Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
11.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έλληνες και υγιεινή διατροφή: Πόσοι μπορούν να την αντέξουν οικονομικά;

ΑρχικήΝέαΈλληνες και υγιεινή διατροφή: Πόσοι μπορούν να την αντέξουν οικονομικά;
spot_img

Στατιστικά στοιχεία της εταιρείας ourworldindata.org.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, τα ελληνόπουλα εμφανίζουν υψηλότερο βάρος από το επιστημονικά ενδεδειγμένο σε ποσοστό που σε ορισμένες ηλικίες φθάνει το 40%. Μία από τις βασικές αιτίες είναι το ανθυγιεινό φαγητό το οποίο όμως είναι πλέον, πολύ πιο φθηνό από τις υγιεινές σπιτικές επιλογές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χωριάτικη σαλάτα, βασικό γεύμα στη Μεσογειακή διατροφή, η τιμή της οποίας έχει διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί σε μερικές περιπτώσεις, ενώ η αύξηση στις τιμές των φρούτων έφτασε στο +19,4% το περασμένο Ιούλιο! Αυτό σημαίνει ότι και να θέλουν τα ελληνικά νοικοκυριά να αποκλείσουν τα ανθυγιεινά τρόφιμα από την καθημερινότητα τους, ίσως να μην μπορούν λόγω των οικονομικών πιέσεων.

Η εταιρεία στατιστικής ανάλυσης ourworldindata.org έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με τις τιμές και τις δαπάνες των τροφίμων σε παγκόσμιο και επίπεδο χώρας, την οικονομική προσιτότητα των τροφίμων και πώς αυτό έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Όσον αφορά στην Ελλάδα τα στοιχεία είναι για το 2021, πολύ πριν δηλαδή σημειωθεί αυτή η έκρηξη στις τιμές των τροφίμων και αυτά τα στοιχεία όμως αποτελούν μία αντιπροσωπευτική εικόνα.

Το μερίδιο πληθυσμού που δεν μπόρεσε να αντέξει οικονομικά μια υγιεινή διατροφή ήταν 2,6% για το 2021. Μια δίαιτα θεωρείται μη προσιτή εάν κοστίζει περισσότερο από το 52% του εισοδήματος ενός νοικοκυριού. Το κόστος μιας υγιεινής διατροφής είναι το χαμηλότερο σύνολο διαθέσιμων τροφών που πληρούν τις απαιτήσεις στις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές από τις κυβερνήσεις και τους φορείς δημόσιας υγείας.

Για το καθημερινό κόστος υγιεινής διατροφής για το 2021 υπολογίστηκε σε 3,42 € για κάθε Έλληνα. Το κόστος μιας υγιεινής διατροφής είναι το φθηνότερο σύνολο διαθέσιμων τροφίμων που θα κάλυπτε τις καθημερινές απαιτήσεις στις διατροφικές οδηγίες από τις κυβερνήσεις και το κοινόυγειονομικούς φορείς. Αυτά τα δεδομένα προσαρμόστηκαν στις διαφορές στο κόστος ζωής μεταξύ των χωρών, αλλά όχι για τον πληθωρισμό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο