Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
8.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Δεν εγκρίθηκε η παράταση της χρήσης της γλυφοσάτης για άλλα 10 χρόνια

ΑρχικήΝέαΕΕ: Δεν εγκρίθηκε η παράταση της χρήσης της γλυφοσάτης για άλλα 10 χρόνια
spot_img

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να συμφωνήσουν για την παράταση της χρήσης του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου.

Η Γαλλία αποφάσισε να απόσχει κατά την ψηφοφορία της πρότασης των Βρυξελλών για δεκαετή παράταση της χρήσης της γλυφοσάτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να μη είναι δυνατό να επιτευχθεί η ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτείται για να εγκριθεί η πρόταση, ανακοίνωσε ο γάλλος υπουργός Γεωργίας.

«Είπαμε εξαρχής ότι η πρόταση της Επιτροπής όπως έχει διατυπωθεί, 10 χρόνια χωρίς προϋποθέσεις, δεν ανταποκρίνεται στην πορεία που έχει αποφασισθεί εδώ και χρόνια από τη Γαλλία», δήλωσε ο υπουργός Μαρκ Φενό.

Η Γαλλία προτείνει «να περιορισθεί η χρήση εκεί όπου υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές ώστε να υπάρχει λιγότερη γλυφοσάτη», ένα αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο. Πάντως θα μπορεί να εγκριθεί (η χρήση της γλυφοσάτης) εκεί όπου δεν υπάρχουν τεχνικά ή οικονομικά βιώσιμες λύσεις, όπως για παράδειγμα οι ορεινές ζώνες, υπενθύμισε.

Για να υιοθετηθεί το κείμενο, που προτάθηκε το Σεπτέμβριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα έπρεπε να ψηφιστεί με ενισχυμένη πλειοψηφία -δηλαδή από 15 από τα 27 κράτη τα οποία να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Όμως η Αυστρία και το Λουξεμβούργο είχαν ανακοινώσει πως θα καταψηφίσουν, ενώ η Ολλανδία και το Βέλγιο πως θα απόσχουν.

Η Γερμανία είχε ανακοινώσει χθες, Πέμπτη, πως ούτε αυτή θα υποστήριζε την παράταση της χρήσης της γλυφοσάτης. Σύμφωνα με τον Μαρκ Φενό, το Βερολίνο αποφάσισε τελικά να απόσχει.

Καθώς δεν υπήρξε σήμερα η απαιτούμενη πλειοψηφία, οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα προσπαθήσουν ξανά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Αν και τότε δεν υπάρξει σαφής γνώμη προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, η απόφαση θα παραπεμφθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η δυσάρεστη “έκπληξη” που κρύβουν τα συκωτάκια – Ανατροπή στα έως τώρα δεδομένα φέρνει νέα έρευνα

Σχεδόν τα μισά από τα συκωτάκια από μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και αρνί που αναλύθηκαν ήταν μολυσμένα με Campylobacter - Ποιο είδος είναι το πιο μολυσμένο.

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο