Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
15.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εστίαση – Χυμός πορτοκαλιού: Η επίδραση των χαρακτηριστικών του περιβάλλοντος στην αντίληψη της γεύσης

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΕστίαση - Χυμός πορτοκαλιού: Η επίδραση των χαρακτηριστικών του περιβάλλοντος στην αντίληψη της γεύσης
spot_img

Πως επηρεάζουν, το χρώμα στους τοίχους και οι ήχοι του περιβάλλοντος, την αντίληψη της γλυκύτητας, της φρεσκάδας και του αρώματος.

Ο χυμός πορτοκαλιού αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής καθώς είναι ένα θρεπτικό, εύκολο και δροσιστικό ρόφημα. Γι’ αυτό άλλωστε είναι και τόσο δημοφιλές, αν και οι επιστήμονες τονίζουν πως είναι καλύτερη για την υγεία η κατανάλωση ενός ολόκληρου πορτοκαλιού, παρά ο χυμός του. Μερικά από τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης χυμού φρέσκου χυμού πορτοκαλιού, είναι ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς είναι πλούσιος σε βιταμίνη C που βοηθά στη βελτίωση της απορρόφησης σιδήρου από τον οργανισμό, προωθεί την ενυδάτωση, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, σε ασβέστιο και σε κάλιο.

Επειδή τα ακουστικά ερεθίσματα και τα οπτικά χαρακτηριστικά, μπορούν να επηρεάσουν την αντίληψη της γεύσης, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου φωτεινότητας, της θερμοκρασίας χρώματος του φωτισμού και του χρώματος της ατμόσφαιρας, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference διερεύνησε πώς τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος τροποποιούν τη γευστική αντίληψη κατά την κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού. Τα ευρήματά της μελέτης πρότειναν ότι η ανάπτυξη του πολυαισθητηριακού σχεδιασμού σε επιχειρήσεις εστίασης και όχι μόνο, μπορεί να συμβάλει σε στρατηγικές εσωτερικού σχεδιασμού και καινοτομία σχεδιασμού, όπου οι άνθρωποι μπορούν να βελτιώσουν τη γεύση τους για τα υγιεινά τρόφιμα και ποτά.

Ελέγχοντας το μικροκλίμα του δωματίου και συνδυάζοντας τη συσχετισμένη θερμοκρασία χρώματος του φωτισμού (δηλαδή ζεστό και δροσερό) και το χρώμα του τοίχου του φόντου (δηλαδή κόκκινο, πράσινο) με διαφορετικά ηχητικά ερεθίσματα (δηλαδή καθαρός χαμηλής και υψηλής συχνότητας τόνος), οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δοκιμάσουν τον χυμό πορτοκαλιού με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και να βαθμολογήσουν το άρωμα , τη γλυκύτητα , την ξινάδα , την πικράδα , τη φρεσκάδα και το πάχος του χυμού φρούτων. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ακρόαση ήχου υψηλής συχνότητας σε περιβάλλον με ζεστό φωτισμό και κόκκινο φόντο αυξάνει την αντίληψη της γλυκύτητας του χυμού πορτοκαλιού σε σύγκριση με το περιβάλλον ελέγχου. Επιπλέον, σε σύγκριση με την κατάσταση ελέγχου , το άρωμα του χυμού βαθμολογήθηκε πιο έντονο σε όλες σχεδόν τις πολυαισθητηριακές συνθήκες και πιο παχύρρευστο με δροσερό φωτισμό και πράσινο φόντο ενώ ακούγεται τόνος χαμηλής συχνότητας.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο