Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
11.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συνάντηση ΥπΑΑΤ με διεπαγγελματικές φέτας, αυγού, κρασιού, ρυζιού, κρέατος, ελιάς και πτηνοτροφίας

ΑρχικήΝέαΣυνάντηση ΥπΑΑΤ με διεπαγγελματικές φέτας, αυγού, κρασιού, ρυζιού, κρέατος, ελιάς και πτηνοτροφίας
spot_img

Σύσκεψη Αυγενάκη με εκπροσώπους Διεπαγγελματικών με στόχο την ενίσχυση του ρόλου τους και τη συνεργασία  με το ΥΠΑΑΤ.

Η πρώτη κοινή συνεδρίαση εκπροσώπων από τις οκτώ Διεπαγγελματικές Οργανώσεις που λειτουργούν στη χώρα μας, υπό την προεδρία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη και τη συμμετοχή των υφυπουργών, Διονύση Σταμενίτη και Σταύρου Κελέτση, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΥΠΑΑΤ.

Στόχος η ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας και η ανταλλαγή καλών πρακτικών για την προώθηση των προϊόντων που εκπροσωπούν, αλλά και η καλύτερη, πιο σταθερή και συντονισμένη συνεργασία με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τις υπηρεσίες του.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι ΓΓ του ΥΠΑΑΤ, κ.κ. Κώστας Μπαγινέτας που είναι καθ΄ ύλην αρμόδιος για τη λειτουργία των Διεπαγγελματικών και Γιώργος Στρατάκος,  ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτης Χατζηνικολάου και ο Γενικός Διευθυντής του ΕΦΕΤ, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, καθώς και οι επικεφαλής των εξής διευθύνσεων του ΥΠΑΑΤ: Οικονομικών  Ελέγχων Επιθεώρησης και  Συνεργατισμού, Αξιοποίησης Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων και Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομαδικών Δραστηριοτήτων.

Μετείχαν εκπρόσωποι από τις εξής Διεπαγγελματικές:

  1. Βάμβακος (ο Πρόεδρος, Ευθύμιος Φωτεινός),
  2. Ρυζιού (ο Πρόεδρος, Χρήστος Γκατζάρας και η Αντιπρόεδρος, Όλγα Κουρέα)
  3. Αυγού και προϊόντων αυγού (ο Πρόεδρος, Γιάννης Βλαχάκης και ο Γενικός Διευθυντής, Γιάννης Λιάρος),
  4. Τυριού φέτας (ο ΓΓ, Αλέξανδρος Μποτός),
  5. Αμπέλου και οίνου (ο Αντιπρόεδρος, Γιάννης Βογιατζής),
  6. Πτηνοτροφίας (ο Πρόεδρος, Θανάσης Αγγελάκης), 
  7. Κρέατος (ο Πρόεδρος, Γιάννης Φασουλάς), και 
  8. Επιτραπέζιας ελιάς (ο Πρόεδρος, Θεόδωρος Ντούτσιας και ο Αντιπρόεδρος, Κώστας Κοντινός)

Ο ΥπΑΑΤ επισήμανε το έλλειμμα που υπάρχει στη χώρα μας σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη της φιλοσοφίας γύρω από τη λειτουργία των Διεπαγγελματικών, παρότι η ΕΕ τους αναγνωρίζει ως θεσμικούς συνομιλητές της. Ζήτησε τακτική συνεργασία μαζί τους και αντιμετώπισε θετικά το αίτημά τους για συμμετοχή εκπροσώπων τους σε όργανα και φορείς του υπουργείου, υπό την προϋπόθεση ότι εκπροσωπούν τουλάχιστον το 30% του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται. Κάλεσε, δε, τους εκπροσώπους των Διεπαγγελματικών να αναπτύξουν και να ενισχύσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους παραγωγούς. Παράλληλα, τάχθηκε κατά του προτύπου κρατικών χρηματοδοτήσεων με το οποίο λειτουργούσαν παλαιότερα συνεταιριστικές οργανώσεις, επισημαίνοντας ότι οι Διεπαγγελματικές πρέπει να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να αξιοποιήσουν χρηματοδοτήσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων για δράσεις που αφορούν την προώθηση των προϊόντων του κλάδου τους στις διεθνείς αγορές.

«Για εμάς, η δραστηριότητά σας είναι κρίσιμη για την υλοποίηση των στόχων που έχουμε θέσει. Τα μέλη σας και όλοι όσοι εκπροσωπούνται, είναι απαραίτητοι συνεργάτες μας», είπε χαρακτηριστικά.

Μετά από την τρίωρη σύσκεψη αποφασίσθηκε η  δημιουργία δύο άτυπων ομάδων εργασίας. Η μία θα αφορά τη ζωική και η άλλη τη φυτική παραγωγή. Σκοπός των ομάδων που θα κάνουν τακτικές συναντήσεις, θα είναι:

  1. Η διατύπωση  προτάσεων για την αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου των Διεπαγγελματικών.
  2. Υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση δράσεων που αναπτύσσουν για την προώθηση των προϊόντων που αντιπροσωπεύουν.
  3. Κατάθεση προτάσεων για τη δημιουργία φορολογικών κινήτρων που θα ενισχύουν τη λειτουργία τους.
  4. Καταγραφή προβλημάτων με τους εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΑΑΤ και αναζήτηση λύσεων.
  5. Συνεργασία με το Enterprise Greece  για την προώθηση των ελληνικών ετικετών και των brand name που εκπροσωπούν.

Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι οι Διεπαγγελματικές θα αποτελέσουν έναν από τους βασικούς συνομιλητές του ΥπΑΑΤ στη διαβούλευση που θα ακολουθήσει για τον εκσυγχρονισμό του Κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο