Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΦΕΤ – Απολογισμός 2022: 2,31 εκατ. ευρώ πρόστιμα, 10.518 έλεγχοι, 1255 καταγγελίες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΦΕΤ – Απολογισμός 2022: 2,31 εκατ. ευρώ πρόστιμα, 10.518 έλεγχοι, 1255 καταγγελίες
spot_img

Η Δράση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων σε αριθμούς.

Πρόστιμα 2,31 εκατομμύρια ευρώ επέβαλε o Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων το 2022, σύμφωνα με τον απολογισμό για τη  δράση του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Από 2,31 εκ. έχουν εισπραχθεί 1,45 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης το 2022 ο ΕΦΕΤ:

  • Πραγματοποίησε 10. 518 ελέγχους σε επιχειρήσεις τροφίμων και το 92,8% ήταν συμμορφούμενες
  • Προχώρησε σε 272 κατασχέσεις μη ασφαλών τροφίμων (92,6 τόνοι μη αλκοολούχα ποτά- = 32,1 τόνοι γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα- 27,9 τόνοι ζάχαρη και είδη ζαχαροπλαστικής – 16,4 τόνοι κρέας και προϊόντα κρέατος – 11,7 τόνοι επιδόρπια, σνακ – 4,4 τόνοι λαχανικά & προϊόντα εξ αυτών – 4,1 τόνοι ψάρια & άλλα θαλασσινά – 2,9 τόνοι βότανα, μπαχαρικά και καρυκεύματα – 2,5 τόνοι όσπρια, ξηροί καρποί και ελαιούχοι σπόροι
  • Yποστηρίχθηκαν 7 προγράμματα εργαστηριακών αναλύσεων. Συνολικά ελήφθησαν 658 δείγματα έναντι ετήσιου στόχου 940 δειγμάτων (ποσοστό υλοποίησης 70,0%). Εξ αυτών, 45 δείγματα παρουσίαζαν αποκλίσεις από την κείμενη νομοθεσία.
  • Δέχθηκε 1255 καταγγελίες
  • Εγκαινίασε 4 νέα πρωτόκολλα συνεργασίας με Περιφέρειες της χώρας (Αχαΐας, Πελοποννήσου, Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης)
  • Προέβη σε 328 κοινοποιήσεις στο RASFF, 88 Κοινοποιήσεις στο AAC και 102 κοινοποιήσεις στο FFN.

Προσανατολισμός των ελέγχων

Ο προσανατολισμός των επιθεωρήσεων στο σύνολο των επιχειρήσεων, κατανέμεται ως εξής:

Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (καφετέριες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, catering, ταχυφαγεία, κυλικεία σχολείων, κατασκηνώσεις κλπ): 30,1%

• Επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, πλανόδιοι πωλητές, παντοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κατεψυγμένα είδη, αλλαντικά-τυροκομικά, κλπ): 24,7%

• Παρασκευαστές που πωλούν λιανικώς (κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία, παρασκευή και πώληση σφολιατοειδών): 20,4 %

• Παρασκευή και συσκευασία τροφίμων (εγκαταστάσεις παραγωγής και επεξεργασίας): 19,9 %

• Αποθήκευση και μεταφορά τροφίμων (αγορές χονδρικής, ψυκτικές αποθήκες, αποθήκες τυποποιημένων προϊόντων, λιπών και ελαίων, ποτών, αναψυκτικών, εμφιαλωμένων νερών): 4,6%

• Άλλες δραστηριότητες: 0,3%

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα φυτοφάρμακα – Μεγάλη πανελλαδική έρευνα

Ασφάλεια φυτοφαρμάκων στις ελληνικές φυτικές τροφές από την σκοπιά του καταναλωτή.

Θανατηφόρο περιστατικό οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέου βακτηρίου που προσβάλλει τα τρόφιμα  

Το «νέο» βακτήριο μπορεί να επιβιώσει σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες ζέστης ή κρύου

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο