπεντανοϊκός αιθυλεστέρας

2-αιθυλβουτυρικός αιθυλεστέρας

2-αιθυλεξανοϊκός αιθυλεστέρας

2-Αιθοξυ-4-(υδροξυμεθυλ)φαινόλη

2-(4-υδροξυ-3-μεθοξυφαινυλ)οξικός 2-φαινοξυαιθυλεστέρας

2-(4-υδροξυ-3-μεθοξυφαινυλ)οξικός 3-φαινυλπροπυλεστέρας

2-(4-υδροξυ-3-μεθοξυφαινυλ)οξικός αιθυλεστέρας

σαλικυλικό cis -3-Εξενυλεστέρα

2-υδροξυπροπανοϊκός 4-φορμυλ-2-μεθοξυφαινυλεστέρας

2-Υδροξυ-4-μεθοξυβενζαλδεΰδη

3,4-Διυδροξυβενζοϊκό οξύ

3-Υδροξυβενζοϊκό οξύ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο