Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διαβήτης: Είναι ασφαλής και αποτελεσματική η διαλειμματική δίαιτα για απώλεια βάρους; Επιστημονική μελέτη

ΑρχικήυγείαΔιαβήτης: Είναι ασφαλής και αποτελεσματική η διαλειμματική δίαιτα για απώλεια βάρους; Επιστημονική μελέτη
spot_img

Κλινική δοκιμή για την Επίδραση της χρονικά περιορισμένης διατροφής στην απώλεια βάρους σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2.

Η χρονικά περιορισμένη διατροφή (TRE) ή αλλιώς διαλειμματική ή διαλείπουσα νηστεία, έχει γίνει πολύ δημοφιλής, ωστόσο μακροπρόθεσμες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές δεν έχουν αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά της σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 (T2D).

Αν και στον γενικό πληθυσμό ο χρονικός περιορισμός της κατανάλωσης τροφής δεν έχει ιδιαίτερα οφέλη, έναντι του θερμιδικού περιορισμού, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, αυτό φαίνεται πως δεν ισχύει για τους διαβητικούς.

Mελέτη που δημοσιεύτηκε στο Jama network είχε στόχο να απαντήσει στο ερώτημα, εάν η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση (TRE) χωρίς μέτρηση θερμίδων, είναι πιο αποτελεσματική για την απώλεια βάρους και τη μείωση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης A 1c (HbA 1c ) σε σύγκριση με τον ημερήσιο περιορισμό θερμίδων (CR) σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 (T2D).

Στην τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή διάρκειας 6 μηνών, συμμετείχαν 75 ενήλικες με μέση ηλικία τα 55 έτη, με παχυσαρκία και T2D, και έγινε στο Πανεπιστήμιο Ιλινόις του Σικάγο. Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε 1 από 3 ομάδες: TRE 8 ωρών (τρώγοντας μόνο 12 έως 8 μ.μ. , χωρίς μέτρηση θερμίδων), CR (25% ενεργειακός περιορισμός ημερησίως) και η τρίτη ήταν ομάδα ελέγχου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρονικά περιορισμένη διατροφή,  ήταν πιο αποτελεσματική για την απώλεια βάρους (−3,6%) από τον περιορισμό θερμίδων (−1,8%) και από την ομάδα ελέγχου. Επιπλέον οι συμμετέχοντες στην ομάδα TRE βρήκαν ευκολότερο να τηρήσουν την διαλλειματική δίαιτα και πέτυχαν μεγαλύτερο συνολικό ενεργειακό περιορισμό σε σύγκριση με την ομάδα CR. Ωστόσο, οι αλλαγές στα επίπεδα HbA 1c (γλυκαιμικός έλεγχος), δεν διέφεραν μεταξύ των ομάδων TRE (-0,91%) και CR (-0,94%) σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

 Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η χρονικά περιορισμένη διατροφή μπορεί να είναι μια αποτελεσματική εναλλακτική στρατηγική αντί της CR για τη μείωση του σωματικού βάρους και των επιπέδων HbA 1c στην T2D.

http://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/10.1001/jamanetworkopen.2023.39337?utm_source=For_The_Media_Media_camrepautm_ ftm_links&utm_term=102723

Αναφορά

Pavlou V , Cienfuegos S , Lin S, et al. Επίδραση της χρονικά περιορισμένης διατροφής στην απώλεια βάρους σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 : Μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή . JAMA Netw Open. 2023; 6(10): e2339337. doi:10.1001/jamanetworkopen.2023.39337

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο