Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μέχρι πόσα αυγά μπορούμε να φάμε την ημέρα; Τι λέει η ιατρική σχολή του Harvard

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΜέχρι πόσα αυγά μπορούμε να φάμε την ημέρα; Τι λέει η ιατρική σχολή του Harvard
spot_img

Η παρουσία χοληστερόλης στον κρόκο αυγού και η επιπτώσεις της στην υγεία, έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης πολλές φορές με αντικρουόμενα συμπεράσματα.

To αυγό είναι ένα δημοφιλές και εύκολο τρόφιμο που καταναλώνεται παγκοσμίως και χωρίς θρησκευτικούς ή πολιτιστικούς περιορισμούς. Τα αυγά είναι αποδεδειγμένα πηγή βιοδιαθέσιμης πρωτεΐνης ενώ έχουν υψηλή διατροφική αξία, με πολλές αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και, μια από τις μοναδικές φυσικές πηγές βιταμίνης D στη διατροφή.

Οι κρόκοι αυγών όμως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, γεγονός που είχε οδηγήσει τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ ταυτόχρονα είναι και η αιτία της σύγχυσης και των διαφωνιών για το πόσα αυγά μπορούμε να καταναλώνουμε. Μόνο το 2020, δημοσιεύτηκαν τρεις διαφορετικές μελέτες και όλες κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα!

Να θυμίσουμε ότι σε μία μελέτη του 2019 αναφέρθηκε πως η πρόσληψη επιπλέον 300 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης την ημέρα (ο κρόκος περιέχει περίπου 200 χιλιοστόγραμμα ανά αυγό), αύξησε τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Αν και η μελέτη είχε περιορισμούς καθώς ήταν πειραματική σε ανθρώπους και η συνολική πρόσληψη χοληστερόλης μετρήθηκε από την συνολική διατροφή, οι ερευνητές συνέστησαν πως η κατανάλωση κατά μέσο όρο τριών έως τεσσάρων αυγών την εβδομάδα είναι μία προσεκτική προσέγγιση καθώς δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση σε προβλήματα καρδιάς σε όσους κατανάλωναν αυτή την ποσότητα αυγών.

Πρόσφατη μελέτη όμως, διαπίστωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης στον οργανισμό, δεν προέρχεται από τη διατροφή, αλλά παράγεται από το συκώτι.  Η διατροφική χοληστερόλη έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα της ολικής και της «κακής» LDL χοληστερόλης στο αίμα. Αντίθετα, είναι τα κορεσμένα λίπη των τροφίμων που αυξάνουν αυτά τα επίπεδα στο αίμα. Και τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή μπορούν να κάνουν το συκώτι να παράγει πολλή χοληστερόλη.

Σύμφωνα με άρθρο του Harvard, ενώ ακόμα δεν υπάρχει σαφής και συγκεκριμένη απάντηση για το μέχρι πόσα αυγά μπορούμε να καταναλώνουμε, ο μέσος υγιής άνθρωπος πιθανότατα δεν ζημιώνεται από την κατανάλωση έως και επτά αυγών την εβδομάδα, δηλαδή μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα 1 αυγό την ημέρα. 

Σύμφωνα επίσης με το Cleveland Clinic εάν έχετε καρδιαγγειακή νόσο ή υψηλό επίπεδο χοληστερόλης, θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση αυγών σε μόλις τρία έως τέσσερα ολόκληρα αυγά την εβδομάδα. Αντίθετα η θέση του Heart Foundation είναι ότι οι καταναλωτές που διατρέχουν  αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου μπορούν να τρώνε έως και έξι αυγά την εβδομάδα  ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά.

Να σημειωθεί επιπλέον ότι μελέτες έχουν δείξει, πως η χοληστερόλη για άτομα 65 ετών και άνω επηρεάζεται λιγότερο από τη διατροφή τους σε σχέση με άτομα ηλικίας 30 ετών και κάτω, επομένως μπορούν να καταναλώνουν έως και δύο ολόκληρα αυγά την ημέρα εάν έχουν φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης.

Τα συμπεράσματα των παραπάνω αναφορών και μελετών αν και είναι συγκεχυμένα καταλήγουν σε ένα και μόνο συμπέρασμα: τα αυγά είναι μία θρεπτική τροφή, σχετικά χαμηλά σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά, και πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα αλλά δεν πρέπει να καταναλώνουμε πάνω από ένα καθημερινά, για να συνεχίσουν να είναι μέλη της ομάδας τροφίμων που κάνουν καλό στην υγεία μας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο